Afbeelding
Foto:

ESSCHE HOBBYIST DRUK IN DE WEER VOOR KERSTSFEER

Harrie's sterren stralen overal

Het kost een ruime week werken, maar dan heb je ook wat. Langzaam maar zeker verlichten de sterren van Harrie van de Loo (68) tijdens de feestdagen de donkere straten van Esch. Wat begon als een leuk project voor buurtvereniging De Kollenbergers, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende hobby. ,,Het zou mooi zijn als Esch straks helemaal vol hangt", zegt Van de Loo stralend.

RENS VAN DEN ELSEN

Zijn garage aan de Kollenberg staat vol met zaagbanken, kolomboormachines en kasten voor opslag van schroefjes, moertjes en hout. Naar eigen zeggen is Van de Loo vaker in zijn werkplaats te vinden dan binnen op de bank. En is het niet daar, dan is hij wel bezig in het lokaal van de hobbyclub, de bordjes met knooppuntenroutes in de regio aan het controleren of voor de kerk en de school reparatieklusjes voltooien. Kortom, het is een bezig baasje. ,,Ik ben er eigenlijk mee begonnen toen ik met pensioen ging. Ik beleef er veel plezier aan en ben graag met m'n handen bezig. Bij de hobbyclub zeggen ze ook altijd, 'geen werk nog zo raar of Harrie maakt het klaar'", zegt de handige Harrie met een lach.

KERSTSFEER

In deze tijd van het jaar zijn het dus de kerststerren waar hij druk mee is. Het idee ontstond een jaar of vier geleden vanuit de buurtvereniging. ,,We wilden graag een gezellige kerstsfeer in de straat brengen, maar we kwamen er eigenlijk niet uit hoe we dat het beste klaar moesten spelen. Toen ben ik wat op internet gaan kijken en kwam ik deze sterren tegen. Die waren wel wat klein, dus ben ik ze gaan vergroten. Ze moesten namelijk wel zo gemaakt worden dat het niet veel moeite kost om ze op te hangen. Dus bevestigde ik de ster aan een bezemsteel die precies in de houder van de vlaggenstok past", vertelt Van de Loo.

Al snel hing bij alle twaalf huizen in de straat een ster te stralen. En dat bleef niet onopgemerkt bij anderen. Van de Loo: ,,Familieleden die langs kwamen wilden ook wel zo'n ster hebben en ook dorpsgenoten vonden het een mooi gezicht en klopten bij mij aan. De afgelopen jaren heb ik toch zeker zo'n zestig sterren gemaakt en hangen ze niet alleen in Esch, maar onder meer ook in Barneveld, Sint-Oedenrode, Zeeland en Oisterwijk. Dat is toch mooi."

WEINIG WERK

De hobbyist is per ster zo'n anderhalf uur bezig. ,,Eerst zaag ik de latjes op maat, ze worden geschuurd, de gaten geboord en in de lak gezet. Daarna zet ik ze in elkaar en maak de lichtsnoer eraan vast met tiewraps. Het enige wat je er zelf nog aan moet doen, is ophangen en de stekker in het stopcontact steken", vertelt hij.

Voor de komende kerstperiode heeft hij weer zo'n twintig aanvragen liggen. Wie ook zo'n lichtgevende ster wil hebben, kan deze bij Van de Loo bestellen. ,,Maar die zijn dan wel pas voor volgend jaar", geeft hij aan. ,,Dit jaar zit ik eigenlijk al helemaal vol." Een exemplaar kost veertig euro. Dat is vooral voor de inkoop van materiaal. Zelf houdt de Esschenaar er niets aan over. ,,Ach, ik doe het met plezier. En zolang ik de bestelling op tijd binnen krijg kan ik ze rond Sinterklaas klaar hebben."

ONTSTEKEN

De bewoners uit de Kollenberg die bij de buurtvereniging zijn aangesloten, hebben sinds de sterren er hangen een activiteit bij. Ze worden tegelijk aangedaan en daarna volgt er nog een gezellige avond met een borreltje en een hapje. Dit jaar worden ze ontstoken op zaterdag 8 december. Van de Loo voegt daar lachend aan toe: ,,Dat doen we altijd pas nádat Sinterklaas is vertrokken. Anders wordt hij boos!"

FOTO BOVEN: Harrie van de Loo in zijn werkplaats, waar hij druk in de weer is om de kerststerren op tijd klaar te krijgen. Een voorbeeld hangt rechts achter hem. (Foto: Rens van den Elsen).


JONGE ESSCHENAAR KOMT MET NIEUW PROJECT VOOR KINDEREN

Melvin zoekt naar bijzondere knuffelverhalen

Melvin Erkemeij (11) uit Esch heeft na zijn eerdere knuffelprojecten voor kinderen in Nepal, Syrië en Indonesië weer een nieuwe actie op touw gezet. Dit keer is de jonge Esschenaar op zoek naar opmerkelijke knuffelverhalen die hij wil bundelen in een boek. Met de opbrengst daarvan wil hij een evenement voor kinderen in Nederland organiseren.

De verhalen die hij zoekt, kunnen gaan over een oma die nog steeds haar geboorteknuffel heeft, een familieknuffel die al generaties lang wordt doorgegeven of over een knuffel die de eigenaar door een nare ziekte heeft gesleept. Melvin: ,,Je kunt het zo gek niet bedenken. Ik wil ze allemaal weten. De meest opmerkelijke knuffelverhalen worden gebundeld in een heel bijzonder boek."

Wat voor evenement Melvin wil gaan organiseren, laat hij nog in het midden. ,,Ik heb al heel veel ideeën, maar wil er nog niet te veel over los laten, omdat ik me nu eerst op het boek wil richten. Waar het mij in ieder geval om gaat, is dat kinderen die het heel zwaar hebben een mogelijkheid krijgen om te ontdekken waar hun hartje van gaat zingen", zegt hij.

Het is even stil geweest rondom Peace by Melvin, de stichting die de tiener heeft opgezet. Door de overgang naar de middelbare school moest hij even pauzeren met zijn projecten, maar nu heeft hij er naar eigen zeggen weer veel zin in.

Wie een bijzonder knuffelverhaal wil delen met Melvin, kan dat mailen naar: peacebymelvin@gmail.com. De voortgang van het project is te volgen op www.facebook.com/peace.by.melvin. Daar zullen de komende tijd nog veel meer nieuwe dingen bekend gemaakt worden. Meer informatie is ook te vinden op www.peacebymelvin.com.


LIEMPDSE DROGIST EN CADEAUWINKEL NAAR RAADHUISPLEIN

'Er is meer ruimte en het is een prachtige locatie'

Cadeauwinkel en drogisterij Bewust Beter Liempde verhuist naar het Raadhuisplein 2a. De jonge ondernemer Stephanie Smetsers (28) ziet hiermee een wens in vervulling gaan: ,,Er is meer ruimte en het is een prachtige locatie in hartje Liempde." Zaterdag werd de huurovereenkomst getekend, begin februari wil Smetsers er de deuren openen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

JOLEEN VAN ROOIJ

,,Op het moment dat ik hoorde dat het bedrijf Factor 80 Liempde ging verlaten en het pand aan het Raadshuisplein vrij zou komen, begon het al te kriebelen. De papieren zijn nu getekend, ik verheug me enorm op deze volgende stap", vertelt Smetsers enthousiast. Met Cadeau en Drogist Bewust Beter Liempde vulde de Liempdse bijna vier jaar geleden een gat in de plaatselijke markt. ,,Er was al twee jaar geen drogist meer, cadeauartikelen kon je nauwelijks kopen in ons dorp."

In het huidige pand aan de Nieuwstraat woekert Smetsers al enige tijd met de beschikbare ruimte. ,,Ik wil mijn assortiment graag uitbreiden, zowel met drogisterij- als cadeauartikelen. Er is ook vraag naar tassen en shawls. Dat lukt hier niet en alles staat eigenlijk te dicht op elkaar."

In het nieuwe pand kan Smetsers zo'n 145 vierkante meter winkeloppervlakte inrichten. ,,Ook qua bereikbaarheid en parkeermogelijkheden ga ik er op vooruit. Het is fijn om in 'de loop' van de bakker, de slager en de groenteboer te zitten. En zeg nou zelf: het Raadshuisplein is toch één van de mooiste locaties van Liempde?"

Wat er in februari met de ruimte aan de Nieuwstraat gaat gebeuren, is op dit moment nog niet bekend.

FOTO LINKS: Het gaat ondernemer Stephanie Smetsers voor de wind. Naast de verhuizing was zij tevens een van de genomineerden voor de Boxtelse Ondernemers Trofee. (Foto: Joleen van Rooij).

Afbeelding