Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Van Thiel (C95) verlaat Boxtelse gemeenteraad

PÅL JANSEN

Fractievoorzitter Katelijne van Thiel (Combinatie95) verlaat de Boxtelse gemeenteraad. Vanwege haar overvolle agenda kan ze het raadslidmaatschap niet uitvoeren zoals ze dat graag wil. ,,Heel erg jammer dat ik de termijn niet kan afmaken. Het werk voor raadsleden is altijd behoorlijk veel en ik merkte dat ik op andere plekken harder nodig ben, aldus Van Thiel maandag. Liempdenaar Joep Schalkx volgt haar op. Dinsdag 20 november wordt bekend wie de vrijgekomen raadszetel inneemt.

De Boxtelse is ruim vier jaar raadslid voor Combinatie95. Na de verkiezingen in maart van dit jaar, was ze samen met haar partijgenoot, wethouder Peter van de Wiel, in touw als formateur van de coalitie. Die kwam tot stand toen de vier partijen, die de voorgaande vier jaren het college van B en W vormden, besloten door te gaan. Sindsdien was Van Thiel fractievoorzitter. ,,Ik zal de samenwerking met Peter enorm missen; juist in een formatie leer je elkaar nog beter kennen en vertrouwen. Politiek gezien zitten we op één lijn. Tijdens de formatie was ik ook echt nog in de volle overtuiging de termijn af te maken."

In de zomervakantie merkte Van Thiel dat het steeds toenemende werk voor raadsleden zijn tol begon te eisen. Ook partijgenoten van Combinatie95, die na oppositiepartij Balans de meeste kiezers heeft getrokken tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, zagen Van Thiel's worsteling met het vinden van een goed evenwicht tussen privé en politiek. ,,Wij kennen haar als een gedreven en aimabel persoon die partijen verbindt, een inhoudelijk zeer sterk raadslid en fractievoorzitter en daarbij geen half werk wil leveren. Wij betreuren haar verlies voor de actieve Boxtelse politiek", laat de partij weten. Van Thiel blijft wel betrokken op de achtergrond.

Combinatie95 heeft in het kersverse raadslid Joep Schalkx (27) een opvolger gevonden voor de fractievoorzitter. Of Van Thiel nog advies heeft voor haar opvolger? ,,Hij heeft weinig tips nodig. Ik zie in Joep een politiek talent. Als ik iets moet zeggen, is het: ben jezelf." (Foto: Peter de Koning).


Inspiratiesessie buurtnatuur bij Liduina Boxtel

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) houdt woensdag 28 november tussen 13.30 en 16.00 uur een inspiratiesessie over buurttuinen. Die vindt plaats in het Boxtelse centrumverpleeghuis Liduina.

Buurttuinen worden opgezet zodat wijkbewoners, jong en oud, in gezamenlijkheid kunnen werken in het groen. Naast dit thema, worden ook andere initiatieven besproken, zoals een zorgboerderij of projecten waarbij jong en oud met elkaar in contact worden gebracht.

De bijeenkomst vindt plaats in zorginstelling Liduina (Liduinahof 35) in Boxtel. Die plek is gekozen vanwege het concept SamenWijs dat is ontwikkeld door studenten van de HAS Hogeschool en gaat over tuinieren en voedsel voor jong en oud. Bovendien is recent de aanleg van de rolstoelvriendelijke wandeltuin begonnen en zit Wijs! in het gebouw, de koffiebar voor jong en oud.


Maarten de Gans

Maarten de Gans, zanger en gitarist van de band Acting The Maggot, treedt zondag 11 november op in restaurant En Garde! aan de Markt 34. Vanaf 16.00 uur trakteert hij de gasten op Ierse muziek, popsongs, meezing- en verzoeknummers.