Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEVOLGEN VOOR BOXTELSE VERKEERSPROJECT ONDUIDELIJK

PAS hangt als donkere wolk boven PHS

RENS VAN DEN ELSEN

De begroting voor de projecten binnen de PHS-maatregelen mag dan sluitend zijn. De schop kan voorlopig nog niet de grond in. De gevolgen van een uitspraak van het Europees Hof over het programma waarmee Nederland de uitstoot van stikstof moet reduceren (PAS) hangen namelijk als donkere wolken boven de verkeersplannen.

Het EU-Hof heeft gisteren geoordeeld dat het landelijke stikstofbeleid rond vergunningen voor agrarische bedrijven bij natuurgebieden aan strikte voorwaarden moet voldoen. De Raad van State (RvS) had het hof in Luxemburg om advies gevraagd. Dat gebeurde nadat enkele milieuorganisaties een zaak tegen het Rijk hadden aangespannen over nieuwe vergunningen voor landbouwbedrijven bij zogeheten Natura 2000-gebieden. De RvS moet nu invulling geven aan de uitspraak van het EU-Hof. Die zou kunnen betekenen dat het PAS (Programma Aanpak Stikstof) moet worden aangepast. En dat heeft ook gevolgen voor verkeersprojecten in het hele land die in de buurt van natuurgebieden plaatsvinden.

KAMPINA

Binnen de Boxtelse verkeersplannen heeft een aanscherping van de stikstofregels vooral gevolgen voor de verbindingsweg tussen bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg. Deze loopt vlak langs de Kampina. De Boxtelse CDA-fractie wil weten wat er nu gaat gebeuren. Volgens PHS-projectleider Ludwig van Duren is het echter op korte termijn nog onduidelijk wat precies de consequenties voor Boxtel zijn. ,,We hebben er van onze kant alles aan gedaan, zodat als de Raad van State besluit dat de wetgeving moet worden aangepast, we niet terug naar de tekentafel moeten. Maar in de tijdlijn schuift dan hoogstwaarschijnlijk wel alles op, omdat er extra onderzoek moet worden uitgevoerd. Dat brengt natuurlijk ook extra kosten met zich mee", geeft hij aan.

MEER NATUUR

Van Duren heeft wel een idee hoe de gevolgen van de wetswijziging voor Boxtel zo klein mogelijk gehouden kunnen worden. ,,We zouden de projecten op kunnen knippen in kleinere delen. Daardoor komt niet alles stil te liggen. We kunnen ook meer natuur terugbrengen of stikstofrechten opkopen bij agrarische bedrijven. Maar dit zorgt ook voor meer kosten." Of het Rijk dan extra budget vrijmaakt voor PHS moet nog blijken. Van Duren: ,,Die vraag hebben we ook in Den Haag neergelegd, maar vooralsnog hebben we hier geen antwoord op gekregen."

FOTO BOVEN: Donkere wolken pakken zich samen boven de PHS-plannen in Boxtel door een uitspraak over de stikstofregels. (Foto: Peter de Koning).