Afbeelding
Foto:

What's Up, Romano & Walter?

De achtstegroepers doen een remtest op de fiets en ze slalommen tussen hindernissen door op elektrische steps. De leerlingen uit groep vier luisteren gespannen naar een verhaal over kinderstoeltjes en autogordels. Wanneer gevraagd wordt wie graag met de elektrische auto een rondje wil rijden door de gymzaal, schieten alle vingers omhoog. Streetwise, een educatieprogramma van de ANWB over verkeersveiligheid, was gisteren te gast op Basisschool De Beemden in Boxtel. Romano Bakermans en Walter Eykemans (beiden 11) vinden de verkeersochtend heel leuk, maar ze hebben ook veel geleerd.

Wat cool dat deze lessen worden gegeven! Wat vinden jullie ervan? Romano: ,,Super leuk. We moesten heel hard fietsen en toen remmen en omdat we het goed gedaan hadden mochten we een rondje rijden op de elektrische step." Walter: ,,Dat heb ik nog niet gedaan, maar het lijkt me wel heel cool."

Wat hebben jullie tot nu toe van de lessen geleerd? Romano: ,,Hoe belangrijk licht is bijvoorbeeld. Walter: ,,Met licht zien automobilisten je vanaf honderd meter, met reflectoren vanaf vijftig en zonder licht van nul tot tien meter." Romano: ,,En dat je niet met je mobieltje bezig moet zijn, maar gewoon moet opletten. Maar dat doe ik al eigenlijk al altijd. Ik woon vlak bij school bij een zebrapad en daar stoppen automobilisten echt niet hoor! Vaak omdat ze met hun telefoon bezig zijn."

Jullie lijken al heel verkeerswijs. Wat was helemaal nieuw voor jullie? Romano: ,,Dat muziek luisteren op de fiets ook gevaarlijk kan zijn. Dat heb ik wel twee of drie keer gedaan." Walter: ,,Ja, omdat je verkeer dan niet aan hoort komen." Romano: ,,En als je toch wil luisteren, dan met je rechteroortje wel, maar links niet. Dat is namelijk de kant waar het verkeer langsrijdt."

(Foto: Jules Hameleers).

Afbeelding
Afbeelding