Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTEBESTUUR WIL 'GOED BESLAGEN TEN IJS' KOMEN BIJ PROVINCIE NOORD-BRABANT

Bedrijfsgrond Boxtel: lobby kan beginnen

PÅL JANSEN

Ondernemers hebben in 2030 zo'n driehonderd hectare bedrijfsgrond extra nodig in de regio Noordoost-Brabant, zo blijkt uit schattingen van de provincie Noord-Brabant. Welk stuk van deze taart moet Boxtel krijgen? Gemeenteraadsleden kunnen alvast gaan nadenken over deze vraag, zo werd dinsdag duidelijk tijdens een informatieve raadsvergadering. Er is de komende jaren in ieder geval behoefte aan één tot vijf hectare extra grond op de bedrijventerreinen in deze gemeente, met name op Ladonk, zo meldde Jasper Beekmans van adviesbureau Stec Groep uit Arnhem.

Stec Groep doet voor zowel de provincie als de gemeente onderzoek naar de behoefte aan bedrijfsgrond. In Boxtel is daarvoor onder meer een enquête verspreid onder circa 350 tot 400 bedrijven waarop 58 reacties binnenkwamen. ,,Een goede respons. Gemiddeld reageert zo'n 10 procent op dit soort vragenlijsten", vertelde Beekmans. Uit de resultaten blijkt vooralsnog dat er lokaal behoefte is aan zes tot maximaal vijftien hectare in 2030 aan extra bedrijventerrein. ,,De enquête is niet het gehele onderzoek. We gaan nog de diepte in door middel van interviews met ondernemers."

Stec Groep vroeg in de enquête onder andere of ondernemers willen uitbreiden of verhuizen. De helft van de ondervraagden wil dat, voornamelijk op Ladonk (twintig ondernemers) maar ook op de terreinen in Liempde (zes op Daasdonk, twee op Heidonk/Bergstraat) is er interesse. Slechts een klein gedeelte heeft daarvoor al concrete plannen gemaakt waardoor er de komende jaren in ieder geval één tot vijf hectare extra bedrijfsgrond nodig is. Deze cijfers zijn voor de provincie, die bepaalt waar uitbreiding van een terrein mogelijk is, niet onbelangrijk. ,,Hoe concreter de vraag, hoe meer provincie bereid is om hectares toe te bedelen", aldus Beekmans.

Hij wees er echter ook op dat verder onderzoek nodig is naar het huidige terrein. ,,Er is nu te weinig grond om uit te geven (maximaal 1,8 hectare - red.). Wellicht moet er gekeken worden invulling van de bestaande ruimte." Daar maakt Boxtel overigens al goed gebruik van, stelde de onderzoeker. Maar er moet meer onderzoek komen naar welke ondernemers willen groeien en hoe geschoven kan worden op de bestaande industrieterreinen.

PROFITEREN

Anja van den Einden, die de informatieve vergadering leidde, stelde namens de raad de vraag hoe Boxtel het best kan profiteren bij de provincie. Beekmans: ,,Door te peilen onder lokale ondernemers wat de behoefte is. Op veel terreinen wordt gekeken hoe externe bedrijven aangetrokken moeten worden. Dan heb je het over een politieke keuze: moet je bijvoorbeeld vijftig hectare logistiek erbij willen? Boxtel heeft een industrieel profiel en kan dat het best uitdragen; de provincie verwacht groei van de industriesector."

Voorzitter Patrick van Loosbroek van werkgeversvereniging SPIN, ook aanwezig tijdens de raadsvergadering van dinsdag, zei het nog een 'gemiste kans' te vinden dat zijn organisatie niet betrokken was bij de enquête: noch bij het opstellen ervan, noch bij het communiceren daarover naar zijn achterban. Er waren echter überhaupt geen werkgeversverenigingen betrokken bij de vragenlijsten: de ondernemers werden individueel benaderd. Wel werd de werkgeversvereniging uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de adviseurs van de Stec Groep over het vervolg van het onderzoek.

Raadslid Wim van der Zanden van Balans, die al eerder fel ageerde tegen de komst van een biomassaplein, dacht hardop na om de hectares die nu voor GreenTech Park Brabant (Vorst B, in totaal negen hectare groot) gereserveerd staan, in te zetten voor de vraag die er nu ligt. ,,En dat we op een latere termijn iets anders verzinnen voor het biomassaplein", aldus Van der Zanden, die tevens vroeg hoe Beekmans hierover dacht. ,,Wat ik daarover kan zeggen: de provincie ziet dat niet als beschikbare grond."

SPANNINGSVELD

Waar ook geen duidelijkheid over kwam en zal komen in het onderzoek van Stec Groep, is het spanningsveld tussen bedrijventerrein en omliggende natuurgebieden, iets waar Balans-lid en oud-ondernemer Ton Jonkers op wees. Beekmans: ,,Eerst is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte er precies nodig is, de politiek gaat vervolgens over het 'waar'." Ook de gevolgen van de uitspraak van de rechter over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moeten nog vorm krijgen, zo merkte de adviseur nog op.

Het debat over het toebedelen van nieuwe bedrijfsgrond zal binnenkort ook bij provincie Noord-Brabant gevoerd worden. 'Goed beslagen ten ijs komen' op het provinciehuis was dan ook het doel van deze informatieve avond. ,,De discussie van nu bepaalt hoeveel er straks uitgegeven gaat worden door provincie", benadrukte Beekmans dan ook.

FOTO BOVEN: Leg de focus ook op de ruimte die er al is, benadrukte adviseur Jasper Beekmans van Stec Groep uit Arnhem. Zo wordt het gebied tussen de Keulsebaan en de Korenmolen momenteel ontwikkeld.

FOTO ONDER: In de verte ligt het veelbesproken terrein Vorst B. Raadslid Wim van der Zanden (Balans) vroeg dinsdag naar de mogelijkheden om dat alvast te ontwikkelen en het daar geplande biomassaplein op een later moment elders te realiseren. De provincie ziet dat momenteel niet als optie, gaf adviseur Beekmans te kennen. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding