Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DUURZAME HUIZEN ROUTE OP ZATERDAG 10 NOVEMBER

Busladingen naar gasvrije woning Boxtel

Tijdens de conferentie in Eindhoven hielden onder anderen directeur Marjan Minnesma van stichting Urgenda en voormalig PvdA-leider Diederik Samsom voordrachten. Samsom leidt een van de vijf klimaattafels die voor het Rijk voorstellen op hoofdlijnen maken om de uitstoot van CO2 in 2030 met de helft terug te dringen.

,,Aanvankelijk zou een delegatie ons huis komen bezoeken omdat wij de zogenaamde Urgenda-methode hebben toegepast. Maar daarna werd besloten met álle deelnemers een excursie langs vier voorbeeldhuizen te maken", meldde Juffermans maandag. Dat betekende dat hij die middag enkele bussen bij zijn woning zag verschijnen. De bezoekers kregen onderweg al de nodige informatie. Na aankomst keken ze rond in het huis aan het Apollopad en bekeken ook de twee daken met zonnepanelen en zonneboiler en tevens de lucht-warmtepomp.

Jan en Marianne Juffermans waren eind mei 1992 de eersten in Boxtel die zonnepanelen op hun dak lieten installeren. Het koppel loopt nog altijd voorop als het gaat over duurzaamheid en heeft drie jaar geleden zijn gasleverancier de deur gewezen. Sindsdien is de woning volledige aangewezen op zonne-energie.

AANMELDEN

Juffermans zelf doet komende zaterdag niet mee aan de Duurzame Huizen Route, maar elders in deze gemeente kunnen mensen tussen 10.00 en 16.00 uur wél een woning bezoeken. Het is de helft van een boerderij, die in 1972 werd omgebouwd. De stal werd daarbij een woning. De huidige bewoners namen er in 2013 hun intrek en knappen hun huis stap voor stap op, zo is te lezen op duurzamenhuizenroute.nl. Via die website dienen belangstellenden zich aan te melden voor een bezoek.

FOTO BOVEN: Deelnemers aan een internationale conferentie in Eindhoven over het afkoppelen van woningen van fossiele brandstoffen bezochten maandag de woning van de familie Juffermans aan het Apollopad. Het is een van de huizen in Boxtel die volledig op zonne-energie is aangewezen. (Foto: Peter de Koning).


CINECLUB EN INLOOP STUDIO

Films kijken en muziek maken
in jongerencentrum B-Town

In de koude wintermaanden heeft het Boxtelse jongerencentrum B-Town allerlei activiteiten op het programma staan. Elke tweede woensdag van de maand is er een filmavond, elke dinsdagmiddag kan in de studio volop worden gemusiceerd.

Woensdag 14 november staat van 19.00 tot 21.30 uur de eerste filmavond voor jongeren vanaf twaalf jaar op het programma. Cineclub B-Town zoekt elke maand een leuke film uit, telkens met een ander thema. De titel blijft nog even geheim, wel meldt B-Town dat het gaat om een documentaire over een bekende rapper. En natuurlijk zijn er drankjes en snacks om de filmavond compleet te maken. De entree is gratis.

Ook op de dinsdagmiddag hoeven Boxtelse jongeren zich niet te vervelen. Dan is er van 14.30 tot 17.00 uur een inloop in de studio van het jongerencentrum. Onder begeleiding van een jongerenwerker van R-Newt wordt er volop muziek gemaakt en kunnen bezoekers inspiratie opdoen en proefopnames maken. Ook is er gelegenheid om muzikale talenten te ontwikkelen. In inloop en advies zijn gratis, voor opnames wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meer info? E-mail naar B_Town@MijnGemeenteDichtbij.nl.


Samen Zijn

Een aantal jonge gezinnen van de Protestantse Gemeente Boxtel start met Samen Zijn. Zondag 11 november vindt van 15.00 tot 17.30 uur in ontmoetingscentrum De Schakel aan de Clarissenstraat 18 een gezellige middag plaats voor ouders; hun kinderen kunnen samen lampionnen maken en spelletjes doen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: SamenZijn@pg-boxtel.nl.