Afbeelding
Foto:

BOXTELAAR IN TOP TIEN VAN DE KLOKHUIS WETENSCHAPSPRIJS

Smartphone in een versnipperaar

Waar moet een telefoon heen zodra hij het niet meer doet? En wat gebeurt er met alle gegevens als een mobiel weggegooid wordt? Door antwoord proberen te geven op die vragen belandde Boxtelaar Noud Sleumer (23) met zijn 'Smartphone Destructor' bij de top tien van de Klokhuis Wetenschapsprijs 2018. ,,Normaal máken designers altijd iets. Ik wilde met dit project juist iets ont-maken."

JULES HAMELEERS

Een kapotte telefoon is voor de meeste mensen wellicht waardeloos, maar dat betekent niet dat hij nergens meer goed voor is. Er wordt maar een klein gedeelte van alle smartphones gerecycled en dat zou Sleumer graag willen veranderen. De 'Smartphone Destructor' is als het ware een papierversnipperaar, maar dan voor mobiele telefoons. Gooi je oude mobiel erin en zie hem verscheurd worden voor je ogen. Hierdoor wordt niet alleen het recycleproces korter, maar ook al je gegevens zijn niet meer terug te halen. ,,Echt wissen, dat lukt nooit, maar door het moederbord in heel veel kleine stukjes te verscheuren wordt de kans wel heel klein."

NIET GEWONNEN

Uit zeventig inzendingen van allerlei hogescholen en universiteiten in heel Nederland koos een jury Sleumer's onderzoek als één van de beste tien. De Klokhuis Wetenschapsprijs richt zich op wetenschappelijk onderzoek dat relevant en interessant is voor kinderen tussen negen en twaalf jaar. Zo wordt geprobeerd de jeugd op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met wetenschap. Het winnende onderzoek komt aan bod in een uitzending van Het Klokhuis. Sleumer won helaas niet: meer dan zevenduizend stemmers kozen voor een onderzoek over rolstoellessen voor kinderen. Desalniettemin is Sleumer trots: ,,Toen Design Academy Eindhoven mij vroeg om mijn telefoonversnipperaar - onderdeel van mijn afstudeeronderzoek - in te sturen voor de prijs, leek me dat een mooie kans. Ik had niet verwacht dat mijn project uitgekozen zou worden."

Volgens Sleumer is zijn onderzoek absoluut relevant voor kinderen tussen negen en twaalf. ,,Dat is de leeftijd waarop kinderen vaak al beginnen aan een smartphone. Ik vind het goed om er vroeg mee te beginnen. Dan kun je je kind nog opvoeden met een smartphone." Volgens hem zijn kinderen zich niet bewust van wat er bijvoorbeeld met hun gegevens gebeurd die allemaal op hun telefoon staan. En dat wil Sleumer met zijn project bereiken: hij wil mensen iets leren over hoe ze hun gegevens en het milieu kunnen beschermen nadat hun mobiel stuk is gegaan. ,,Ik heb van alles geprobeerd: van twee plaatjes met stekels erop waartussen de mobiel geplet wordt, tot grote pinnen die hem doorboren. De oude houtversnipperaar werkte toch het beste."

PRAKTISCH

Sleumer's inzending is vrij uniek in de geselecteerde top tien. Zijn kunstzinnige apparaat is praktisch, terwijl de andere onderzoeken meer theoretisch zijn. Vragen die gesteld worden: wat zijn de voor- en nadelen van een DNA-paspoort? Valt een kromme ruggengraat (scoliose) te genezen met een veer? En helpen computerspelletjes om beter te leren onthouden? ,,Je kunt het als een kunstwerk zien, maar eigenlijk is mijn onderzoek als enige toegepast. En ik heb een product gemaakt. Best tegenstrijdig natuurlijk; mijn onderzoek gaat juist over het omgekeerde."

De 'Smartphone Destructor' is een prototype. Sleumer zou het liefst zien dat zijn vernietigend apparaat in een openbare ruimte komt te staan. ,,Als een tussenpunt tussen gebruiker en recyclen." Sleumer wil zijn machine autonoom zijn werk kan doen, zodat er niemand meer bij hoeft te staan om uitleg te geven. De voorbijganger gooit gewoon zijn kapotte telefoon erin en ziet hoe hij versnipperd wordt. Uit het apparaat komt dan een foto van de brokken van zijn mobiel een kaartje waarop wordt uitgelegd waar de materialen uit de smartphone nu nog allemaal goed voor zijn. ,,Misschien kan ik via deze wedstrijd wel nieuwe samenwerkingen aangaan om zo'n apparaat werkelijkheid te maken."

DOMMER

,,Ik zag een filmpje waarop iemand betoogde dat we zouden moeten stoppen met apparaten maken die slimmer dan wij zijn", vertelt Sleumer. ,,We zouden eigenlijk dommere machines moeten maken, zodat we tijd hebben om te leren hoe we het moeten gebruiken. Maar dat wil natuurlijk niemand. We willen altijd het nieuwste van het nieuwste." Sleumer blijft geïntrigeerd door de smartphone: we gebruiken het voor communicatie en entertainment, zowel tijdens ons werk als in onze vrije tijd. ,,Maar het maakt ook individualistisch: door Google Maps hoef je bijvoorbeeld nooit meer de weg te vragen", aldus Sleumer. ,,Door mijn onderzoek ben ik wel bewuster geworden van hoeveel de smartphone mijn leven beïnvloed."

FOTO BOVEN: Noud Sleumer in zijn atelier met zijn smartphonevernietiger. (Foto: Peter de Koning).


Jeugdwatergraaf gezocht

Waterschap De Dommel zoekt potentiële jeugdwatergrafen tussen de veertien en zeventien jaar die interesse hebben in water en goed zijn met sociale media. Aanmelden kan vóór donderdag 15 november door een video van maximaal één minuut en contactgegevens te mailen naar communicatie@dommel.nl. De eindronde is vrijdag 30 november.

Afbeelding