OPPOSITIE MIST VISIE IN BEGROTING

Onduidelijk wat renovatie Essche school mag kosten

CARRY DIRKX

Ontbrekende cijfers en gebrek aan samenhang en visie. Het was de voornaamste kritiek van de oppositie op de begroting 2019 van de gemeente Haaren. Die werd vorige week besproken in de gemeenteraad. Discussie was er over drie grote projecten die het college wil realiseren, waaronder de nieuwbouw of renovatie van basisschool Sint-Willibrordus in Esch. Wat dat precies mag kosten, stond namelijk niet in de begroting. Tot ergernis van oppositiepartijen VVD en Samenwerking '95.

In de Haarense begroting is er vier miljoen gereserveerd voor wat 'de drie grote projecten' is gaan heten. Dat zijn: renovatie of nieuwbouw van de Essche basisschool; van het dorpshuis en de school in Biezenmortel en van het dorpshuis in Haaren. Voordat de gemeente Haaren opgesplitst wordt, moeten deze belangrijke faciliteiten voor de dorpen op orde zijn, vinden alle politieke partijen in Haaren. Wat dat precies mag gaan kosten, is nog onduidelijk. Want dat met vier miljoen de drie projecten niet uitvoerbaar zijn, was voor alle partijen klip en klaar.

'DAT ZIEN WE DAN WEL'

Waarom zijn er geen aparte bedragen genoemd in de begroting, wilde Boy Scholtze van oppositiepartij VVD weten. Hij zag graag duidelijke, uitgesplitste bedragen zien en maakte zich zorgen over het ontbreken daarvan. Ook met het oog op andere projecten die waarschijnlijk duurder uitvallen, zoals de aanpak van de N65. ,,Nu staat er: dit doen we, maar dit komt nog… en dat zien we dan wel", zei hij. Het college pareerde de kritiek door te zeggen dat de plannen voor de drie projecten met de betrokken partijen worden uitgewerkt. En dat er nu nog geen concrete bedragen genoemd kunnen worden. Ze deed de belofte om, als er wel duidelijke ramingen zijn, deze zo snel mogelijk te delen met de raad.

KEUZES

Oppositiepartij Samenwerking '95 miste visie en samenhang: ,,Er moeten juist keuzes gemaakt worden. Nu moeten we dat straks buiten de begroting om doen." De VVD diende een motie in voor een herziening. Die werd verworpen. De liberalen stemden vervolgens niet in met de begroting; Samenwerking '95 en de coalitiepartijen CDA en Progressief '96 wel.


Rikken en jokeren

Het Gemondse gilde Sint-Joris, Catharina, Antonius & Sebastiaan houdt morgen, vrijdag 9 november een kaartavond. In clubgebouw Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in sportpark De Laat kunnen belangstellenden vanaf 19.30 uur rikken en jokeren. Deelname kost 2,50 euro.

Gespreksavond

In gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel is dinsdag 13 november vanaf 19.30 uur een open gespreksavond voor mensen die op zoek zijn naar zichzelf. Bezoekers maken kennis met de kijk van leraren 'van gene zijde' op levensvragen. Meer informatie: www.heteigenpad.nl.

Durpsquiz Gemonde

Puzzelaars uit Gemonde kunnen vrijdag 18 januari aan de slag tijdens de dorpsquiz. De winnaar wordt zaterdag 26 januari bekend gemaakt tijdens een feestavond in zaal Kloosterzicht. Inschrijven is mogelijk via de website www.gemondsequiz.nl.