Afbeelding
Foto: Daisy Renders

KASTEEL STAPELEN EN SINTERKLAAS PAKKEN WEER FLINK UIT

Wens voor een ander bij Boxtelse Sint

JULES HAMELEERS

Vol verwachting kloppen de harten van veel kinderen. Zondag 18 november komt Sinterklaas namelijk weer aan in Boxtel. De goedheiligman zal vanaf dan tot en met 4 december op kasteel Stapelen verblijven. Het thema van Stapel op Sint is dit jaar: 'Het circus van Sint'. Er vinden meerdere activiteiten plaats en worden ook drie wensen vervuld.

De Sint vertrekt zondag om 12.20 uur vanaf de Raapakkerbrug. Hij vaart over de Dommel en meert om 12.30 uur aan bij


de Zwaanse Brug. Daar wordt hij welkom geheten door burgemeester Mark Buijs en gaat de hele stoet te voet, onder muzikale begeleiding van de Red River Band, via de Rechterstraat naar de Markt. Hier wordt de Sint officieel ontvangen op een groot podium.

Het thema van het festijn is dit jaar 'Het circus van Sint'. De goedheiligman is geïnspireerd door Circo Circolo, een circusfestival dat tot twee jaar geleden in Liempde plaatsvond. Ook de komst van circus Sijm, een circus voor zorgbehoevenden en ouderen, moedigden hem aan dit thema te kiezen.

LEGO EN POPPEN

De goedheiligman verblijft de komende weken in kasteel Stapelen. Daar kunnen kinderen onder begeleiding van een Wegwijspiet een bezoek brengen aan de postkamer, de werkkamer van de Sint en de wenteltrap naar boven nemen naar de slaapkamer van de bisschop. Op de binnenplaats worden diverse circusacts en spelletjes georganiseerd waar stempels mee verdiend kunnen worden. Het geheel wordt opgeluisterd door muziekpieten die er ieder weekend weer een feestje van maken. Ook is er in het centrum een speurtocht via de winkeletalages.

,,De verlanglijstjes voor Sinterklaas bestaan vooral uit lego en poppen", zegt Ketelaars. ,,Daarom zijn we vorig jaar op het idee gekomen om kinderen ook een keer iets voor iemand anders te laten wensen." Hieruit kiest de organisatie drie wensen die in vervulling worden gebracht. Vorig jaar vroeg juf Saskia voor twee meisjes uit haar klas een verwendag, omdat ze veel moesten missen door zware diabetes . Ze mochten een dagje winkelen, gingen naar de kapper en werden mooi op de foto gezet. De dag werd afgesloten met een uitgebreide high tea. Ook wenste Noor dat haar opa een dag mocht meelopen met de burgemeester. Hij werd verrast door Mark Buijs en kreeg een persoonlijke rondleiding door het gemeentehuis.

VRIENDEN VAN SINT

De organisatie van Stapel op Sint vindt het belangrijk dat het Sinterklaasfeest voor alle kinderen gratis toegankelijk is. ,,Er zijn nog steeds mensen in Boxtel die afhankelijk zijn van de Voedselbank of de bijstand", vertelt organisator Wim Ketelaars. Een entreeprijs, ook al is het maar een paar euro, zou een belemmering kunnen zijn, volgens hem. ,,Het is een principieel punt", aldus Ketelaars.

Om Stapel op Sint mogelijk te kunnen maken, zijn er zo'n 65 Vrienden van Sint. Deze helpen het evenement op verschillende manieren, maar meestal sponsoren zij in natura. Bijvoorbeeld het deeg voor het pepernoten bakken levert een bakker gratis aan. Ook het boekje dat elk Boxtels kind uit groep 1, 2 en 3 krijgt, is zo tot stand gekomen: de fotograaf, tekenaar en eindredacteur boden allemaal zonder betaling hun diensten aan. ,,We zijn super trots op hoe groot de medewerking is", vertelt Ketelaars. ,,Iedereen is meteen enthousiast om zijn hulp aan te bieden."

Van maandag tot en met vrijdag komen de groepen 1, 2 en 3 van alle scholen uit de gemeente Boxtel en het dorp Esch op bezoek bij de goedheiligman en zijn gevolg. Op de zaterdagen 24 november en 1 december is het kasteel voor iedereen open van 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Op zondagen is het kasteel eveneens toegankelijk, maar sluit de poort een uurtje eerder. De wensen van dit jaar kunnen tot en met 4 december worden ingeleverd op kasteel Stapelen.

FOTO BOVEN: Vorig jaar ontbrak het de reis over de Dommel van Sinterklaas en zijn pieten niet aan gezelligheid. (Foto: Daisy Renders).


O, kom er eens kijken

Aan kinderen wordt woensdag 21 november om 15.00 uur in bibliotheek Boxtel voorgelezen uit het sprookjesachtige prentenboek 'Hoe het komt dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft'. Ook worden er sinterklaasliedjes gezongen. Bezoekers vanaf drie jaar mogen een schoentje meenemen en maken tevens kans op twee vrijkaartjes voor de voorstelling 'Buurman & buurvrouw vieren Sinterklaas', die op zaterdag 24 november te zien is in Podium Boxtel.