Afbeelding
Foto: Boukje Hessels | Met Je Hart Boxtel

INITIATIEF VAN STICHTING MET JE HART

Winkeliers Oosterhof verwennen ouderen

Stichting Met je hart heeft een groep ouderen vorige week een heerlijke ochtend bezorgd. In winkelcentrum Oosterhof gingen de senioren van ondernemer naar ondernemer met als voornaamste doel: genieten.

Toen de vrijwilligers van Met je hart hun plan voor een verwenochtend voorlegden aan Cynthia Dominicus van Haartrend van Hees reageerde zij meteen enthousiast. Mariska Raaijmakers van stichting Met je hart vertelt: ,,Cynthia heeft contact gelegd met meerdere ondernemers van winkelcentrum Oosterhof. Zo is een compleet programma ontstaan."

De ouderen kregen aan het begin van de ochtend koffie met gebak, aangeboden door bakkerij De Leijer. Vervolgens mochten ze bij Haartrend van Hees in de stoel om hun haren te laten wassen, knippen of zelfs krullen én knippen. Na het bezoek aan de kapper wachtte de senioren een manicure bij DA-drogist Van den Biggelaar.

Een lunch bij cafetaria 't Lambertje maakte de ochtend helemaal af. (FOTO BOVEN: Boukje Hessels, Met je hart).


MET JE HART HOUDT KOOKACTIVITEIT

Worstenbrood maken met kok, voedingsexpert en Mark Buijs

In het kader van We Are Food nodigt stichting Met Je Hart een groep kwetsbare senioren uit om donderdag 29 november tussen 11.00 en 13.00 uur worstenbroodjes te komen maken in restaurant De Waag. Dat gebeurt met televisiekok Pierre Wind en Phyllis den Brok, voedingsexpert op het gebied van eten en drinken in relatie tot het verlengen van zelfredzaamheid onder senioren. Ook Mark Buijs, die twee dagen daarvoor afscheid neemt als burgemeester van Boxtel, is aanwezig.

Op 29 november organiseren vrijwel alle Brabantse gemeenten waar de stichting actief is, een ontmoeting voor een aantal ouderen die zelf aan de slag gaat met het voorbereiden, klaarmaken en uiteindelijk genieten van het eten. Ook alle Brabantse burgemeesters zijn uitgenodigd om een worstenbroodje te maken. Volgens de stichting sluit We Are Food goed aan op de restaurantcampagne die de stichting nu houdt: EET met je hart. Die ging begin november van start om bij zoveel mogelijk mensen het groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen.

Tijdens het We Are Food-jaar brengt de provincie tien maanden lang één actueel thema op het gebied van voedsel onder de aandacht.


HOGE OPKOMST IN DE GEMEENTE

Onderzoek naar borstkanker in Boxtel: 72 doorverwijzingen

Bevolkingsonderzoek Zuid heeft afgelopen zomer in Boxtel en in Liempde onderzoek gedaan naar borstkanker onder 3.968 vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. In totaal zijn 72 van hen doorverwezen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

In Boxtel ging het om 59 doorverwijzingen onder 3.303 onderzochte inwoners. In Liempde waren dat er 13 onder 665 vrouwen. Na afloop van de test in het ziekenhuis, moet uit de uitslag blijken of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige afwijking.

Voor het onderzoek werden 4.204 vrouwen uit Boxtel uitgenodigd en 810 uit Liempde; het totale opkomstpercentage lag op 79,1 procent. Met de onderzoeken wordt getracht om eventuele aandoeningen in vroegtijdig te ontdekken. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan dit bevolkingsonderzoek.