Wegversperring

Een poos geleden fietste ik binnendoor langs de waterzuivering Heult in Boxtel richting Sint-Michielsgestel. Even vóór de bocht naar links is er een wegversperring waarvoor een kleurloze houten balk gebruikt is. Deze balk heeft zowat dezelfde kleur als de grond eronder. Toen ik deze versperring al fietsend naderde, scheen de zon in mijn zonnebril en zag ik (te) laat de blokkade en reed er in volle vaart op af. Het onverharde fietspad houdt hier plotseling op...

Op het allerlaatste nippertje kon ik in mijn remmen knijpen en maakte een flinke schuiver. Het scheelde niet veel of ik was 'gelanceerd'. Oef, dat liep dus gelukkig goed af. Ik was erg geschrokken en nam contact op met de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Boxtel om hier melding van te doen met de vraag of er witte banden over deze wegversperring konden komen. Men zou er eens naar kijken.

Afgelopen week nam ik dezelfde route opnieuw en zag dat er nu reflectoren op de balk zijn aangebracht. Drie pluimen voor de mensen van de gemeente die deze keer vlot en actief gehandeld hebben: zo kan Meewerkend Boxtel óók uitpakken!

        A. SLOOTS


Fairtrade in Boxtel

Als FairTrade-werkgroep zijn we blij met het artikel (Brabants Centrum op donderdag 1 november) over FairTrade in de Boxtelse supermarkten. Dat er steeds meer producten in de schappen staan, is goed nieuws want elk product dat we kopen, helpt de boer.

Maar in het artikel ontbreekt de door ons geuite zorg dat het keurmerk alleen niet genoeg is. Het blijft namelijk moeilijk om de boeren te voorzien van een leefbaar loon. Dat hebben de keurmerkgevers zoals Max Havelaar slechts voor een deel in eigen hand, want feit is dat de supermarkten en de grote levensmiddelenbedrijven te weinig betalen aan de boeren. En wij consumenten betalen ook een te lage prijs. Een verhaal overigens dat ook voor Nederlandse boeren geldt.

Trouwens, is een hoger loon het allerbelangrijkste voor de boer? Bij Max Havelaar worden boeren gestimuleerd om coöperaties te vormen. Coöperaties ontvangen van hun afnemers een FairTrade-premie bovenop de prijs die zij krijgen voor hun producten. De boeren kiezen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Frappant - schrijnend eigenlijk - is het feit dat er vaak niet eens gekozen wordt voor een hoger loon, maar voor verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. En voor broodnodige gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Onze felicitatie voor de lokale supers wordt dus getemperd door een kritische houding ten opzichte van het inkoopbeleid van groothandel en supermarkten.

        DAVID ANDREAE

        Fairtrade Boxtel - Sint-Michielsgestel