Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERBOD ZWAAR VERKEER BELAST CENTRUM

Onderzoek naar nieuwe 'witte brug' in Esch

RENS VAN DEN ELSEN

De brug in de Essche Spankerstraat is ook na renovatie niet geschikt voor verkeer zwaarder dan tien ton. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente Haaren heeft laten uitvoeren. Daarom overweegt Haaren om de overspanning van de Essche Stroom in zijn geheel te vervangen.

Tractoren en ander zwaar verkeer mogen nu geen gebruik maken van de brug. Deze rijden daarom vaak via het centrum van Esch. ,,Dat komt de leefbaarheid niet ten goede", laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. ,,Daarom willen we, samen met bewoners in de buurt van de brug bekijken wat de beste optie is: repareren of vernieuwen."

De bewoners van de Spankertstraat en Groenendaal gaan maandag 10 december met de gemeente Haaren en het Platform Esch Perspectief in gesprek. ,,Daar gaan we alle wensen en mogelijkheden met elkaar bespreken. Daarna volgt natuurlijk nog een heel traject. De verwachting is dan ook niet dat een eventuele nieuwe brug er vóór 2020 ligt", aldus de woordvoerder.

AFSNIJDEN

De 'witte brug', zoals deze in de volksmond wordt genoemd, vormt voor veel mensen die in Vught-Zuid wonen een snellere verbinding naar de A2. Zij rijden dan via de Esscheweg, de Broekstraat over Groenendaal en de Spankertstraat naar de Rijksweg. Andersom is de route populair bij de Essche jeugd die in Vught op school zit en via de brug een stukje kan afsnijden.

FOTO ONDER: Het idyllisch brugje over de Essche Stroom aan de Spankertstraat kan geen zwaar verkeer verdragen. De gemeente bekijkt met omwonenden of er een nieuwe moet komen. (Foto: Rens van den Elsen).


THE GREAT TOUR BORDSPEL VAN HET JAAR

'Liempds' speelgoed is bekroond met prijs

The Great Tour, bedacht door Dennis Merkx uit Liempde en Kees Meis uit 's-Hertogenbosch, is vorige week uitgeroepen tot het bordspel van het jaar. Het viel in de prijzen in de leeftijdscategorie twaalf tot zeventien jaar.

Chazia Mourali maakte de winnaars bekend van de verkiezing Speelgoed van het Jaar. ,,Eigenlijk is het bedenken van een bordspel zoiets als het schrijven van een boek", aldus Merkx. ,,Het spel geeft mensen plezier, neemt ze mee in een verhaal en kan erg leerzaam zijn." De bedenkers kunnen al hun creativiteit kwijt in het verzinnen van originele spellen.

The Great Tour speelt zich af op een landkaart. De spelers maken een reis langs en door een aantal Europese steden.

FOTO RECHTS: Dennis Merkx toont zijn bordspel. (Foto: Peter de Koning).


'Kromploegertjes in de dop' door actie Coop en blaaskapel

Dankzij een statiegeldactie en donaties van blaaskapel De Kromploegers en Coop Liempde kunnen leerlingen van Speelleercentrum De Oversteek aan de slag met allerlei nieuwe instrumenten.

Klanten van de Coop konden de voorbije maanden hun statiegeld doneren voor de nieuwe muziekinstrumenten. Dat leverde circa achthonderd euro op. Supermarktondernemer Jan Tax en De Kromploegers legden ook nog eens hetzelfde bedrag bij. ,,Een investering ook voor onze toekomst als blaaskapel", zei Maarten Termeer. Van het geld zijn onder meer drie saxofoons, drie trombones en drie trompetten gekocht. Oók zijn een keyboard en vier ukeleles aangeschaft. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding
Afbeelding