Grote drukte tijdens de vorige presentatie-avond. Donderdag 22 november staan opnieuw leerlingen te popelen om hun ontwerpen te tonen. (Foto: Peter de Koning).
Grote drukte tijdens de vorige presentatie-avond. Donderdag 22 november staan opnieuw leerlingen te popelen om hun ontwerpen te tonen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KWEEKVIJVER VOOR TECHNISCH TALENT JACOB-ROELANDSLYCEUM

Presentatie leerlingen Technasium

,,Leerlingen denken vaak 'out of the box'. Daar zit de winst voor bedrijven", aldus Guido van der Klauw, technator van het Jacob-Roelandslyceum. Donderdag 22 november kunnen geïnteresseerden zien wat de scholieren precies bedacht hebben.

In het Jacob-Roelandslyceum is die dag van 19.00 tot 20.30 uur de jaarlijkse Technasiumavond. Ruim tweehonderd leerlingen van klas 2 tot en met 6 presenteren in de school de resultaten van hun projecten. Van der Klauw: ,,De leerlingen gaan in samenspraak met bedrijven aan de slag met kleine en grote opdrachten. Het is de bedoeling dat de scholieren met creatieve ontwerpen komen of originele onderzoeksresultaten presenteren. Hun ideeën zijn vaak verrassend en dat maakt voor ondernemers de samenwerking met het Technasium waardevol. Daarnaast dienen de projecten om de interesse van leerlingen voor techniek te wekken."

LAADPALEN

Het Technasium maakt het leerlingen met een voorkeur voor bèta-vakken mogelijk zich al vanaf de brugklas met onderzoeken en ontwerpen bezig te houden. Ze leren theorie toepassen in de praktijk. Van der Klauw: ,,De projecten die op de Technasiumavond aan bod komen, lopen zeer uiteen. Zo zijn tweedeklassers bezig geweest met het ontwerpen van laadpalen voor de maritieme sector. Het bedrijf Ecotap uit Boxtel produceert laadpalen voor auto's en fietsen. Onze leerlingen hebben nagedacht over laadpalen voor elektrische vaartuigen. Derdeklassers hebben zich bezig gehouden met een golfmachine. Dat is een apparaat dat in een enorm zwembad golven maakt, speciaal voor surfers. Ook verrichtten leerlingen uit de derde klas onderzoek naar de smaakbeleving van alcoholvrije cocktails."

Tijdens de Technasiumavond presenteren de leerlingen aan alle geïnteresseerden wat ze onderzocht of ontworpen hebben in de afgelopen periode. Door de hele school staan kraampjes waarin leerlingen hun verhaal doen en er zijn presentatierondes waaraan verschillende teams deelnemen. ,,Onze examenleerlingen die bezig zijn met hun meesterproef kunnen de feedback van bezoekers goed gebruiken om in de laatste periode de puntjes op de i te zetten", aldus Van der Klauw. De Technasiumavond is vrij toegankelijk.