Afbeelding
Foto: Margreet van Ruremonde

GIDSEN VAN SPPILL NEMEN TAKEN VAN VELDLESSEN OFFICIEEL OP ZICH

Met takken en modder in de weer om te leren

PÅL JANSEN

Het ene moment komen ze terug van een zoektocht naar het edelhert in De Scheeken met een verrekijker in de hand. Even later zitten hun handen en kleren vol klei. De afgelopen jaren kregen leerlingen van groep 7 van basisschool De Oversteek veldlessen in natuurgebied De Scheeken van Ark Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants Landschap. Sinds vandaag zijn de veldlessen officieel overgedragen aan de gidsen van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL).

,,Werknemers van Ark kwamen eerst in de klassen een powerpoint-presentatie geven over de veldlessen, nu doen we dat als gidsen inmiddels zelf", vertelt Margreet van Ruremonde. Daarin is er onder meer aandacht voor het plan om alle natuurgebieden zoals De Scheeken, De Mortelen, de Kampina en de Oisterwijkse Vennen aan elkaar te koppelen via verbindingen als natuurbruggen en andere projecten.

SCHOLEN

Van Ruremonde is een van de zes vrijwillige gidsen die vanuit SPPiLL het educatieproject van Ark Natuurontwikkeling en Brabants Landschap overneemt. De twee stichtingen die zich onder meer bezighouden met natuurbeheer, brachten in het voorjaar van 2017 het edelhert al terug in nationaal landschap Het Groene Woud. De veldlessen in De Scheeken worden door de natuurorganisaties al vanaf 2016 gegeven. Inmiddels doen er drie scholen aan mee: naast de Liempdse basisonderwijsinstelling ook scholen uit Best en Spoordonk.

ZUIGPOTJES

Van Ruremonde heeft even voor het gesprek met de auteur van dit artikel net een klas leerlingen de bossen in gestuurd. ,,Iedere groep staat onder begeleiding van een ouder en zij krijgt een aantal opdrachten mee als ze op pad gaat", licht de Liempdse toe. Ze vervolgt: ,,Wij coördineren als gidsen de lessen vanuit één centraal punt."

De gidsen hebben allerlei attributen bij: van verrekijkers en schepnetten tot zuigpotjes om insecten in op te vangen. Van Ruremonde: ,,Bij iedere nieuwe opdracht krijgt de jeugd nieuwe spullen mee." Zo gaan de kinderen op zoek naar kleine beestjes en insecten onder het schors. Of ze gaan op expeditie naar gebieden waar mensen normaal niet komen. Wel onder begeleiding uiteraard, en met voorzichtige pas.

NATUURBRUG BOUWEN

De basisschoolleerlingen worden ook, aangezien er een ecoduct over de A2 loopt en er één over het spoor in aanbouw is, aan het werk gezet om zelf een natuurbrug te maken. ,,En dan zijn ze met takken en modder in de weer", vertelt Van Ruremonde enthousiast. Twee gidsen van SPPiLL begeleiden per dagdeel de veldles. Alle groepen zeven, met circa 25 kinderen per klas, van de deelnemende scholen doen er aan mee. De veldlessen vinden plaats in het voorjaar én in het najaar.

,,De kinderen vinden het hartstikke leuk; ze leren om in het bos te spelen. En als je speelt, dan ontdek je van alles. Als er

Liempde

Veiling Serenade

'Liemt pakt uit'. Onder dit motto wordt zaterdag 1 december in multifunctioneel centrum De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde een goederen- en dienstenveiling gehouden ten bate van fanfare Concordia. Iedereen is vanaf 20.00 uur welkom.

bijvoorbeeld een slak of een pissebed wordt gevonden, komen de leerlingen zelf terug met vragen daarover."

De buitenlessen draaien dan ook om het struinen, avontuur en het genieten van het buitengebied. Aan het educatieproject kunnen alle scholen deelnemen die gelegen zijn in de regio Het Groene Woud, gelegen tussen de steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Meer informatie hierover via e-mail: info@sppill.nl.

FOTO'S: Momenteel vinden veldlessen voor kinderen uit groep zeven van basisschool De Oversteek plaats in De Scheeken. Ze leren zo spelen en ontdekken in natuurgebied. (Foto's: Margreet van Ruremonde/SPPiLL).

Esch

Oggelvorsen

Carnavalsstichting De Oggelvorsen uit Esch maakt zondag 11 november haar nieuwe prins en jeugdprins bekend tijdens het jaarlijkse elf-elfbal. Dat begint om 13.30 uur en wordt gehouden in dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat 5A in Esch.

Afbeelding