Afbeelding
Foto: Jules Hameleers

BUURTBEWONERS BLIJ MET BEHOUD PLASTIEK

Kunstwerk In Gesprek blijft op Dommeloord

Het bronzen kunstwerk In Gesprek blijft voorlopig op de huidige plek staan: op Dommeloord, aan fiets- en voetpad Lange Loop. Dat is de uitkomst van een gesprek dat buurtbewoners vrijdagochtend voerden met cultuurwethouder Marusjka Lestrade. Die wilde het plastiek verplaatsen naar het Oosterpark aan de Maastrichtsestraat, maar daar komt mogelijk een alternatief kunstwerk.

Bewoners van Dommeloord willen In Gesprek graag in hun buurt houden. Ze vrezen dat het kunstwerk in het Oosterpark ten prooi valt aan vandalen. Hun protest tegen de verplaatsing kreeg bijval: in totaal werden 1.935 handtekeningen gezet op de formulieren die enkele bewoners dagelijks op het zitbankje legden bij het beeld. Ook tekende de buurt bezwaar aan tegen de vergunning om het kunstwerk op de nieuwe plek te plaatsen, maar dat werd op juridische gronden afgewezen.

Ondanks dat het college van B en W dus tot verplaatsing over zou kunnen gaan, gebeurt dat vooralsnog niet. In het onderhoud dat de wethouder vrijdag had met de Dommeloord-bewoners is afgesproken dat er overleg komt met het wijkorgaan Boxtel-Oost. Dat had verzocht om In Gesprek - dat voorheen op het plein voor winkelcentrum Oosterhof stond - weer in die omgeving terug te plaatsen.

MEEDENKEN

Namens de buurtbewoners van Dommeloord stelt woordvoerster Joke van Koll bereid te zijn met de gemeente en het wijkorgaan mee te denken over een alternatief kunstwerk aan de Maastrichtsestraat. ,,Ook de Kunst Stichting Boxtel, kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 en cultuurverbinder Romijn Conen worden daarbij betrokken." Volgens Van Koll regende het deze week positieve reacties toen het nieuws bekend werd.

FOTO ONDER: Het bronzen sculptuur In Gesprek werd door kunstenares Marga Brey vervaardigd ter gelegenheid van de opening van overdekt zwembad Den Haagakker in 1982. Nadat dit was gesloopt werd het weggehaald in verband met de nieuwbouw van appartementencomplex Princenlant en verplaatst naar Dommeloord. (Foto: Henk van Weert).


KUNSTENAARS WERKEN SAMEN MET BUURT

Trafohuisje Selissenwal moet kunstwerk worden

JULES HAMELEERS

Cultuurverbinder Romijn Conen heeft wijken en kunstenaars de handen ineen laten slaan. Voor gemeenschapshuis De Walnoot ligt een plantsoen met een - in zijn woorden - 'ontzettend lelijk' transformatorhuisje. De bewoners van de hoogbouw eromheen kijken hier dagelijks op. Op initiatief van de het wijkorgaan Platform Selissen wordt het huisje nu getransformeerd tot een kunstwerk.

,,Kunstenaars erop afsturen en ze laten schilderen is één, maar ik wil ook verschillende groepen verbinden, zodat ze elkaar kunnen aanvullen", vertelt Conen. Hij vroeg Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma van Tunnelvision en Bas van den Biggelaar van Basman Creëert om de handen ineen te slaan.

De combinatie tussen de graffiti van Tunnelvision en het grafische en fotografische werk van Van den Biggelaar heeft tot vier interessante ontwerpen geleid. ,,Het belangrijkst van het project is dat de bewoners het mooi vinden", zegt Conen. Daarom zijn de vier schetsen voorgelegd aan 25 bewoners die uitkijken op het trafohuisje.

De inwoners van Selissenwal hebben nu één ontwerp gekozen, dat de kunstenaars verder gaan uitwerken zodat het bijvoorbeeld ook van bovenaf een mooi beeld geeft. Het ontwerp wordt op dinsdag 18 december aan de meedenkers gepresenteerd. ,,En het zou me niet verbazen als er nu meer transfohuisjes en elektriciteitskastjes versierd gaan worden", aldus Conen.

FOTO ONDER: Er zijn vier ontwerpen gemaakt om het transformatorhuis aan de Van Beekstraat op te pimpen. De buurt heeft er één uitgekozen dat verder wordt uitgewerkt. (Foto: Jules Hameleers).

De gemeente Boxtel wil het bronzen plastiek 'In Gesprek' van Marga Brey verplaatsen naar het Oosterpark. Buurtbewoners van Dommeloord houden een pleidooi om het behouden aan de Lange Loop. (Foto: Henk van Weert).