Handbalster Liza van Rooij van HCB'92 wurmt zich een weg door de Gemertse verdediging in sportcomplex De Braken. (Foto: Hans Verberk).
Handbalster Liza van Rooij van HCB'92 wurmt zich een weg door de Gemertse verdediging in sportcomplex De Braken. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

WINNAARS: MEER BEURTEN NODIG DAN HANDICAP VEREIST

Cafébiljarters BBB spelen ondermaats

Het valt in eerste instantie niet op, maar in negen van de zestien partijen had de uiteindelijk zegevierende biljarter meer beurten nodig dan zijn handicap vereiste. En dat lag niet aan het nieuw ingevoerde systeem om één wedstrijd driebanden per avond te spelen, want de driebanders deden het relatief juist beter.

Maandag scoorde De Amateur 1 in 't Geveltje met slechts 28 punten wel erg mager. Alleen Joop de Langen wist tegen Jos Leijten zijn twaalf punten binnen te halen. Voor de bezoekers van De Comsche Hoeve 2 liet Pascal Leijten twaalf punten noteren, maar dat dan wel in een sublieme partij van slechts veertien beurten. De overige twee tweekampen hadden beide meer dan dertig beurten nodig. De eindscore was: 28-35.

Een dag later behaalde debutant Frans Beijssens in De Postiljon voor het eerst een overwinning voor zijn nieuwe club; het werd 10-8 tegen Harry Appeldoorn. En toch had 't Krijtje het steeds erg zwaar. Patrick Kempers moest in zijn driebandenstrijd tegen Corné Franken tot het uiterste en zelfs tot 39 beurten gaan om uiteindelijk te kunnen zegevieren. De winst van Tonny van der Steen op Antal van Brussel verliep wat gladder, maar voor de stroeve overwinning van Hans de Bresser op Nol Lips waren weer veel te veel beurten nodig. 't Krijtje-De Amateur 2 eindigde tenslotte in 37-36 en dat betekende de eerste zege van de thuisclub.

OVERTUIGEND

In De Kroeg had Uit de Kom donderdag zijn grote inhaalslag willen maken om zich daarmee aan de top te nestelen, maar Het Groene Laken 1 was een te taaie tegenstander. Luc Halewijn won in een prachtige partij het driebanden van Arno Raaijmaakers. Guus Eltink versloeg Toon van Houtum overtuigend namens Uit de Kom. De overige winstpartijen, die van Margot Blummel voor de thuisclub en die van Jos Hendriks voor de gasten, verliepen maar moeizaam. Uiteindelijk was de uitslag 38-35 en hierdoor verwierf Uit de Kom op basis van de procent-score nipt toegang tot de top drie.

UITSTEKEND RESULTAAT

Vrijdag in De Comsche Hoeve eindigde de wedstrijd tussen De Comsche Hoeve 1 en Het Groene Laken 2 in een gelijke stand van 34-34. G. Hurkmans zorgde voor een uitstekend resultaat tegen Ties der Kinderen in het driebanden en ook de partij van Perry Steenbakkers tegen Michel de Gelder had kwaliteit. Dat leverde voor beide ploegen een keer twaalf punten op. De andere matches hadden wederom te veel beurten nodig.


COMPETITIEDAG TREKT TEAMS UIT HET HELE LAND

Rolstoelteam HCB '92 thuis onderuit

De afdeling rolstoelhandbal van HCB '92 hield zondag in Boxtel een competitiedag. Vijf verenigingen nemen het met zeven teams uit heel Nederland tegen elkaar op in toernooivorm. De thuisploeg begon goed, maar moest ook een verlies incasseren.

Het eerste team van HCB '92 opende de dag met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ventura uit Schiedam. Deze vereniging is nog niet zo lang geleden begonnen met rolstoelhandbal, waardoor ze nog niet aan de competitie mee doet. Toch wilde dit team aantreden tegen andere ploegen om ervaring op te doen. HCB '92 kwam goed uit de startblokken. De aanvallen verliepen vloeiend, alleen het afronden kon nauwkeuriger. Na een gemoedelijke wedstrijd kwam de thuisploeg als winnaar uit de bus: 12-8.

HULP BIEDEN

Hierna was de top van Nederland aan de beurt. SEW uit Nibbixwoud en CSV uit Castricum traden tegen elkaar aan. Eerstgenoemd team kwam een keeper tekort, maar Boxtel bood hulp en leende de eigen doelman uit. Dat mocht echter allemaal niet baten want CSV bleek een paar maten te groot voor SEW. Eindstand 8-17.

Vanuit het Westland kwam Quintus met twee teams naar Boxtel. Deze mochten het in hun eerste wedstrijd meteen tegen elkaar opnemen. Even leek het dat Quintus 1 gemakkelijk zou winnen van Quintus 2, maar na twee keer twintig minuten was er nog maar een doelpunt verschil, 10-9 in het voordeel van het eerste team.

HCB '92 had zondag ook een tweede ploeg, aangevuld met mensen van Quintus. Het werd spannende tegen Ventura. Pas in de laatste minuten werd het duel in het voordeel van Ventura beslist, 4-7.


HANDBALSTERS WERKEN ALS TEAM EN PAKKEN DE PUNTEN

HCB '92 boekt 'carnavaleske' zege

De handbalsters van HCB '92 speelde zondag een vroege thuiswedstrijd tegen de vrouwen van Tremeg. Op de elfde van de elfde, startdag van het seizoen wist het Boxtelse team met carnavaleske cijfers te winnen. Al ging dat niet zonder slag of stoot.

Liza van Rooij opende de score voor HCB '92 met een strak doelpunt in de kruising. En bij de tweede aanval van de wedstrijd viel ook meteen het volgende doelpunt door Manon Foolen, die de bal laag in de hoek plaatste.

AAN ELKAAR GEWAAGD

De Boxtelse vrouwen en Tremeg waren daarna erg aan elkaar gewaagd, waardoor de stand steeds gelijk opging. Foolen wist ook het derde doelpunt te maken middels een afstandsschot en Hèlen Berkelmans zette het vierde en vijfde doelpunt voor HCB '92 op het scorebord. Maar door twee snelle aanvallen ging Tremeg met een kleine voorsprong de rust in: 5-6.

GELIJKE HOOGTE

In de tweede helft startte de thuisploeg met goede moed. Ook nu gingen beide teams gelijk op en werden aan beide kanten kansen gecreëerd. HCB '92 kwam weer op gelijke hoogte nadat keepster Mary Swinkels de bal wist te stoppen en Berkelmans kon aanspelen. Die wist meteen een doelpunt te verzilveren. Ellen Persoons kon het zevende doelpunt vanaf de cirkel maken nadat de bal, na een stop van de keeper van Tremeg, terug het veld in kwam.

TANDJE BIJ

In de laatste tien minuten van de wedstrijd zetten de vrouwen van HCB '92 er nog een tandje bij. Van Rooij kon een bal van een Tremeg-speler onderscheppen en via de goed meegelopen Foolen werd er weer gescoord. Daarna passeerde Susan van den Berg vanaf de cirkel de keeper van Tremeg en wist Berkelmans nog tweemaal te scoren.

Al met al resulteerde dit in een eindstand van 11-8 in het voordeel van de Boxtelse ploeg.

Uitslagen zaterdag 10 november
HCB '92 D1 - GHV D2         7-14
HCB '92 DB1 - Helios '72         8-11
Swift HB1 - Zephyr/HCB '92 HB1         53-6


Uitslagen zondag 11 november
HCB '92 DS1 - Tremeg DS2         11-9
W. Demons - Aristos/HCB '92 HS2         29-14

Programma zaterdag 17 november
HCB '92 E1 - HVW E1         09.05
HCB '92 D1 - Witte Ster D1         10.05
HCB '92 DB1 - Swift DB1         10.55

Programma zondag 18 november
Zephyr/HCB '92 HB1 - Bergeijk HB1         10.30
HCB '92 DS1 - KPJ Beek & Donk DS1         10.15
Aristos/HCB '92 HS2 - Or. Wit HS2         11.45

FOTO ONDER: Handbalster Liza van Rooij van HCB '92 wurmt zich een weg door de Gemertse verdediging in sportcomplex De Braken. (Foto: Hans Verberk).