Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CULTUURPRIJS VOOR BOXTEL'S HARMONIE EN GILDENBONDSHARMONIE

Erkenning voor ruim een eeuw muzikale inzet

MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie zijn de winnaars van de Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs 2018. Tijdens de prijsuitreiking in de Boxtelse raadzaal roemde juryvoorzitter Jan van Homelen het samenwerkingsverband dat de twee harmonieën zijn aangegaan en dat zaterdag 17 november tot uiting komt tijdens de jubileumprom The Sound of Boxtel.

Elke vijf jaar wordt de prijs uitgereikt op initiatief van Ton en Ine Jonkers- van der Velden. De plaquette en bijbehorend geldbedrag worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor cultuur(historie) in de gemeente Boxtel. Het leverde dit jaar een klinkende lijst op van veertien genomineerden waaronder Bazaar Boxtel, MuBo, museum Roger van Laere, heemkundige Christ van Eekelen en directeur René Fraaije van het Oertijdmuseum. ,,De keuze was moeilijk", lichtte juryvoorzitter Van Homelen toe. ,,Boxtel heeft zoveel mensen en initiatieven die zich bezighouden met cultuur."

JONGE MUZIKANTEN

Wethouder Marusjka Lestrade onderschreef de stelling van Van Homelen en stelde dat het belangrijk is dat kunst en cultuur voor iedereen in Boxtel beschikbaar komt. ,,We moeten vooral jongeren hierin niet vergeten. Zij beleven kunst en cultuur op een andere manier en daar kunnen we veel van leren." Ook benoemde Lestrade het belang van muziekeducatie. ,,Muziek is heel belangrijk, zowel voor volwassenen als kinderen."

Een voorbeeld daarvan is de Boxtelse zangeres Shakira Pullen. Bij jongerencentrum B-Town is ze vaak te vinden om muziek te maken en vrijdagavond speelde ze in de raadzaal met haar gitaar een aantal liedjes. ,,Een prachtig voorbeeld voor andere muzikale jongeren", stelde Paul Hermans, die de avond presenteerde.

Voordat werd overgegaan tot de officiële uitreiking van de cultuurprijs, stond Van Homelen stil bij Katrien van Hettema, de Boxtelse kunstenares die eerder dit jaar overleed. Voorzitter Frans Schweigmann van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 ontving een speciale plaquette ter nagedachtenis aan Van Hettema.

LANGE INZET

Dat uiteindelijk Boxtel's Harmonie en Gildenbondsharmonie als winnaar uit de bus kwamen, was voor hun voorzitters, respectievelijk Paul van Alphen en Jan de Koning, een grote verrassing. Zij ontvingen samen een fraaie oorkonde en mogen 2.500 euro besteden aan een cultureel project. Ook ontvingen zij ieder een plaquette ,,Niet verwacht, maar we zijn er ongelooflijk blij mee", vertelde Van Alphen. ,,Muziek is een heel dierbare én kostbare hobby." De Koning riep de aanwezigen op vooral aanwezig te zijn bij The Sound of Boxtel. ,,Met zo'n honderd muzikanten op een podium, dat wordt een geweldige avond", voorspelde hij.

Reden voor de jury om de twee harmonieën tot winnaars uit te roepen, was vooral de unieke samenwerking. Maar ook de lange bestaansgeschiedenis van de harmonieën droeg bij aan de winst. ,,Ze zetten zich al sinds 1908 in voor de muziek in Boxtel en hebben daarmee deze prijs ruimschoots verdiend", aldus de jury, die naast voorzitter Van Homelen bestond uit Hanneke van der Eerden, Joke van Koll en Ruud van Nooijen.

De cultuurprijs werd zes jaar geleden door Ton en Ine Jonkers ingesteld nadat zij de dagelijkse leiding van hun bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer overdroegen. Het echtpaar streeft ernaar met de vijfjaarlijkse uitreiking de cultuur in Boxtel een impuls te geven. ,,Nog meer cultureel erfgoed in onze gemeente, daar doen we het voor", legde Ton Jonkers uit. ,,Met deze winnaars zijn we heel blij, ze hebben hun sporen verdiend in het culturele landschap. Hopelijk kunnen ze met hun prijs nog meer moois realiseren."

FOTO BOVEN: Naamgevers Ton en Ine Jonkers- Van der Velden met prijswinnaars Paul van Alphen (Boxtel's Harmonie) en Jan de Koning (Gildenbondsharmonie). (Foto: Peter de Koning).


90-KOPPIG ORKEST VERZORGT AVONDVULLENDE JUBILEUMPROM IN DE BRAKEN

Harmonieën Boxtel laten hun concertpubliek quizzen

JAN HERMENS

Wat hebben bekende Boxtelaren met muziek te maken? Dat ontdekken bezoekers van The Sound of Boxtel, het grote jubileumconcert van Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie op zaterdag 17 november. Onderdeel van de grootse show is namelijk een muziekquiz. Het concert in sportcomplex de Braken begint om 20.00 uur.

Desiree van Weert is klarinettiste bij Boxtel's Harmonie en betrokken bij de organisatie van de prom. Ze vertelt: ,,Boxtel is de rode draad van de hele avond. Cultuur, natuur, monumenten, prominenten, allerlei aspecten van ons dorp komen voorbij. De muziekquiz is een eerbetoon aan de Bokselse Kwis. Het spel werkt als volgt: Mari van Gils heeft tien muziekstukken gearrangeerd die allemaal verwijzen naar een bekende Boxtelaar. Het is een bijzondere medley geworden. Aan het publiek natuurlijk de taak te raden welke bekendheid bij welke compositie hoort. In het programmaboekje zit een invulformulier met namen van de tien prominenten, daar kunnen de concertbezoekers uit kiezen. We hebben prijzen aan de muziekquiz verbonden. Onder andere vier gratis jaarabonnementen op Brabants Centrum. Ik ben benieuwd hoe het publiek op de quiz reageert."

FOTO'S EN VIDEO'S

Voor de pauze van The Sound of Boxtel vertolken de muzikanten licht-klassiek werk. Na de pauze brengt het orkest populaire muziek. Foto's en video's geven de muziek een extra dimensie. ,,Peter Hacken heeft prachtige beelden gemaakt. Als een compositie bijvoorbeeld over kastelen gaat, ziet het publiek fantastische filmfragmenten van kasteel Stapelen", aldus Van Weert.
Kippenvel is gegarandeerd als het voltallige orkest Het Dorp van Wim Sonneveld ten gehore brengt. De tekst van de klassieker is voor de gelegenheid herschreven. Sfeerbeelden omlijsten het lied, foto's van Boxtel toen er nog hoge bomen langs vaders tuinpad stonden. Een feest van herkenning. Van Weert: ,,Veel luisteraars herkennen ongetwijfeld ook de muziek van Jesus Christ Superstar. We spelen een medley van songs uit deze musical."

In de laatste anderhalve week voor het concert schaven de muzikanten aan details. Ze polijsten elk nummer tot iedere noot blinkt als een diamant. ,,Met zoveel muzikanten zijn balans en dynamiek altijd aandachtspunten. Het loopt goed, maar aan muziek kun je altijd blijven werken. We willen het publiek natuurlijk betoveren met onze klanken", aldus de woordvoerster van Boxtel's Harmonie.

EXTRA CONCENTRATIE

Dat bevestigt Mike van Gils van de Gildenbondsharmonie. Ook hij maakt deel uit van het organisatiecomité. Hij legt uit: ,,In eerste instantie hebben de harmonieën de muziek zelfstandig ingestudeerd. Er is een aantal weken geleden al eens een gezamenlijke repetitie geweest, met zangers, band en de orkesten. In de eindspurt richting het concert repeteren we telkens samen. Het is best even wennen met zo'n grote groep. Ineens is er veel meer klank. De dirigenten leiden ieder een deel van het programma. Elke maestro hanteert zijn eigen stijl van dirigeren, dat vraagt extra concentratie van de muzikanten."

De twee harmonieën pakken de zaken groots aan. Van Gils: ,,Dat kun je wel stellen. Als organisatie zijn we al ruim een jaar met het concert bezig. We hopen dat onze inzet beloond wordt met een uitverkocht huis. De Rabobank heeft een flink bedrag gesponsord waardoor wij vrijkaarten hebben kunnen uitdelen aan mensen die het niet zo breed hebben. Een gedeelte van die kaarten is aan de Voedselbank geschonken. Er zijn nog vrijkaarten over, dus mochten er muziekliefhebbers zijn met een smalle beurs, dan kunnen we die entreebewijzen nog weggeven." Belangstellenden kunnen zich melden via onderstaand e-mailadres

Entreebewijzen kosten 15 euro en zijn te reserveren via e-mail: thesoundofboxtel@gmail.com en verkrijgbaar bij bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), telefoonwinkel Ring en Go (Rechterstraat), cadeauwinkel Sjiekkado (Breukelsestraat) en lunchroom Bij d'Ingens (Markt).

FOTO ONDER: Tijdens Bevrijdingsdag 2015 traden de muzikanten van de twee harmonieën voor het laatst samen op. Op uitnodiging van Boxtel Vooruit vormden ze één orkest dat optrad terwijl het door Marvel-atleten binnengebrachte bevrijdingsvuur brandde. Het optreden kreeg vorm in de tot de laatste plaats bezette Heilig Hartkerk. Die werd aan het begin van dat jaar aan de eredienst onttrokken. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding