Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE DOET BEROEP OP RIJKSSUBSIDIES

Kosten jeugdhulp Boxtel fors hoger dan verwacht

LINDA VAN DE WIEL

De gemeente Boxtel kampt met een tekort voor jeugdhulp van 905.000 euro. Deze mededeling deed wethouder Marusjka Lestrade donderdagavond aan de raadsleden. Hoofdreden is de toename van zogenoemde gespecialiseerde jeugdhulp, met name voor jeugdigen die verblijven in orthopedagogisch instituut De La Salle. Anderzijds is de vraag om jeugdhulp ook landelijk toegenomen.

,,Het komt niet als een totale verrassing en de fractievoorzitters zijn tussentijds steeds op de hoogte gebracht van de stand van zaken" aldus Lestrade. ,,Maar op een tekort van ruim 900.000 euro hadden we niet gerekend."

Boxtel koopt de gespecialiseerde jeugdhulp via een samenwerkingsverband van zestien gemeenten regionaal in. De centrumgemeente die voor Boxtel inkoopt is 's-Hertogenbosch. Tussen de gemeenten onderling zijn veel verschillen in het aantal hulpbehoevende jongeren. ,,Jeugdigen die bij De La Salle geplaatst zijn, worden ook ingeschreven in onze gemeente. Dit betekent dat wij ook opdraaien voor de hoge jeugdzorgkosten die daarmee gepaard gaan", vertelt wethouder Lestrade. ,,De bedragen die hieraan gekoppeld zijn, blijken moeilijk in te schatten omdat individuele hulpvragen verschillen."

Het zogenaamde woonplaatsbeginsel gooit daarnaast ook roet in het eten. Dit beginsel in de Jeugdwet regelt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de hulp aan een jongere. Nu is dat de gemeente waar de jongere woont. Eind 2019 gaat dit veranderen en is de gemeente waar de ouder met gezag woont verantwoordelijk voor de kosten.

BRANDBRIEF

De gemeente heeft in onder meer een brandbrief richting de landelijke politiek aangekaart dat het tekort nijpend is en dat in meerdere gemeenten voor problemen zorgt. ,,In veel gemeenten is het tekort nog vele malen groter dan in Boxtel", zegt Lestrade. ,,Maar op zorg wordt in Boxtel niet gekort. Mensen hebben recht op zorg, of het nu ouderen, jongeren of mensen met een beperking zijn. Boxtel is een sociale gemeente."

Daarnaast doet de gemeente een beroep op Rijkssubsidies om het gat deels te dichten en valt men verder terug op de algemene reserve. De reserve sociaal domein is namelijk leeg. De gemeenteraad moet hier echter nog mee akkoord gaan omdat het een hoog bedrag betreft. De verwachting is dat dit in december gaat gebeuren.

De wethouder benadrukt dat het ontstane tekort niet voortkomt uit het door Boxtel gevoerde beleid.


LEIDINGBREUK DOOR FOUTJE BIJ GRAVEN

Gaslek Liempde zorgt voor stank in het centrum

PÅL JANSEN

Wie maandagmiddag en het begin van de avond het centrum van Liempde naderde, kon al ruiken dat er iets niet in de haak was. Tijdens graafwerkzaamheden raakte een gasleiding achter het bushokje aan het Concordiapark beschadigd. Het stonk ontzettend, concludeerden diverse omwonenden. Het centrum werd die middag door de brandweer afgesloten.

Aan het begin van de avond stonden er nog verbodsbordjes tegen open vuur. De brandweer was toen al vertrokken en het grootste gevaar geweken. Tijdens graafwerkzaamheden werd, ondanks voorzorgsmaatregelen die genomen worden om ondergrondse leidingen te detecteren, per ongeluk een gasbuis getroffen. Een menselijke fout, zo laat een woordvoerder van Enexis weten.

Er waren geen meldingen van huishoudens die zonder gas kwamen te zitten in Liempde. (Foto: Sander van Gils).


STINTS BLIJVEN VOORALSNOG IN DE GARAGE

Kindertuin heeft busjes weer van stal gehaald

JAN HERMENS

Kindercentrum Kindertuin nam afgelopen mei zijn eerste stint in gebruik. In juni volgde de tweede, in juli nummer drie. Sinds het tragische ongeval in Oss op 20 september van dit jaar, staan ze stil. ,,Wij konden gelukkig teruggrijpen op onze busjes", vertelt directeur Hindrik Schuurman.

,,Dat is echter wel een duurdere en minder milieuvriendelijke wijze van vervoer. Maar met het oog op de veiligheid nu noodzakelijk. Voor de opkomst van de stint waren elektrische bakfietsen populair in de kinderopvang. De ironie wil dat de productie van die bakfietsen is stilgelegd omdat de stint hun functie overnam. Ik heb het dan niet over de bakfietsen waar twee of drie kinderen in kunnen, maar de grotere exemplaren. Nu is er geen ander alternatief dan de auto. In Best rijden we zelfs met taxibusjes. Die kosten nemen we voor eigen rekening."

Schuurman verwacht dat de stints van Kindertuin nog wel een half jaar of langer in de garage staan. ,,Het gaat om het algehele vertrouwen. Dat keert misschien terug als er nader onderzoek is gedaan en er aanpassingen zijn verricht aan de elektrische voertuigen. Zover is het nog niet. Ik denk wel dat de stint ooit weer als vervoermiddel in de kinderopvang mag worden ingezet. Even helemaal los van de veiligheid: de kinderen vonden het geweldig om in het bakje te zitten. Ze waren buiten, voelden zon en wind. Maar uiteraard weegt het veiligheidsaspect het zwaarst. Op dit moment is het gebruik van de stint wettelijk niet toegestaan, maar mocht die situatie veranderen, dan gaan we eerst in overleg met de ouders. Daarna beslissen we of we onze exemplaren weer inzetten."

FOTO ONDER: Kindercentrum Kindertuin nam afgelopen mei zijn eerste stint in gebruik. De elektrische bolderwagen staat nu voorlopig stil, net als de andere twee stints van Kindertuin. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding