Afbeelding
Foto: Yvette Kulkens

SCHRIJFSTER MARION PAUW NAAR BIBLIOTHEEK BOXTEL

'Lezen brengt je hersenen tot rust'

,,Het is een soort meditatie en biedt tegenwicht aan de snelle impulsen van sociale media." Zo kijkt Marion Pauw (45) naar het lezen van boeken. De schrijfster brengt maandag 19 november een bezoek aan de bibliotheek in Boxtel om te vertellen over haar eigen werk én het thema van het literatuurevenement Nederland Leest: voeding.

LINDA VAN DE WIEL

Pauw is bekend om haar bekroonde roman Dagboek, die bijna 200.000 keer over de toonbank ging. Zij is tevens een van de auteurs die een verhaal schreef voor het zogeheten Geschenkboek. Tijdens Nederland Leest, dat de hele maand november plaatsvindt ter promotie van lezen, wordt dit boek door de openbare bibliotheken gratis aan bezoekers uitgedeeld.

Het drukwerk is een samenstelling van de schrijfsels van Pauw en vier andere 'culinaire kopstukken': de energieke televisiekok Pierre Wind, culinair columnist Joël Broekaert, wetenschapper Rosanne Hertzberger en journaliste Charlotte Kleyn. Zij schreven ieder vanuit hun eigen blik over het thema voeding.

Wat heb jij met dit onderwerp? ,,Ik houd enorm van koken en lekker eten. Vanwege mijn werk zit ik de hele dag aan mijn bureau te schrijven en zit dan veel 'in mijn hoofd'. Het doen van boodschappen en het bereiden van een maaltijd zijn dan goede tegenhangers. Niets is leuker dan het roeren in potjes en pannen. Mijn lievelingsgerecht? Dat is spaghetti bolognese. Die smaak verveelt nooit."

Waar gaat je verhaal in het Geschenkboek over? ,,Het is geen thriller; er gaat niemand dood. Het is een kort verhaal dat gaat over een man die zó verdrietig is dat hij in hongerstaking gaat om de liefde van zijn droomvrouw af te dwingen. Hij heeft daarnaast de gedachte dat, als zij hem niet ziet staan, hij niet meer wil leven. Het mes snijdt dus aan twee kanten."

Hoe uitdagend was het om dit verhaal te schrijven? ,,Het werkt bij mij zo: als ik eenmaal weet waar het over zal gaan, lukt het schrijven ook. Het is de uitdaging steeds een nieuwe insteek te bedenken, een nieuw inzicht om een thema aan te vliegen. Ik wil origineel zijn."

Hoe belangrijk is lezen? ,,Je komt je hele leven in aanraking met tekst. De meeste informatie krijg je nog steeds schriftelijk. Daarnaast gun ik iedereen het plezier van lezen. Het is een soort meditatie, het brengt je hersenen tot rust. Via sociale media als Facebook ontvang je voortdurend korte prikkels, snelle impulsen. Die zorgen voor veel onrust. We verliezen het vermogen ons langere tijd te concentreren. Lezen is daarom ook belangrijk voor het trainen van je hersenen."

Maandag kom je naar de bibliotheek in Boxtel. Hoe is het om contact te hebben met lezers van je boeken? ,,Dat vind ik hartstikke leuk. Voor hen schrijf ik mijn boeken. Ik ga ook graag met lezers is gesprek. Wanneer iemand bijvoorbeeld de ambitie heeft een eigen boek te schrijven, geef ik graag tips over de opzet en de dagindeling."

Waarmee ben je nu bezig? ,,Onlangs heb ik een kinderboek geschreven genaamd 'Wolfie'. Dit boek is het eerste deel in de serie Leesvoer, een serie van boeken om voor te lezen aan je huisdier. Als je gaat voorlezen aan je kat of hond, in mijn geval mijn hondje Roy, is dit ook leuk voor kinderen. Ze vinden het vaak zelfs leuker en gaan beter lezen. En verder komt mijn nieuwe roman 'De Experimenten' in januari uit."

LEZING

Pauw is maandag 19 november te zien in Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker 4. De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.bibliotheekdenbosch.nl en te koop aan de balie van de bibliotheek. Leden betalen 7,50 euro, niet-leden 10 euro voor een ticket. (Foto: Yvette Kulkens).