Afbeelding
Foto:

Sint-Joseph ziet geen verloedering in brandgangen

De Boxtelse SP-fractie stelde onlangs vragen over het eigendom en veiligheid van brandgangen in de gemeente Boxtel. Bewoners zouden vrezen voor verloedering van hun wijk door slechte verlichting, rommel en onkruid. Woonstichting Sint-Joseph herkent zich echter niet in dit beeld.

,,Bij ons is momenteel niets bekend over vervuilde brandgangen, maar als u huurders spreekt die zich zorgen maken, verwijs hen dan naar onze wijkbeheerder", geeft een woordvoerder van Sint-Joseph in een reactie op de vragen aan.

Fractievoorzitter Dave van de Ven van de SP wilde weten wie er eigendom is van de brandgangen. Dat is Sint-Joseph als zich aan beide kanten van de gang hun huurwoningen bevinden. ,,Daardoor zijn er voor huurders ook enkele verplichtingen, zoals zorgen dat het achterpad toegankelijk en schoon blijft", aldus de woordvoerder. ,,Maar als verhuurder zorgen wij in eerste instantie voor een schone, hele en veilige brandgang. Wanneer huurders loszittende stoeptegels bij ons melden, dan herstellen we dat. En als er behoefte is aan verlichting in de brandgang dan regelen wij dat op aanvraag ook voor hen. Bewoners krijgen dan zelfs een vergoeding als wij hiervoor elektriciteit van hen verbruiken."

AANSPREKEN

De woonstichting laat de socialisten ook weten dat zij in actie komt als er spullen in de brandgangen staan die er niet thuis horen. ,,Onze wijkbeheerders proberen altijd eerst te achterhalen van wie de rommel afkomstig is en spreken de huurder er dan op aan. Lukt dit echter niet, dan zetten zij de WoonOmgevingsPloeg (WOP) in om de spullen af te voeren", licht de woordvoerder toe. Dit is een samenwerkingsverband tussen Sint-Joseph, de WSD en de gemeente Boxtel. Het initiatief is eind dit jaar al tien jaar actief in Boxtel.

SP stelde de vragen over het beheer van de brandgangen ook aan het college van B en W van Boxtel. Die heeft nog geen reactie gegeven.


Amran Jama (31) beoogd raadslid Combinatie95

Amran Jama (31, foto onder) is voorgedragen als nieuwe vertegenwoordiger voor Combinatie95 in de gemeenteraad van Boxtel. Na het vorige week aangekondigde vertrek van fractievoorzitter Katelijne van Thiel, werd er gezocht naar vervanging. Het is de bedoeling dat Jama in de vergadering van dinsdag 20 november wordt geïnstalleerd. De partij beschrijft haar als 'enthousiast, ambitieus en gedreven.'

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar, stond Jama als negende op de kandidatenlijst van Combinatie95, achter oud-gedienden Peter Manniën en Karel Voets. De Boxtelse is moeder van drie jonge kinderen en woont in de wijk Oost. Ze is al enige jaren actief betrokken bij de partij en op dit moment lid van de steunfractie.

Het beoogde raadslid werkt sinds 2012 als business developer bij SNEW. Dit bedrijf op Ladonk heeft zich gespecialiseerd op circulair hergebruik van apparatuur en grondstoffen. Na Joep Schalkx (27) en Lola Nouwens (29) is Jama de derde jongere die namens Combinatie95 in de gemeenteraad komt. De fractie wordt gecompleteerd door Ineke van Giersbergen en Stefan de Nijs.

LEEFBARE AARDE

Een zetel in de gemeenteraad noemt Jama een 'grote verantwoordelijkheid'. ,,Ik wil mij sterk maken voor datgene wat belangrijk is voor onze leefomgeving, maar zeker ook voor onze volgende generaties. Zij zijn de toekomst en we willen en moeten een leefbare aarde achterlaten. De manier waarop wij met onder andere grondstoffen, het klimaat, biodiversiteit en onze leefomgeving omgaan, dient echt te veranderen."