Afbeelding
Foto: Maarten Melis

COLLEGE BENADRUKT NOGMAALS ADVIES VEILIGHEIDSREGIO:


'Opkomsttijd hulpdiensten blijft binnen de normen'

Het college van B en W van Boxtel blijft benadrukken dat de opkomsttijden van hulpdiensten na het sluiten van de dubbele spoorweg niet in het gedrang komen. ,,Voor de buurtschappen Tongeren en Kalksheuvel en bedrijventerrein Ladonk blijft deze voldoende binnen de wettelijke normen", geeft het college aan in antwoord op vragen die de Boxtelse VVD-fractie onlangs stelde.

Fractieleider Dymph van de Vries is bang dat de langere rijtijd bij onder meer het ambulancevervoer een verschil kan betekenen tussen leven en dood. Het college blijft echter bij het advies dat de Veiligheidsregio heeft gegeven in de kwestie rondom de doorrijhoogte van de beoogde fietstunnel op de plek van de dubbele spoorweg. ,,We streven ernaar om alle opkomsttijden van hulpdiensten voor iedereen in onze gemeente binnen de norm te houden. Maar in de ontwikkelingen rondom de openbare ruimte, zoals de spoorwegovergang bij de Tongersestraat, weegt in het geval van beide buurtschappen het belang van veiligheid en leefbaarheid ook zwaar mee. Alle belangen zijn naast elkaar gezet en zo zijn we gekomen tot het Maatregelenpakket PHS Boxtel", zo luidt het antwoord van het college. Daarnaast worden de aanbevelingen die de Veiligheidsregio heeft gegeven, meegenomen in de uitwerking van de ontwerpen binnen PHS.

De VVD-fractie maakte zich zorgen over de opkomsttijd omdat uit de informatie die de gemeenteraad voor de zomer kreeg van verkeerswethouder Herman van Wanrooij bleek dat deze zeker gaat stijgen. Hulpdiensten hebben volgens B en W aangegeven geen gebruik te gaan maken van de beoogde fietstunnel. ,,Onze inwoners hebben recht op een optimaal woonklimaat. Een gemeentebestuur mag volgens ons nooit tornen aan deze basale verantwoordelijkheid", vond Van de Vries bij het insturen van de vragen aan het college.

OP BESTEMMING

Wettelijk is voor de brandweer een maximale opkomsttijd vastgesteld van maximaal achttien minuten. Voor politie en ambulance is dit niet wettelijk vastgelegd, maar deze dienen binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In het geval van de ambulance is het streven om in 95 procent van de gevallen binnen vijftien minuten op de plek van bestemming te zijn.

POLITIE OOST-NEDERLAND DECODEERT CRIMINELE COMMUNICATIE

Boxtelaar opgepakt op verdenking van duistere handel in cryptofoons

De politie heeft vrijdagavond een 52-jarige man uit Boxtel en een 46-jarige man uit Lingewaard aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De inwoner van Lingewaard leverde cryptofoons aan criminelen. De Boxtelaar is zijn compagnon.

De aanhouding is het gevolg van een grote doorbraak van politie en Openbaar Ministerie. Experts van de politie in Oost-Nederland zijn erin geslaagd versleutelde communicatie tussen criminelen te decoderen. Die communicatie verliep via zogeheten cryptofoons, apparaten waarmee de gebruikers enkel chatberichten kunnen versturen. De cryptofoons ogen als normale telefoons, maar zijn veel duurder. Ze kosten minimaal 1.500 euro per half jaar en wie zijn simkaart wil verlengen, moet zeker 750 euro neertellen. De cryptofoons hebben een 'paniekknop' waarmee alle inhoud in een keer gewist kan worden. De criminelen gebruikten een eigen computerserver die de berichten versleutelde, waardoor het dataverkeer onzichtbaar werd voor de autoriteiten. Nadat de politie erin geslaagd was de communicatie te ontsleutelen, kon ze enige tijd live de onderlinge berichten volgen die criminelen elkaar toestuurden.

SERVER

De server waarover de gecodeerde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam. Daarop arresteerde de politie de 46-jarige bedrijfseigenaar uit Lingewaard en zijn Boxtelse compagnon. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht. Er zijn in het hele land doorzoekingen gedaan.

UNIEKE INKIJK

,,Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten", zegt Aart Garssen, hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. ,,Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan 90.000 euro aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs. Daarnaast kregen we een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee. In verband daarmee zijn vier aanhoudingen verricht. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen op veertien", aldus Garssen.

De omvangrijke operatie is gestart nadat er voldoende concrete aanwijzingen waren dat een man uit Lingewaard cryptofoons verkocht aan criminelen. Politie en OM treden hard op tegen mensen die criminelen helpen door hun activiteiten mogelijk te maken. Dankzij deze operatie hebben politie en Openbaar Ministerie een goede informatiepositie gekregen. Er zijn ruim 258.000 chatberichten meegelezen en dat levert veel informatie op. Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier is er bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen nieuwe criminele activiteiten gestopt worden.

De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline gehaald. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden. Garssen: ,,Wij treden nu hiermee naar buiten omdat we via het berichtenverkeer meekregen dat criminelen argwaan kregen door het optreden van politie bij diverse acties. Ze verdachten elkaar ervan informatie te lekken naar de politie. Dit wantrouwen onder de gebruikers van de telefoons jegens elkaar kan leiden tot represailles. Nu maken we duidelijk dat de politie heeft ingegrepen op basis van de onderschepte communicatie."


Meditatieve wandeling

In park Stapelen is zaterdag 17 november vanaf 14.00 uur een meditatieve wandeling. Deelnemers nemen allen een tekst mee die veel voor hen betekent en delen deze met de rest in het park. Het startpunt is de kasteelpoort van Stapelen. Informatie via telefoonnummer 06-43 58 66 28.