AANTAL KLACHTEN DAALT, ZEGT BOXTEL

'Ombudsman gemeente zien we niet als oplossing'

PÅL JANSEN

De afdeling van de gemeente Boxtel die de binnenkomende klachten coördineert, ziet niets in een lokale ombudsman. Kort gezegd is dit het antwoord op de motie van Balans, die eind augustus unaniem werd aangenomen. Het college kreeg toen opdracht om de huidige stand van zaken omtrent klachten in kaart te brengen zodat de raad kan besluiten of er een zogeheten gemeentelijke ombudscommissie nodig is. Dinsdag werden de fracties hierover geïnformeerd.

Mensen die klachten hebben, komen terecht in een procedure van de gemeente Boxtel. Eerst wordt geprobeerd een klacht informeel op te lossen, daarna kan die formeel worden ingediend en uiteindelijk kunnen mensen zich melden bij de Nationale Ombudsman.

DREMPEL

Er moet dus nogal een weg worden afgelegd, met als gevolg dat de drempel hoog is voor mensen om hun klachten door te zetten, zo beredeneerde Balans. Maar via een eventuele gemeentelijke ombudsman zou het stappenplan niet veranderen, zo legden klachtencoördinatoren Christianne Vissers en Veerle Janssen uit: inwoners moeten nog steeds de procedure doorlopen voordat zij bij een ombudsman terechtkomen.

Achterliggende gedachte van de motie was om te kijken wat de omvang was van het aantal mensen dat klaagt over Boxtel. Maar dat is niet hetzelfde als dat inwoners een klachtenprocedure beginnen. Ambtenaren maken onderscheid tussen meldingen van overlast, zoals losliggende stoeptegels, en klachten. Dat laatste gaat dan weer over gedrag van een ambtenaar. En die klachten dalen volgens Vissers en Janssen: van 48 in 2016 (fusie MijnGemeenteDichtbij) naar 33 in 2017 en waarschijnlijk nog minder in 2018.

REGISTRATIE

Het vertelde eigenlijk weinig over het aantal inwoners dat zijn onvrede over Boxtel uit bij de gemeente. Vera Brouns (CDA), Joep Schalkx (Combinatie95), Gerlof Roubos en Wim van der Zanden (beiden van Balans) stelden dan ook vragen over de registratie van ontevreden inwoners die zich meldden. Bijvoorbeeld: voor klachten van mensen over hun rollen binnen werkgroepen van de gemeente, waarover de laatste maanden veel kritiek naar buiten kwam, was het adagium dat die in de werkgroep zouden worden opgelost. Ook worden klachten vaak informeel, vlot en telefonisch afgehandeld. Die worden niet allemaal geregistreerd.

,,Ik heb een goede registratie nodig zodat eventuele onvrede die heerst, niet in de gemeenschap gaat leven", aldus Brouns. Dave van de Ven (SP) zette daar echter tegenover: ,,Als er onvrede is, dan is het aan ons, de politiek, om te kijken waar dat in zit."