Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WINTERFAIR BREIDT UIT • JAARLIJKSE KERSTMARKT IN NOVEMBER

Kerst valt vroeg dit jaar in Liempde

De jaarlijkse kerstmarkt Liemt Lopt Uit vindt dit jaar in hetzelfde weekend plaats als de Winterfair Liempde. Bovendien is ook de opzet aangepast. Organisator Ad Schelle: ,,Zo willen we het aantrekkelijker maken, maar ook organisatorisch makkelijker." De Winterfair, die vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond, breidt bovendien uit: de organisatoren trekken er het Concordiapark erbij. ,,Het was vorig jaar ramvol in D'n Liempdsen Herd; er stond een rij om naar binnen te mogen", verklaart mede-organisator Claartje Zijlstra.

PÅL JANSEN

Zaterdag 24 november zal de jaarlijkse kerstmarkt in Liempde plaatsvinden. ,,We hebben van tevoren een brainstormsessie gehouden met diverse ervaringsdeskundigen uit Liempde die vaker evenementen in het dorp organiseren", licht mede-organisator Willy Beerens toe. De intentie was om na te denken over hoe Liemt Lopt Uit een andere invulling moest krijgen. Schelle: ,,Dit is een half jaar geleden in gang gezet. Moet het nog wel doorgaan, vroegen we ons toen ook af."

De winkeliers in Liempde zetten tot vorig jaar diverse kraampjes neer in het dorp. Bovendien werd de kerstmarkt altijd halverwege de toch al drukke decembermaand georganiseerd. Het enthousiasme om mee te doen, nam af bij de ondernemers, merkte Schelle. Dus moest Liemt Lopt Uit makkelijker georganiseerd kunnen worden. ,,Maar zonder het 'wij-gevoel' aan te tasten", aldus de uitbater van café Het Wapen van Liempde.

SPELEND DOOR LIEMPDE

Daarom is er een wandel- en fietsroute door heel het dorp uitgezet die de bezoekers tussen 16.00 en 18.00 uur langs de diverse winkels in Liempde voert. Via een stempelkaart dingen zij mee naar mooie prijzen. Ook de plaatselijke verenigingen worden erbij betrokken: die verzorgen voor ieder pand een activiteit zodat verspreid door het dorp spelletjes en andere bezigheden plaatsvinden. ,,We gaan bussen gooien. Ook het bordspel The Great Tour dat Dennis Merkx uit Liempde heeft gemaakt, wordt gespeeld. En er zal een rolstoelrace plaatsvinden", verklapt Beerens enkele activiteiten.

Bijna alle ondernemingen die gevraagd zijn, doen mee. Clubs kunnen zich nog aanmelden om ook iets leuks te organiseren via e-mail: communicatie@opliemtgemunt.nl of bij Schelle in Het Wapen van Liempde. Na deze activiteiten, wordt traditioneel de vuurput tussen 18.15 en 18.30 uur aangestoken en het bedrag van Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. Niemand minder dan Sinterklaas zal de honneurs waarnemen bij de jaarlijkse bekendmaking van het geldbedrag dat het muntjessysteem dit jaar heeft opgeleverd.

Dat er gekozen is om Liempt Lopt Uit de dag vóór de Winterfair te houden, brengt voordelen met zich mee voor beide evenementen. Zijlstra van de Winterfair: ,,De weg is bijvoorbeeld al afgesloten. Ook staan er nog spullen die we kunnen gebruiken, zoals de vuurkorven."

In het Concordiapark komt een grote feesttent te staan voor de Winterfair, ter beschikking gesteld door stichting Algemeen Belang Liempde (ABL). ,,Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) verzorgt de catering", zegt Zijlstra.

Daarmee wordt de tweede editie flink uitgebreid: naast D'n Liempdsen Herd wordt ook het hele Concordiapark erbij betrokken. Alles wordt bovendien passend aangekleed. ,,We hebben geen budget, maar iedere ondernemer die we benaderden, gaf aan iets te willen doen."

NET IETS MEER

Er worden kerstbomen verzorgd door Rob Kapteijns, Stukbouw uit Schijndel regelt een fotohokje waar mensen sfeervolle prenten kunnen laten schieten, er worden pashokjes in elkaar getimmerd. ,,In Liempde kunnen we net iets meer regelen voor deelnemende ondernemers. De pashokjes bijvoorbeeld: zo hoeven de kledingverkopers die niet zelf mee te nemen", vertelt mede-organisator Ellen van Geffen. ,,En ik had thuis nog wat oude deuren staan, dus die kunnen we daarvoor ook gebruiken", grinnikt ze. Daarnaast zijn er nog veel vrijwilligers en anonieme sponsors die iets bijdragen. En uiteraard een volle bezetting van kraampjes.

De twee evenementen hoeven elkaar qua publiek niet te bijten. De kerstmarkt is vooral gericht op mensen uit Liempde. De vijfkoppige organisatie van de Winterfair, naast Zijlstra en Van Geffen bestaande uit Cindy Feenstra, Linda van der Velden en Ylona van Rosmalen, wil vooral bezoekers uit de regio trekken. Als het maar gezellig en druk is, zo luidt de conclusie.

FOTO BOVEN: Liemt Lopt Uit vond traditioneel altijd halverwege december plaats. Nu wordt de samenwerking gezocht met de Winterfair Liempde. (Foto: Albert Stolwijk. 2015).

FOTO ONDER: De eerste editie van Winterfair Liempde in 2017 werd direct een succes. Het evenement wordt dit jaar uitgebreid. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding