Afbeelding
Foto:

JUBILEUMPROM 'THE SOUND OF BOXTEL' DOOR GILDENBONDS- EN BOXTEL'S HARMONIE

Harmonieën laten horen én zien hoe Boxtel klinkt

Met vijf gezamenlijke repetities zetten de muzikanten van de Gildenbonds- en Boxtel's Harmonie deze week de laatste puntjes op de i voor hun jubileumprom The Sound of Boxtel. Zaterdag 17 november loopt het programma vanaf 20.00 uur van stapel in sportcomplex De Braken. ,,Boxtelaren die het concert meemaken, zullen voor altijd met andere ogen naar hun dorp kijken", beloven de twee orkesten.

Tijdens het avondvullend programma dat de twee 110-jarige harmonieën hun publiek voorschotelen worden de te spelen muziekstukken aangevuld met foto- en videobeelden. ,,Mensen zien bekende Boxtelse plekjes, monumenten en personen en daar wordt toepasselijke muziek bij vertolkt. Op die manier tonen we niet alleen hoe mooi onze gemeente is, maar ook hoe die klinkt", meldt het organiserend comité. Een tipje van de sluier willen de organisatoren wel oplichten. ,,We eren bijvoorbeeld onze reuzen, Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor. Je zou denken: dan speelt het orkest de Keistampersmars, maar dat gebeurt juist níet. Het wordt een heel andere compositie. Maar wel reusachtig mooi..."

MARATHONREPETITIE

Vorige week bezochten muzikanten van de Gildenbondsharmonie de wekelijkse repetitie van hun zustervereniging in het Muziekhuis aan de Passage Riche. Een dag later waren de leden Boxtel's Harmonie present op de repetitieavond in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Dat was ook de plek waar zondag van 's ochtends vroeg tot laat in de middag volop werd geoefend. Oók de vocale solisten die komende zaterdag met de samengevoegde orkesten optreden, waren present tijdens de marathonrepetitie: Charlotte Pennings, Fenne van Wuijtswinkel, Harry Hendriks, Sjef Kuijpers, carnavalsprins Donald V (Christian van Zogchel) en zijn raad van elf én een twaalfkoppig ensemble uit de cast die in maart de rockopera Jesus Christ Superstar op de planken bracht. Een combo versterkt het blazersensemble in diverse popnummers die op de lessenaar komen.

Gisteravond werd bekend dat al bijna zeshonderd kaarten zijn verkocht voor The Sound of Boxtel. Entreebewijzen kosten 15 euro en zijn nog te reserveren via e-mail: thesoundofboxtel@gmail.com en verkrijgbaar bij bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat), cadeauwinkel Sjiek Kado (Breukelsestraat) en lunchroom Bij d'Ingens (Markt).

OP DE FOTO'S: De Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie vormen een megaorkest van in totaal zo'n negentig muzikanten voor de jubileumprom waarmee de clubs hun 110-jarig bestaan vieren. (Foto: Henk van Weert).


KEES DOEVENDANS IS DE NIEUWE DIRIGENT VAN BOXTELS ZANGERSENSEMBLE

Muziek kamerkoor Ratatouille straalt puur geluk uit

JAN HERMENS

Geluk schuilt vaak in kleine dingen. In een zonnestraal tussen regenbuien door, of in een loepzuivere samenklank van stemmen. Zo zuiver dat de goede verstaander de boventonen kan onderscheiden. Kamerkoor Ratatouille geeft vrijdag 30 november een concert met geluk als rode draad. Het is de eerste uitvoering van Ratatouille met dirigent Kees Doevendans op de bok.

Geluk... je zult het maar hebben!? luidt de titel van het concert. ,,Die titel wil niet zeggen dat ieder lied sprankelt van vrolijkheid", vertelt koorlid Wilma van Doremalen- Verhagen. ,,We zingen ook werken met een diepe tragiek, want niet iedereen heeft geluk en zeker niet altijd. When David heard van Thomas Tomkins is waarschijnlijk de meest dramatische compositie van de avond. Dit lied gaat over koning David die zijn zoon Absalom verliest. Sfeervol en warm is het Largo uit de negende symfonie van Antonin Dvorák. Zomaar twee voorbeelden."

MOOISTE BLOEMEN

Ratatouille, de naam zegt het al, beheerst een zeer gevarieerd repertoire, dat zich door de eeuwen heen slingert als een landweg door bloeiende velden. De koorleden plukken de bloemen die ze zelf het mooist vinden. Sopraan Yvonne Dupont legt uit: ,,Voor ieder concert studeren we nieuwe liederen in. Dat kan popmuziek zijn, maar ook een zes-stemmige compositie uit de renaissance of een hedendaags koorwerk. Soms kiezen we voor een thema en zoeken daar muziek bij, dit keer was het andersom. Menig optreden zingen we geheel a capella, maar nu niet. Pianiste Lisette Bol verleent medewerking aan ons concert. Zij begeleidt drie liederen en speelt twee solowerken."

Dirigent Doevendans zwaait sinds een half jaar muzikaal de scepter over Ratatouille. Tot wederzijds genoegen van 'maestro' en koorleden. Het concert op 30 november is zijn eerste grote optreden met het Boxtelse kamerkoor. ,,Ik vind het heerlijk om met Ratatouille te werken. De koorleden bruisen van enthousiasme. Ze komen met ideeën, durven initiatief te nemen. Het is echt een club. Als het op een repetitieavond koffiepauze is, staan de zangers vaak nog minutenlang na te praten over de muziek, voordat ze aan de koffie gaan. Dat zegt wel wat. Het gevarieerde repertoire van Ratatouille biedt mij als dirigent uitdaging. Een compositie uit de barok zing je anders dan een jazz-standard uit de twintigste eeuw. Als je een bepaald genre goed kunt vertolken, dan begrijp je de muziek. In verschillende stijlen zingen vergt oefening en inzicht."

OEFENING

Oefening, daar ontbreekt het de leden van Ratatouille niet aan. Dupont: ,,Naast de repetities zingen we thuis onze partijen geregeld. Binnen het koor is sfeer heel belangrijk, maar kwaliteit ook. We werken hard en beleven daar veel plezier aan. We genieten als een lied ons betovert."

KAARTVERKOOP

Ratatouille wil vrijdag 30 november een breed publiek betoveren in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel. Het concert begint om 20.15 uur. Kaartjes kosten tien euro, inclusief koffie, thee en een pauzedrankje. Voor kinderen is de entree gratis. Toegangsbewijzen zijn vanaf 19.45 uur aan de deur verkrijgbaar. Reserveren kan ook, via e-mail: info@kamerkoorratatouille.nl of telefoonnummer (0411) 67 28 56.

OP DE FOTO'S: Kamerkoor Ratatouille (linksonder) heeft de plaatselijke musicus Kees Doevendans (rechtsonder) aangetrokken als nieuwe dirigent. Vrijdag 30 november staat hij voor het eerst op de bok bij het gezelschap. (Foto: Ratatouille).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding