Gemeente Boxtel vervangt geen kunstgrasvelden

De rubberkorrels in kunstgrasvelden zijn veel besproken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt nu met een uitspraak. Hoewel in 2016 is gebleken dat het rubbergranulaat niet gevaarlijk is voor de gezondheid, blijkt het wel milieubelastend te zijn. Het vervangen van de korrels door zand of kurk kost in totaal miljoenen in verschillende Brabantse gemeentes, meldt Brabants Dagblad. De gemeente - eigenaar van de matten in Boxtel - onderneemt geen actie.

De korrels kunnen door bijvoorbeeld bladblazers op de bermgrond belanden of via het drainagewater waarmee de velden besproeid worden in sloten terecht komen. Het RIVM adviseert maatregelen om te voorkomen dat het granulaat de omgeving vervuilt.

,,Alle velden in Boxtel hebben rondom een tegelpad, waardoor rubbergranulaat gemakkelijk terug op het veld geveegd kan worden.", volgens een woordvoerder van de gemeente. ,,Daarnaast staat om alle velden een hekwerk en kan men het veld alleen betreden via de daarvoor aanwezige poorten. Bij al die poorten zijn matten aanwezig om er voor te zorgen dat het rubbergranulaat zo veel mogelijk op het veld blijft."

Ook streeft de gemeente om nog voor het einde van het jaar om de tafel te gaan zitten met Boxtelse sportclubs over de gevolgen van de korrels voor het milieu.