Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ESCH' DORPSPLATFORM PEP TRAPT AF OP 21 NOVEMBER

'Neem toekomst in eigen hand'

Het platform is een halfjaar geleden opgericht. Nu is de tijd rijp voor de echte aftrap, samen met de Esschenaren. ,,We zijn best lang bezig geweest met een vorm zoeken voor de organisatie", zegt Van Rooij. ,,Worden we een coöperatie of een vereniging? We gaan het hetzelfde doen als in Lennisheuvel met Rond Kerk en Orion: PEP wordt een platform met een stichtingsbestuur. In Lennisheuvel zijn zo'n 27 groepen vertegenwoordigd in het dorpsplatform. Wij willen dat ook; dat verenigingen zich bij ons aansluiten. Iedereen houdt zijn eigen identiteit en onafhankelijkheid, maar er is wel verbinding."

LEEFBAARHEIDSPLAN

Verbinding, dat is belangrijk in Esch, vindt ook Jos van Bragt, eveneens actief bij PEP. ,,We hopen 21 november op steun van zoveel mogelijk dorpsgenoten. Zodat het platform ook echt als 'stem' kan fungeren, bijvoorbeeld richting gemeente, provincie en ProRail."

Samen met een bureau werkt PEP nu al aan een leefbaarheidsonderzoek voor het dorp. Van Bragt: ,,Van daaruit moet er een plan ontwikkeld worden, met input van de Esschenaren zelf. Waar staan we en waar willen we naartoe? Dat moet hieruit naar voren komen." In het dorp zelf zijn de punten van aandacht waarschijnlijk niet nieuw, volgens Van Bragt. Hij somt op: ,,Behoud van de karakteristieke uitstraling; woningbouw, ook voor starters; verkeersveiligheid; het in stand houden van faciliteiten als school, dorpshuis en sportverenigingen; de sociale cohesie behouden. De onderlinge betrokkenheid is erg belangrijk in Esch."

HANDSCHOEN OPPAKKEN

Meer dan vroeger is het nodig dat dorpelingen zelf opstaan met plannen en ideeën, denkt Van Bragt: ,,Als we zaken niet zelf ter hand nemen, gebeurt er niks." Adri Verbruggen, mede-grondlegger van PEP, vult aan. ,,Sinds Esch geen zelfstandige gemeente meer is, is het bestuur meer op afstand gekomen. Esschenaren hebben zich de afgelopen jaren weinig laten horen, maar wel gemopperd en afgewacht. Dat kan niet meer. Tegenwoordig wil een gemeentebestuur juist dat inwoners zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn en woonomgeving. En als je die handschoen niet oppakt, wordt het voor je geregeld."

SAMEN OPTREKKEN

Daarbij komt nog de overgang van het dorp van de gemeente Haaren naar Boxtel. ,,Het is nu extra belangrijk dat je dingen vastlegt", zegt Verbruggen. Het 'samen optrekken' is in Esch een beetje vergeten, vindt hij. ,,We hebben een ontzettend actief dorp en verenigingsleven, maar nu moeten we ons samen sterk maken. Er speelt veel: de opsplitsing van de gemeente, nieuwbouw, de plannen bij het spoor en straks gaat de N65 nog eens acht maanden dicht. Bij al die zaken moeten we als Esschenaren betrokken zijn."

De informatieavond van PEP is voor alle inwoners van Esch en vindt plaats op woensdagavond 21 november, vanaf 19.45 uur in dorpshuis De Es.

FOTO BOVEN: De initiatiefnemers van Platform Esch' Perspectief, kortweg PEP, pakken de handschoen op om het dorp levendig te houden. Naar het voorbeeld van Lennisheuvel. Van links naar rechts: Adri Verbruggen, Jos van Bragt en Cees van Rooij. (Foto: Peter de Koning).


BEZIGE BIJTJES STOPT MET ACTIVITEITEN

Doek voor hobbyclub valt na 48 jaar

RENS VAN DEN ELSEN

Hobbyclub De Bezige Bijtjes uit Lennisheuvel is per direct gestopt. De reden is het tekort aan vrijwilligers om de activiteiten te begeleiden. Daarmee valt na 48 jaar het doek voor de club die maandelijks een groep kinderen uit het dorp bezighield. Voorzitter Bastiënne Derks is teleurgesteld: ,,Erg jammer, hiermee valt toch een kleinschalige activiteit voor de jeugd weg."

Om de verschillende activiteiten goed te kunnen begeleiden, zocht de club de afgelopen maanden naarstig naar een derde vrijwilliger. ,,Die kregen we echter niet gevonden en met z'n tweeën krijgen we het niet voor elkaar", vertelt Derks, die zelf al ruim 27 jaar actief is binnen de club.

De Bezige Bijtjes werd in 1970 opgericht door Albert Megens en begon met zo'n zeven kinderen. In de loop van de jaren groeide het aantal deelnemers uit tot 25 kinderen. De kinderen leerden er allerlei technieken zoals schilderen, tekenen, kleuren, textielbewerken, figuurzagen en beeldhouwen. Ook leerden ze met elkaar samenwerken.

De hobbyclub kwam één keer in de maand bijeen. Het jaarlijkse hoogtepunt is het Driekoningenzingen, waarbij de kinderen verkleed langs alle deuren in Lennisheuvel gingen om geld op te halen voor het goede doel. Ook deze activiteit verdwijnt nu hoogstwaarschijnlijk uit het dorp volgens Derks.

DALING

De laatste jaren daalde ook het aantal kinderen dat deelnam aan de activiteiten. Derks: ,,Dat heeft ook te maken met het feit dat we minder kinderen in het dorp hebben. Een probleem dat meer organisaties na verloop van tijd gaat opbreken ben ik bang. Maar daardoor is dus ook de vijver met ouders om uit te vissen een stuk kleiner geworden."

Een positief puntje vindt de voorzitter nog wel dat alle spullen die de hobbyclub heeft, worden verdeeld onder de Kindervakantieweek, het Vakantiecomité en de Sint-Theresiaschool. Derks: ,,Alles wat daarna nog overblijft, verkopen we en dat geld gaat ook naar die clubs. Zo blijft het toch bij de kinderen."


Repair Café Gemonde

Wat heb je nog in de garage en kasten liggen aan spullen die nog gerepareerd kunnen worden? Woensdag 14 november van 10.00 tot 12.00 uur is het Repair Café geopend. Men kan in café/zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30 hun kapotte apparaten en huisraad gratis laten herstellen.