Afbeelding
Foto:

What's Up, Joep & Marieke?

Tijdens het jaarlijkse nationale schoolontbijt eten in veel gemeenten basisschoolkinderen hun ochtendbammetjes met de burgemeester. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor een gezond ontbijt. Zo ook in Haaren, waar op het gemeentehuis gistermorgen onder meer de leerlingenraad van de Sint-Willibrordusschool uit Esch op bezoek kwam. Joep van Tilburg (9) en Marieke van Heeswijk (10) zaten op de stoelen waar normaal gesproken de raadsleden van de gemeente Haaren zetelen. Vóór hen schalen met bruine broodjes, krentenbollen, cruesli, kaas, jam, appelstroop, komkommer en groentespread. Na een woordje van de Haarense burgemeester Jeannette Zwijnenburg, vielen ze aan.

Dat ziet er lekker en gezond uit, wat krijgen jullie normaal gesproken te eten 's ochtends? Joep: ,,Meestal gewoon een bruine boterham met kaas of vlokken." Marieke beaamt dat: ,,Ja, ik eigenlijk ook. Daar is niks mis mee hoor."

Maar wat zouden jullie eigenlijk het liefst als ontbijtje lusten? Marieke: ,,Pizza! Met salami en mozzarella." Joep pakt eerst nog wat bescheiden aan met een chocoladefontein, maar begint te fantaseren als hij hoort wat Marieke wil: ,,Ik zou zwemmen in een bad van chocolade met muren van pizza. Dat lijkt me nu écht lekker", zegt hij met fonkelende ogen.

Dat is anders niet erg gezond! ,,Dat maakt niet uit", zegt Marieke. ,,Pizza kan altijd." Joep zegt wijs: ,,En voor één keer mag het toch wel? Als het maar niet elke dag is."

Jullie mogen ook een vraag stellen aan de burgemeester. Wat wil je van haar weten? Marieke: ,,Ze is een tijdje terug eens bij een vergadering van de leerlingenraad geweest, toen zijn we al veel van haar te weten gekomen. Maar ik zou wel willen weten hoe ze het vindt om in Esch te wonen." Als burgemeester Zwijnenburg even later de vraag krijgt moet ze lachen: ,,Jullie weten wel veel van mij, maar ik heb het goed naar mijn zin in jullie dorp hoor."

Het thema van het schoolontbijt is dit jaar veiligheid. Wat betekent dat voor jullie? Joep: ,,Thuis op de bank met de kaarsjes aan. Of bij papa en mama in bed, dan voel ik me ook altijd veilig." Voor Marieke geldt hetzelfde: ,,Met de hele familie een spelletje doen." (Foto rechts: Rens van den Elsen).