Afbeelding
Foto: Jan van den Langenberg

CATALPA VAN DE HONINGBIJ VERKEERT IN ZWAAR WEER

'Deze boom is heilig voor onze club'

PÅL JANSEN

Tijdens de viering van haar vijftigjarig bestaansjubileum schonk de toenmalige gemeente Liempde een catalpa aan de plaatselijke imkersvereniging De Honingbij. Deze boom, ideaal voor bijen, staat nog steeds in een plantsoen op de hoek van de Oude Postbaan en de Keefheuvel, achter het bushokje. Maar wellicht niet lang meer. Tijdens de herinrichting van het dorpscentrum (2016-2017) zijn de wortels afgezaagd, wit zand gestort en werden tegels op de wortels gelegd: funest voor de boom. Verschrikkelijk, vindt voorzitter Jan van den Langenberg van De Honingbij.

Een week geleden was er een gaslek in het centrum van Liempde. En wel in het bewuste plantsoen. Dat had alles te maken met de graafwerkzaamheden die daar plaatsvonden: de grond rondom de boom werd opnieuw uitgegraven zodat het witte zand vervangen kon worden.

Begin mei ontdekte voorzitter Van den Langenberg toen hij de plantenbakken in het centrum verzorgde - hij is tevens vrijwilliger voor Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) - dat de boom aan het afsterven is. ,,Hij heeft het al die jaren ontzettend goed gedaan. Maar er zaten toen allemaal dooie takken aan", vertelt Van den Langenberg. ,,Deze boom is altijd heilig geweest voor onze vereniging. We hebben meteen bij de gemeente aan de bel getrokken, maar kregen in eerste instantie nul op het rekest."

DE BOOMEXPERT

Van den Langenberg toog naar de Natuurwerkgroep Liempde (NWG). ,,Die adviseerde een expert in de arm te nemen", aldus de imker. Boomverzorger Ludo van Mil uit Den Dungen werd door de NWG ingeschakeld. ,,Iemand zonder kennis en ervaring is daar rond die boom bezig geweest", concludeerde Van Mil.

Hij constateerde eind augustus dat de wortels waren beschadigd, maar dat ook de verharding rond de boom bij heeft gedragen aan het verdere verval van de catalpa. Bovendien ontdekte hij dat op enig moment de verkeerde, nog levende takken zijn gesnoeid. Het rapport dat hij over de boom opstelde, loog er dan ook niet om en werd verstuurd naar de gemeente. Van den Langenberg: ,,Daarna hebben twee ambtenaren van de gemeente de boom ook bekeken: die zagen hetzelfde als de expert. We hebben toen afgesproken dat de stenen bij de fietsenstalling eruit gingen en het witte zand weg moest."

GASLEIDING

Tot overmaat van ramp werd vorige week dinsdag tijdens de graafwerkzaamheden per ongeluk een gasleiding getroffen (zie kleine foto). Van den Langenberg: ,,Toen konden we even niets doen. Na anderhalve dag zijn we weer verder gegaan. Toen het zand weg was, is er uiteindelijk 10 kuub grond geschikt voor bomen gestort en nog eens anderhalve kuub potgrond."

Hoe het met de boom nu zal vergaan, is nog onduidelijk. ,,We hebben een klimop-plant aangelegd. Die zorgt ervoor dat het water langer in de grond vastgehouden wordt zodat de boom daarvan kan profiteren", vertelt Van den Langenberg. ,,We blijven vechten om die boom te redden. Maar het is nog steeds de vraag of dat lukt..."

Van den Langenberg vindt het jammer dat er niet sneller actie werd ondernomen door de gemeente om de boom te redden. Ook ziet hij dat er al veel bomen verdwijnen in het dorp. ,,De lindebomen aan de Roderweg bijvoorbeeld: die werkten heel goed voor bijen. De gemeente pretendeert ook een bijvriendelijke gemeente te zijn. Hopelijk kunnen we een bijvriendelijk dorp worden en geen bijvrij dorp."

De gemeente Boxtel is gevraagd om een reactie, maar die was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet ontvangen.

FOTO BOVEN: Het moment dat de gasleiding werd getroffen. (Foto: Jan van den Langenberg).

FOTO LINKS: Voorzitter Jan van den Langenberg van De Honingbij vreest voor de catalpa-boom die geplaatst werd wegens het gouden jubileum van de imkersvereniging in 1985, een donatie van de voormalige gemeente Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


KABELS EN LEIDINGEN ZORGEN VOOR TE HOGE KOSTENPOST

Geen fietstunnel voor kruising Boseind

De door inwoners van Lennisheuvel gewenste fietstunnel op rotonde Boseind gaat er niet komen. Het college van B en W heeft na een tweede onderzoek besloten dat het verkeersplein wordt vervangen door een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten.

RENS VAN DEN ELSEN

De Boxtelse gemeenteraad en wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) vroegen begin dit jaar om een extra onderzoek om de veiligheid van fietsers op dit drukke verkeerspunt op bedrijventerrein Ladonk te verbeteren. Dit is nu afgerond, maar de uitkomsten bevestigen volgens het college het resultaat van de eerdere variantenstudie: ,,De aanleg van een met een verkeerslichten beveiligde, gelijkvloerse kruising biedt een veilige en robuuste oplossing die zonder ingrijpende stremmingen van Ladonk aangelegd kan worden." In de gekozen variant komt het fietspad aan de westkant van de straten Boseind en Lennisheuvel te liggen. Aan de overkant dus van de huidige locatie.

De belangrijkste reden om geen fietstunnel te realiseren is volgens B en W de grote hoeveelheid ondergrondse kabels en leidingen op de rotonde Boseind. ,,We hebben samen met de nutsbedrijven gekeken naar de consequenties hiervoor als gevolg van de verschillende kruispuntvormen. Een onderdoorgang voor fietsers heeft een grote impact en brengt hoge kosten met zich mee, maar kan ook leiden tot langdurige stremmingen van Ladonk", geeft het college aan.

Volgens RKO zouden de kabels juist niet in de weg liggen. Het college gaat er echter vanuit dat de informatie van de nutsbedrijven correct is en dat mogelijke afwijkingen minimaal zijn.

De rotonde bij Lennisheuvel moet sowieso aangepast worden, omdat deze de toenemende verkeersdrukte niet aankan als de dubbele overweg in de Tongeresestraat straks sluit. Uit de eerdere studie die het college vorig jaar heeft laten uitvoeren was al duidelijk dat een kruispunt met stoplichten de beste oplossing zou bieden.


BURGEMEESTER BOXTEL VERTREKT DINSDAG 27 NOVEMBER

Afscheidscadeau Buijs gaat naar Stapel op Sint

Boxtel neemt dinsdagavond 27 november tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering afscheid van burgemeester Mark Buijs. Twee weken geleden werd bekend dat hij overstapt naar de gemeente Oosterhout, dat met 55.000 inwoners bijna dubbel zoveel inwoners telt dan Boxtel.

De vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat is openbaar en begint om 19.30 uur. Daar draagt Buijs de ambtsketting over aan de waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, Wim van der Zanden. Aansluitend kunnen inwoners en genodigden vanaf 20.30 uur het echtpaar Buijs de hand schudden. Persoonlijke cadeaus stelt het koppel niet op prijs. Wie niet met lege handen wil komen, kan een donatie overmaken ten bate van Stapel op Sint via IBAN-nummer NL98 RABO 0108 8895 21. Een bijdrage onder couvert kan worden gedeponeerd in een speciale bus die in de raadzaal wordt opgesteld.

Het vertrek van de burgemeester kwam onverwacht. De procedure voor zijn herbenoeming was al opgestart; komend voorjaar zou aan Buijs' eerste ambtstermijn van zes jaar een einde komen. Er wordt een waarnemend burgemeester verwacht; mogelijk wordt die naam bij het afscheid van Buijs bekendgemaakt.

Daags nadat het vertrek van de burgemeester bekend werd, waren de reacties van gemeenteraadsleden en wethouders in deze krant zonder uitzondering lovend. Velen vinden het een gemis dat Buijs nu al uit Boxtel vertrekt. Anderzijds is er ook begrip; mensen gunnen hem de stap om carrière te maken in een grotere gemeente.

FOTO ONDER: Mark Buijs werd op 1 juni 2013 beëdigd als burgemeester van Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding