youri mulder in enschede
youri mulder in enschede Foto: paul tolenaar

OUD-INTERNATIONAL IN PODIUM BOXTEL

Theatercollege met analist Youri Mulder

MARC CLEUTJENS

Hij speelde 72 duels in de hoofdmacht van FC Twente en was 176 keer de stormram van Schalke '04. Oud-voetballer en analist Youri Mulder (49) kan bogen op een rijke carrière die hij bekroonde met negen interlands waarin hij driemaal het net vond. Donderdag 22 november is hij om 20.15 uur te gast in Podium Boxtel.

Mulder is momenteel analist bij Ziggo Sport, waar hij aanschuift in programma's als Rondo voor zijn commentaar op voetbalwedstrijden. Hij deed dat eerder bij de NOS-programma's Studio Sport en Studio Voetbal. Waar hij als analist reageert op vragen van onder meer presentator Jack van Gelder, is het in Podium Boxtel journalist Eddy van der Ley die Mulder het vuur aan de schenen gaat leggen. Van der Ley was eerder in Boxtel te gast. Hij interviewde onder meer oud-voetballer en analist Wim Kieft en voormalig wielrenner Michael Boogerd. Na de pauze mag het publiek vragen stellen.

Mulder werd geboren in Brussel waar zijn vader Jan onder contract stond bij RSC Anderlecht. Toen Mulder senior verkaste naar Ajax, speelde hij in de jeugd van de Amsterdammers. Eenmaal bij hoofdklasser SDO in Bussum werd hij gescout door Ronald Spelbos, die hem naar FC Twente haalde. Daar tekende hij zijn eerste profcontract. In de spits van FC Twente trof de aanvaller 27 keer doel. Het leverde hem een lucratief contract op bij Schalke '04. De Bundesliga-club uit Gelsenkirchen werd zijn grote liefde; hij speelde er negen seizoenen en scoorde 33 keer. Mulder vertelt graag over zijn Duitse jaren. ,,Ik keek altijd als kleine jongen met mijn vader naar de Bundesliga", zei hij in De Twentsche Courant Tubantia. ,,En in één keer stond ik zelf op die velden." Het was een droom van Mulder die uitkwam.

Hij kwam ook tot negen interlands en scoorde voor Oranje een cruciaal doelpunt tegen Wit-Rusland. Het leverde Nederland een ticket op voor het EK in Engeland (1996).
Mulder zette zijn carrière - na een korte periode als assistent en interim-trainer - voort als voetbalanalist. Hij oogst bewondering voor zijn heldere commentaren. En die zal Mulder ook presenteren in Podium Boxtel. Daar zal hij vertellen over zijn carrière als voetballer, trainer en analist en ingaan op de toekomst van het Nederlands voetbal en de ontwikkeling van het Nederlands elftal. Na afloop is er ruimte voor een meet & greet.

KAARTVERKOOP

Toegangskaarten zijn in de voorverkoop in Boxtel verkrijgbaar bij Marimba (Van Beekstraat), Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat). Kaarten zijn ook online te koop: www.podiumboxtel.nl.

FOTO LINKS: Youri Mulder komt 22 november naar Podium Boxtel. (Foto: Paul Tolenaar).