Samen met voormalig SOC-president Jan de Koning zingt prins Donald V het winnende carnavalslied 2019 in hofpaleis Denziz. The Ducktownband begeleidt het muzikale tweetal. (Foto: Gerard Schalkx).
Samen met voormalig SOC-president Jan de Koning zingt prins Donald V het winnende carnavalslied 2019 in hofpaleis Denziz. The Ducktownband begeleidt het muzikale tweetal. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

CHRISTIAN VAN ZOGCHEL OPNIEUW INGEHULDIGD ALS PRINS DONALD V VAN EENDENGAT

Koldervorst wint zelf Kwekdeuntjesfist

HENK VAN WEERT

Het was een wat opmerkelijk uitslag. Kort nadat hij voor het tweede jaar was ingezworen als prins Donald V van Eendengat, moest Christian van Zogchel de Eendison aan zichzelf uitreiken. De jury bepaalde dat het lied 'Hil Boxtel hiet wir Indegat' de beste inzending was van het 44e Kwekdeuntjesfist. Van Zogchel zong het carnavalslied 2019 samen met Jan de Koning, die eerder dit jaar terugtrad als president van Stichting Openbaar Carnaval (SOC).

Elk jaar mag een andere Boxtelse carnavalsclub de prins bekendmaken. Deze keer was viel die eer de raad van elf te beurt. Die maakte diverse korte filmpjes waarin mogelijke kandidaten voor de vorstentitel werden geïnterviewd. Daarin werd hun kennis van het Eendengatse zottenfeest getest. De filmpjes werden vertoond tussen de vertolking van de tien liedjes die waren ingezonden voor het Kwekdeuntjesfist. Het kolderconcours werd op vertrouwde wijze gepresenteerd door Mathieu Hagemans.

OP ZUNNE KOP

Nadat alle liedjes waren gezongen startte de inleiding op de ceremonie protocollaire voor de installatie van de prins. Het publiek zag drie silhouetten van personen die andermaal op hun kennis over het waggelrijk werden bevraagd. Ze dropen een(d) voor een(d) af. De vraag over welke gebieden in Eendengat de macht van de prins zich uitstrekt, werd door niemand beantwoord. Ja toch. Door iemand uit de zaal. Logisch: de man die ook vorig jaar over de Waggelaars regeerde: Christian van Zogchel.

De rasechte Boxtelaar regeert andermaal als prins Donald V over Eendengat en wordt daarbij terzijde gestaan door de man die ook vorig jaar zijn adjudant was: Michel Vessies. 'Saome zette we Indegat op zunne kop' luidt het motto waarmee zijne doorluchtige hoogheid de scepter over de Waggelaars zwaait. Via zijn nieuwe Facebookpagina 'Prins van Eendengat' liet de koldervorst op de ochtend na zijn installatie weten het eervol te vinden dat hij is herkozen en ook dat hij klaar is voor het zottenfeest.

EENDISON EN INDEKOFFER

Voordat de prins zaterdag zijn identiteit onthulde, deden zes deelnemers een gooi naar de Eendison, de Grote Muziekprijs van Eendengat. Zij werden instrumentaal begeleid door The Ducktownband of de Red River Band. Vier andere liedjes maakten aanspraak op een nieuwe trofee: de Indekoffer. Die is in het leven geroepen voor carnavalsteksten die op een bestaande melodie zijn geschreven. Op deze manier hoopt SOC meer groepen en individuen warm te maken voor het ludieke songfestival.

Alex Voermans, lid van de raad van elf won de Indekoffer voor zijn lied 'Met carnaval is iedereen gelijk'. Daarvoor kreeg hij bovendien de kolderprijs uit handen van SOC-president Frank van Heesch die de prijs aanvankelijk ontving van de jury.

MERKWAARDIG

Een jury, bestaande uit afgevaardigden van alle deelnemende artiesten, beoordeelde het lied van Christian van Zogchel en Jan de Koning als beste. 'Hil Boxtel hiet wir Indegat' luidt de titel van de nieuwe kwekhit. En aangezien Van Zogchel voor het tweede jaar op rij werd geïnstalleerd als pretpotentaat, moest hij de eerste prijs aan zichzelf én De Koning uitreiken. Een merkwaardig moment. Maar het publiek in hofpaleis Denziz had er zichtbaar vrede mee. 'Een prima liedje' en 'een terechte winnaar' was alom te horen.

Afbeelding