Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ONDERZOEK: WEL NAUW SAMENWERKEN, MAAR NOG NIET FUSEREN

'Dna muziekkorpsen ligt ver uiteen'

De leden moeten zich er nog over uitspreken, maar in beginsel staan de muziekkorpsen in Boxtel positief tegen een vergaande vorm van samenwerking. Dat blijkt uit een onderzoek dat in januari werd opgestart en waarvan de uitkomsten inmiddels bekend zijn. Tot een daadwerkelijke fusie van harmonieën en fanfares (HaFa's) zal het op korte termijn echter niet komen.

Komende zaterdag vormen Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie één mega-orkest om gezamenlijk de viering van hun 110-jarig bestaan af te sluiten. En dient automatisch de vraag zich aan hoe het staat met het begin dit jaar aangekondigde onderzoek naar vergaande organisatorische samenwerking tussen beide muziekverenigingen én fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel. Daarover is inmiddels wel wat meer duidelijkheid. De drie clubs willen het liefst zelfstandig doorgaan, maar zien wel heil in een soort muziekalliantie. Dat heeft Jules Groenen de drie clubbesturen laten weten. De oud-advocaat is aangetrokken om als onafhankelijk adviseur het samenwerkingsproces te begeleiden.

Groenen komt tot zijn advies op basis van de uitkomsten die werkgroepen met leden uit de verenigingen hebben onderzocht. Er is intensief gesproken over bestuur & communicatie, muziek & orkesten alsmede over financiën & huisvesting. Kort voor de zomervakantie zijn de bevindingen gepresenteerd aan de besturen. Er wordt gepleit voor een muziekalliantie waarin de drie clubs als gelijkwaardige partners toetreden. De alliantie zou de muziekopleidingen kunnen vormgeven, maar ook taken krijgen op gebied van beheer van instrumenten, communicatie, subsidiëring en sponsoring.

AFBREUKRISICO

Op muzikaal vlak lopen de ambities van de drie clubs echter te veel uiteen. De orkesten nu al samenvoegen tot één geheel leidt tot een te groot afbreukrisico. Maar samenwerking door muzikanten en instrumentarium uit te lenen of het vormen van projectorkesten kan ertoe leiden dat leden van de verschillende verenigingen elkaar beter leren kennen, waarderen en erkennen. ,,Samengaan op middellange termijn zou dan een optie kunnen zijn, maar pas als het dna van de verenigingen meer overeenkomsten vertoont dan nu het geval is", verwoordt Groenen het standpunt van de onderzoekers.

Financieel lijken er voldoende voordelen te behalen als de twee Boxtelse harmonieën en de Lennisheuvelse fanfare zouden samengaan, maar qua huisvesting ligt dat niet zo makkelijk. De huidige accommodaties lenen zich daar niet voor en het vinden van één nieuwe locatie die in alle wensen voorziet, lijkt 'niet realistisch'.

HERKENBAARHEID

De voorzitters van de drie verenigingen melden in een gezamenlijk opgestelde reactie dat hun besturen de resultaten van het onderzoek afzonderlijk hebben doorgenomen. De brief van Groenen is ook met de leden gedeeld. De besturen moeten nog met elkaar in overleg over de uitkomsten. ,,Pas daarna komen mogelijke vervolgscenario's aan bod. Wil een en ander tot succes leiden, dan is het belangrijk dat de ambities van de verschillende clubs herkenbaar zijn in een mogelijk nieuw op te zetten Boxtelse muziekvereniging', stellen Paul van Alphen (Boxtel's Harmonie), Jan de Koning (Gildenbondsharmonie) en Paul Hermans (fanfare Sint-Arnoldus). Eerder gaf het drietal al aan dat overhaaste beslissingen niet gunstig zijn voor een positief verloop van het samenwerkingsproces.

De Liempdse fanfare Concordia is ook gevraagd mee te doen aan het onderzoek, maar die heeft aangegeven het proces vooralsnog vanaf de zijlijn te volgen. En dus wordt Concordia op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Dat geldt overigens ook voor fanfare Sint-Willibrordus in Esch, het dorp dat in 2021 bij de gemeente Boxtel komt.

FOTO BOVEN: Bij de installatie van Mark Buijs tot burgemeester van Boxtel vormden de twee Boxtelse harmonieën samen met de fanfares uit Lennisheuvel en Liempde vijf jaar geleden één groot muziekkorps om hun felicitaties over te brengen. Dergelijke samenvoegingen lijken in de toekomst vaker denkbaar, maar voor een daadwerkelijke fusie is het op dit moment nog te vroeg. (Foto: Gerard Schalkx, 2013).


Elf-elfbal De Walnoot

Carnavalsvereniging De Walvisjes trapt zaterdag 17 november het leutseizoen af in gemeenschapshuis De Walnoot. Het elf-elfbal wordt geopend door de dansmariekes en showgroep, ook is er muziek door drive-in-show Voyager. Tijdens de feestavond wordt ook bekend gemaakt wie de prins, prinses en adjudant van De Walvisjes worden. De avond begint om 19.00 uur, entree is gratis.

Alzheimer Café

Het toneelstuk Zoeken wordt maandag 26 november tussen 19.00 en 21.30 uur opgevoerd tijdens het Alzheimer Café aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. De voorstelling van acteergroep Medemens uit Laarbeek gaat over de zoektocht van een man met dementie die steeds minder lijkt te passen in zijn omgeving.

Sint op Kinderboerderij

Sinterklaas brengt met zijn pieten woensdag 28 november een bezoek aan de Kinderboerderij in Boxtel. Vanaf 13.30 uur is iedereen welkom aan het Apollopad om samen in de decembersfeer te komen. De kinderen die dat willen kunnen de goedheiligman persoonlijk ontmoeten. Rond 14.45 vertrekt de gulle bisschop weer.

Afbeelding