VROEGTIJDIG SIGNALEREN HULPBEHOEVENDE

Wijk-GGD'er weg uit Boxtel door dubbel werk

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel heeft vanaf 1 december geen wijk-GGD'er meer. Deze functionaris werd ingezet om vroegtijdig verwarde mensen in beeld te krijgen, maar bleek eigenlijk dubbel werk te doen. De Boxtelse CDA-fractie stelde hier onlangs vragen over aan het college van B en W. Zij vroeg zich af waar de hulpverlener die sinds vorig jaar november aan de slag was, is gebleven. Volgens GGD Hart van Brabant ging het om een proef die geen vervolg krijgt.

De wijk-GGD'er werkte in de praktijk samen met een wijkagent en richtte zich op vroegtijdige signalering, preventie en hulpverlening voor hulpbehoevenden. Daarmee zou politie-inzet op termijn voorkomen kunnen worden. De inzet van wijk-GGD'ers blijkt een positief effect te hebben op de werklast van de politie in de gemeenten die er al mee werkten, zoals Amsterdam en Vught. Er komen minder meldingen van mensen die overlast veroorzaken binnen doordat de hulpverlener de aard van de problematiek beter in kaart kan brengen.

SUCCES

In navolging op het succes in de buurgemeente en de hoofdstad werd deze wijk-GGD'er vorig jaar ook in Boxtel geïntroduceerd. Hiervoor ontving Boxtel een bedrag van 60.000 euro van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat besteed kon worden binnen de bestaande samenwerking met de gemeenten Haaren en Sint-Michielsgestel. Een woordvoerder van GGD Hart voor Brabant geeft aan dat de pilot nu ten einde is gekomen en dat daarom de inzet van de wijk-GGD'er in Boxtel eind deze maand stopt. ,,Het is aan de ene kant jammer dat de gemeente hier vooralsnog niet mee doorgaat omdat deze zorgverlener een brug sloeg tussen zorg en veiligheid", aldus de woordvoerder.

Volgens de gemeente Boxtel moest uit de pilot blijken dat de inzet van de wijk-GGD'er van toegevoegde waarde was voor het al bestaande sociaal team. Deze club zorgverleners werkt volgens de onlangs gepresenteerde leidraad voor een aanpak van personen met verward gedrag. ,,Daarmee zorgen we ervoor dat we op de juiste momenten de juiste zorg inzetten en voorkomen we dat zij tussen wal en schip vallen. Vanuit het sociaal team hebben wij een goede verbinding met politie, woningbouwverenigingen, cultureel werkers", aldus de woordvoerder van de gemeente Boxtel.

DUBBELINGEN

In de praktijk bleek echter dat de werkwijze van zowel de wijk-GGD'er als het sociaal team dubbelingen kende. ,,De politie heeft aangegeven dat zij het belangrijk vindt een ingang te hebben om zorgvragen kwijt te kunnen. Het maakt haar niet uit in welke vorm dit gegoten is. Na de evaluatie hebben wij er daarom voor gekozen de pilot niet te verlengen", meldt de gemeentewoordvoerder.

Zowel de GGD als de gemeente geven aan dat er wel gesprekken zijn om de GGZ-kennis van de wijk-GGD'er te behouden voor het sociaal team. Maar hoe dat er precies uit gaat zien is echter nog niet bekend.

STAND VAN ZAKEN

Fractievoorzitter Vera Brouns van het CDA wil door het college van B en W op de hoogte gebracht worden hoe Boxtel er momenteel voorstaat op het gebied van zorg voor verwarde personen. Daarnaast wil ze informatie over de psycholance. Dit is een aangepaste ambulance die met gespecialiseerde verpleegkundigen op een politiemelding over verwarde mensen af gaat. Ze vraagt zich af of deze het afgelopen jaar meer of minder vaak is ingezet in de gemeente.