Afbeelding
Foto: Maarten Melis

PVDA/GROENLINKS: 'KLIMAAT EN ENERGIEBESPARING RAAKT ALLEN'


Boxtel moet vaart maken met duurzaamheid

HENK VAN WEERT

Tempo maken en ervoor zorgen dat het onderwerp meer gaat leven bij de betrokken partijen. Met een motie riep raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) het college van B en W op meer werk te maken van de Duurzaamheidsagenda 2017-2022. Met uitzondering van oppositiepartij Balans, stemden alle fracties daarmee in.

Volgens de eenmansfractie is de agenda een ambitieuze en complexe uitdaging. ,,De raadsinformatiebrief van 24 oktober jongstleden laat zien dat achter de schermen en met partijen aan de meeste actiepunten wordt gewerkt. Desondanks bestaat de indruk dat de duurzaamheidsagenda onvoldoende leeft onder de inwoners, bij de ambtelijke organisatie en ook in de gemeenteraad. Het tempo en de communicatie blijven achter", stelde Van den Einden tijdens het onlangs gehouden begrotingsdebat.

ZONNECELLEN IN WEGDEK

Het raadslid vervolgde: ,,Alle inwoners gaan geraakt worden door veel van de 69 acties, bijvoorbeeld rondom klimaat en energiebesparing. En daarom moet er meer communicatie, informatie en focus op de acties komen. De burgerparticipatie van onder andere de betrokken (vrijwilligers)organisaties speelt een belangrijke rol bij de uitvoering en behalen van de resultaten, waaronder ook de groepen en vrijwilligers die hebben geholpen bij de totstandkoming van de agenda."

In een unaniem door de raad aangenomen motie stelde de fractie van het CDA voor om in het kader van duurzaamheid te onderzoeken of er bij de aanleg van (nieuwe) wegen zonnepanelen in het wegdek geplaatst kunnen worden. ,,De provincie Utrecht gaat daarmee experimenteren", stelde fractievoorzitter Vera Brouns. Ze wees op Europese subsidies die voor dergelijke innovatieve ontwikkelingen beschikbaar zijn: ,,Misschien komt Boxtel daarvoor ook wel in aanmerking."

ELEKTRISCHE DEELAUTO'S

In hetzelfde begrotingsdebat kreeg Combinatie95 de hele raad achter haar motie om elektrische deelauto's in Boxtel beschikbaar te stellen voor inwoners. De fractie kwam tot haar voorstel omdat de gemeente elektrisch deelvervoer wil invoeren voor dienstreizen van bestuurders en ambtenaren.

Volgens raadslid Joep Schalkx, die binnenkort fractievoorzitter Katelijne van Thiel opvolgt, zullen die voertuigen voornamelijk tijdens kantooruren gebruikt worden. Door de elektrische auto's ook aan te bieden aan inwoners, kunnen in zijn ogen veel huishoudens zonder een (tweede) auto. Bovendien droeg zijn fractie het college van B en W op volgend jaar minimaal één kostendekkende pilot te starten met elektrische deelauto's in een van de wijken of kernen.

Combinatie95 wijst erop dat elektrisch vervoer een belangrijke bijdrage kan leveren aan energiebesparing en -transitie en het terugdringen van uitstoot van uitlaatgassen en fijnstof. ,,Mensen in het algemeen - jeugd in het bijzonder - hechten steeds minder aan het bezit van een auto, maar meer aan het gebruik ervan. Een voertuig staat gemiddeld 95 procent van de tijd stil en dat is een verspilling van geld en parkeerruimte", motiveerde Schalkx zijn pleidooi.

FOTO LINKS: Elektrische auto's kunnen in belangrijke mate bijdragen om de doelstellingen te halen die Boxtel stelt in zijn duurzaamheidsagenda. Zeker als het om deelauto's gaat. (Foto: Ingrid Middelkoop).


Nog één bezwaar tegen bouwplan Hobbendonk

Er loopt nog één bezwaar tegen bouwplan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg; dat van milieuvereniging Het Groene Hart. Roland van Heeswijk van projectontwikkelaar IMvest, die op de locatie twintig woningen wil realiseren: ,,Het gaat om diverse factoren en een aantal algemene zaken die betrekking hebben op de Dommel."

De woningen zijn vlak bij rivier De Dommel gepland. Té dichtbij volgens de milieuclub, zo meldde Brabants Dagblad gisteren: volgens provinciaal beleid zou het project vijftig meter van de oever moeten liggen, in het huidige plan is dat 35. Ook zouden landschappelijke en cultuurhistorische waarden worden aangetast.

Ook stichting Paters Assumptionisten tekende bezwaar aan, maar dat werd niet-ontvankelijk verklaard door de Raad van State.


COMBINATIE95 KRITISCH OVER ONDERHOUD WANDELPADEN

'Vrijwilligers inzetten bij groenbeheer'

Wandelpaden in het buitengebied van Boxtel zijn grote delen van het jaar 'volstrekt onbegaanbaar'. Dat stelde de fractie van coalitiepartij Combinatie95 onlangs in de gemeenteraad. Die schaarde zich voltallig achter een motie om vrijwilligers in te zetten bij groenonderhoud.

,,Er wordt niet of te sporadisch gemaaid en gesnoeid", betoogde raadslid Joep Schalkx van Combinatie95 tijdens het debat over de begroting voor 2019. Hij wil dat de gemeente vóór de volgende lente grasmaaiers en snoeischaren ter beschikking stelt aan burgers die zelf het initiatief nemen om wandelpaden schoon te maken en te houden.

,,Nu al gaan particulieren incidenteel zelf met een grasmaaier aan de slag. En organisaties zoals SPPiLL geven aan dat zij graag met vrijwilligers meewerken aan het gemeentelijk beheer en onderhoud van wandelpaden", gaf Schalkx als motivatie voor het voorstel van zijn fractie. Basisvoorwaarde in de ogen van Combinatie95 is wel dat deze vrijwilligers deugdelijk materieel krijgen van de gemeente om eenvoudige, maar noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren.

Alle fracties steunden het voorstel waarmee het college van B en W werd opgedragen te onderzoeken op welke manier vrijwilligers(organisaties) en middelen het best ingezet kunnen worden in beheer en onderhoud van wandelpaden in het buitengebied. Voorts moeten afspraken worden gemaakt met grondeigenaren zoals het waterschap en natuurorganisaties.

Boxtel

Ierse sessie

De Boxtelse Ierse sessie staat zondag 18 november op de rol. Ballades van het groene eiland klinken tussen 13.30 en 17.00 uur in B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3. Wie een gitaar, viool, tinwhistle, harp of ander instrument beheerst, kan meespelen. Meezingen mag ook, toegang is gratis.

Afbeelding