'VERKEERSPLAN KAN REALISATIEFASE IN'

Sluitende begroting voor PHS door meevallers

RENS VAN DEN ELSEN

,,We kunnen zo langzamerhand richting de uitvoeringsfase, want financieel gezien zijn we rond." Dat gaf projectleider Ludwig van Duren van de gemeente Boxtel dinsdagavond te kennen aan de raadsleden tijdens een bijpraatmoment over de projecten rondom het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

Het gat in de begroting van de verkeersplannen bedroeg voor de zomer zo'n zes ton, maar is dus voorlopig gedicht. Tevens is er aan veel aanvullende wensen van de gemeenteraad voldaan. De sluitende raming was een eis van het Rijk om groen licht te geven.

De Boxtelse politiek wilde onder meer een minder steile hellingsbaan in de fietstunnel onder het dubbele spoor én een betere aansluiting van de Keulsebaan op de rijksweg A2 bij Liempde. Dat heeft de werkgroep PHS nog weten te verwerken in de plannen, maar daarmee werd het budget dus overschreden. Van Duren: ,,We hebben dat op kunnen lossen doordat onder meer de sanering van het Duits Lijntje (waarvan het tracé deels gebruikt wordt voor het verbreden van de Keulsebaan - red.) zo'n twee ton oplevert. Maar ook door extra geld, 250.000 euro, dat de provincie beschikbaar heeft voor de aanleg van een fietspad tussen Oisterwijk en Boxtel. Het overgebleven gat wordt gedicht doordat er minder kosten worden gemaakt om het leefgebied van de steenuil in Tongeren te beschermen als de verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) wordt aangelegd." De gemeente had daar een half miljoen voor gereserveerd, maar uit onderzoek bleek dat de maatregelen 125.000 euro minder kosten. 'Een opsteker', noemde de projectleider het sluitend krijgen van de begroting.

MOMENTOPNAME

Het totale verkeersplan, waar het verbreden van de Keulsebaan, de aanleg van de fietstunnel en de ontsluitingsweg van Ladonk onder vallen, kost ruim veertig miljoen euro. Van Duren maakt echter wel een voorbehoud. ,,Prijsstijgingen in de toekomst zijn lastig in te schatten. De begroting is gemaakt op prijzen van nu en is dus een momentopname."

Naar twee andere wensen die de Boxtelse gemeenteraad had, wordt buiten het PHS-project om gekeken. Het gaat hierbij om een hellende fietsbaan in de straat Tongeren die aansluit op de spoortunnel. Nu is daar een trap voorzien. Daarnaast zijn aanpassingen op de rotonde Boseind gewenst. Hiervoor gaat de gemeente nog op zoek naar een ander potje. Voor de hellingbaan worden volgens Van Duren bij de realisatie van de tunnel wel zodanige maatregelen getroffen dat een derde fietsbaan alsnog mogelijk is.