Schoenendozen versieren voor kansarme jeugd

Tijdens de landelijke actie Schoenmaatjes van Edukans versieren en vullen kinderen in heel Nederland al meer dan twintig jaar een schoenendoos met spullen voor een kind in een ontwikkelingsland. Ook leerlingen van basisschool De Oversteek uit Liempde krijgen deze week een brief mee naar huis met een oproep een doos te vullen en in te leveren.

Met de actie Schoenmaatjes kunnen Nederlandse kinderen iets concreets doen voor leeftijdsgenootjes in arme landen. Een schoenendoos kan mooi versierd worden met plaatjes, stickers, tekeningen of papier. Vervolgens wordt de doos gevuld met knuffels, schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Het is een gebaar van vriendschap voor kinderen in landen als Albanië, Sri Lanka, Irak en Ghana.

Deelnemers mogen zelf kiezen of het cadeau voor een jongen of meisje is én voor welke leeftijd. Edukans zorgt ervoor dat alle kinderen ongeveer eenzelfde presentje krijgen. Gevraagd wordt naar een aantal basisartikelen: pennen, schriften, potloden, knuffel, tandenborstel of zeep. Daarnaast mag er speelgoed zoals knikkers, puzzel of springtouw in de doos.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.edukans.nl/programma/schoenmaatjes. In Liempde kunnen de dozen tot en met 17 november worden ingeleverd bij Roos Visser (Den Achterhof 7) of bij Jeanine Habraken (Bremhorst 6).


Gezamenlijk wilgen knotten aan De Ruiting

De wilgen rond de oude visvijver bij De Roudonck aan De Ruiting 3 in Esch worden op de zaterdagen 10, 17 en 24 november geknot. De werkgroep zoekt hier nog extra hulp voor.

De knotwilgen zijn speciale minibiotopen omdat ze vol zitten met allerlei planten en de broedplek zijn voor een steenuil of eend. Wanneer de takken te zwaar worden, scheurt de knot uit en is het gedaan met de wilg en z'n minibiotoop. Alleen of met het hele gezin, iedereen is welkom om een handje mee te helpen zagen, snoeien en takken opbossen. Deelnemers dienen zelf werkhandschoenen, -schoenen en -kleding mee te nemen. De benodigde gereedschappen zijn aanwezig op de locatie. De wilgenknotdagen in Esch beginnen steeds om 09.00 uur met koffie en thee. Er wordt tot ongeveer 16.30 uur gewerkt, met tussendoor een lunch en als afsluiting een borreltje. Aanmelden via e-mail: p.houtman@planet.nl.