Afbeelding
Foto: Piet van Oers

NONNEN DECENNIALANG ACTIEF IN ZORGVERLENING ESCH

'Zwarte zusters verdienen gedenkteken'

Ouderenzorg, kleuteronderwijs, kraamzorg, wijkverpleging. Het was er niet of amper in Esch, tot de komst van de Congregatie van de Goddelijke Verlosser, beter bekend als de zwarte zusters, in 1936. Decennialang namen deze nonnen al die vormen van zorg en onderwijs op zich in het dorp. Ze stonden dag en nacht klaar voor de bevolking. Dat verdient een monument, vindt een werkgroep van Esschenaren en andere betrokkenen.

CARRY DIRKX

,,Het is hoog tijd dat er een monument komt in Esch voor deze zusters. Om hun werk te eren, op een plek waar ze hun werk gedaan hebben. Ze waren onmisbaar voor Esch. Ze voorzagen in álle vormen van zorg en onderwijs", zegt Esschenaar Theo van Dooren. Hij is een van de leden van de werkgroep die zich sterk maakt voor een gedenkteken in Esch voor de zwarte zusters. De zusters van de Congregatie van de Goddelijke Verlosser werden in de volksmond zo genoemd vanwege hun zwarte habijt.

WERKGROEP

Het initiatief voor het monument komt van Boxtelaar Martien van Beurden. Afgelopen mei schreef hij een brief naar de burgemeester van de gemeente Haaren om te pleiten voor een gedenkteken voor de zusters.

Van Beurden bekleedde verschillende directiefuncties in de ouderenzorg, onder andere, tot 1990, die van directeur van het toenmalige verzorgingshuizen Emmaus en Simeonshof in Boxtel. Hij werkte jarenlang intensief samen met de zusters en weet als geen ander wat ze hebben betekend voor de Essche gemeenschap.

,,Het ongekend vele werk van deze zusters zou geëerd moeten worden met een prachtig monument in het prachtige dorp Esch", zegt hij. Via de gemeente - die in de persoon van wethouder Harry van Hal positief reageerde op het idee - kwam hij in contact met mensen van het dorpsplatform PEP. Die omarmden het initiatief en richtten samen met Van Beurden een werkgroep op. Vanuit Esch doen daarin Adri Verbruggen, Ad van Exsel en Van Dooren mee.

DRAAGVLAK

De werkgroep gaat nu volle kracht vooruit. In september 2019 willen ze het gedenkteken kunnen onthullen, op de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland. Dat is in de buurt van het huidige Buitenhuis, dat vroeger bekendstond als woonzorgcentrum Sint-Jozefzorg en waarvan de zwarte zusters aan de basis stonden. Enkele kunstenaars zijn gevraagd een ontwerp te maken voor het gedenkteken. De werkgroep zoekt nu draagvlak, hulp en ondersteuning van de Esschenaren. In de vorm van financiering, ideëen, klushanden, oude foto's en anekdotes.

DAG EN NACHT PARAAT

,,Nu zijn er nog ouderen die de zusters hebben meegemaakt", zegt Verbruggen. Zelf kreeg hij kleuteronderwijs van een zuster. Ook herinnert hij zich dat hij 'spuiten' moest gaan halen bij de nonnen toen hij geblesseerd was aan zijn been. ,,Als er iets was, ging je naar de zusters", zegt hij. Dag en nacht stonden ze voor de Esschenaren klaar, in die beginjaren en in de oorlogsjaren onder primitieve omstandigheden. Dat monument moet er komen, vindt de werkgroep. Van Dooren: ,,De zwarte zusters zijn zo'n belangrijk onderdeel van de historie van ons dorp. Als je in Esch woont, hoor je dat te weten."

FOTO BOVEN: In 1986, toen de zwarte zusters een halve eeuw actief waren in Esch, kregen ze uit handen van de voorzitter van het feestcomité, wijlen Ties van Schijndel, de opbrengst van twee collectes aangeboden. Er werd 3.100 gulden ingezameld voor een kindertehuis in Angola. (Foto: Piet van Oers).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is kapelaan Geoffrey de Jong. Intenties voor Harrie v.d. Meijden; Jules en Alice Kreykamp-Mommersteeg (jgt); Jo Olislagers-Vugts; Bas Schoones en overl. fam.; Jan v. Kasteren; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het weten aan Nelly Schevers, telefoon 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor; voorganger pastor C. van Beurden. Intenties: Wim Schellekens; Willy Schellekens; overl. fam. Van Kempen- v. Eindhoven; Annie v . Heeswijk; overl. ouders Van Heeswijk; overl. ouders Smetsers; Diny v. Heeswijk; Gerrit en Jaantje Braam- Verhagen.

DINSDAG 19.00 vespers.

MEDEDELINGEN

* Emmaus-gebedsgroep. Donderdag 22 november komt de Emmausgebedsgroep om 18.45 bijeen in het parochiezaaltje.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 dienst

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. Corrie Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Running-diner. Vrijdag 16 november wordt van 18.30 tot circa 21.45 weer een Running-diner gehouden. Bezoekers leren elkaar op een andere manier ontmoeten en kennen. Het thema is 'geluk'.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) heeft de volgende activiteiten op het programma.

MAANDAG 19 NOVEMBER

13.30 bezoek Turkse moskee, Hoogheem 482.

DINSDAG 20 NOVEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

WOENSDAG 21 NOVEMBER

14.30 filmmiddag in het Wereldhuis.

17.00 gezamenlijk eten in het Wereldhuis.

Voor beide activiteiten: aanmelden tot en met 15 november via telefoonnummer (0411) 67 78 63 of e-mail: sinavanalphen@solcon.nl.

DONDERDAG 22 NOVEMBER

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 23 NOVEMBER

13.30 sinterklaasmiddag in Orion.

13.30 rikken en jokeren in De Rots.

Boxtel

Verzamelaarsbeurs

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 18 november een ruilbeurs. In gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof kunnen van 10.00 tot 13.00 uur onder meer postzegels, stickers, theezakjes en munten uitgewisseld worden. Deze keer is het speciale thema: Notenkrakers. De entree bedraagt één euro, kinderen mogen voor 25 eurocent binnen.