Het team Jack Honey van buurtvereniging De Weverkes had café Dok12 aan de Markt als hoofdkwartier in gericht voor de Bokselse Kwis. (Foto's: Albert Stolwijk).
Het team Jack Honey van buurtvereniging De Weverkes had café Dok12 aan de Markt als hoofdkwartier in gericht voor de Bokselse Kwis. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LUSTRUMEDITIE BRENGT ZO'N TWEEDUIZEND MENSEN OP DE BEEN IN HARTJE BOXTEL

De Bokselse Kwis: dragqueens, BB'ers en de Swish Swish Dance

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een kleine biecht: ik weet graag alles, ben nogal fanatiek en ik wil graag winnen. Karaktereigenschappen die niet per se heel slecht zijn, maar die tijdens een spelletje of quiz nogal eens tegen je kunnen werken. Met onze buurtvereniging deed ik zaterdag voor het eerst mee aan de Bokselse Kwis. Als geboren en getogen Boxtelse, moest dit voor mij toch best te doen zijn? En ik heb ook nog eens negen jaar voor deze krant gewerkt. Appeltje, eitje. Toch?

Nee dus. Door mijn team word ik aangewezen voor de actualiteitentest in de raadzaal. Toegegeven: een aantal vragen kan ik vrij makkelijk invullen. Hoe heet het nieuwe bouwplan in Boxtel-Noord? (Heem van Selis). Hoeveel jaar bestond openbaar carnaval dit jaar? (55 jaar). Er is echter één nadeel aan multiple choice vragen: je gaat altijd even twijfelen. Want na een paar vragen, vind ik wel dat ik erg weinig D heb ingevuld en heel veel A. Dat kon toch niet goed zijn? En dan wordt ook nog eens genadeloos mijn zwakke plek blootgelegd: sport. Ik hou best van sport kijken maar van Boxtelse voetballers heb ik geen bal verstand. Overigens bleek na het opzoeken achteraf dat ik tóch goed gegokt had. Toch fijn dat ik uit esthetisch oogpunt D invulde.

STEUNEN EN KREUNEN

Na twintig minuten zweten in de raadzaal - de langste periode die ik ooit zonder mobiele telefoon in mijn zak doorbracht - ren ik naar het thuishonk van mijn team Jack Honey. In café Dok 12 hebben mijn ploeggenoten een soort crisiscentrum ingericht met laptops, tablets, smartphones en een halve bibliotheek aan boeken over Boxtel.

Tip: de Bokselse Kwis maken zonder het ooit door Brabants Centrum uitgegeven fotoboek 'Boxtel, kijk nòu 'ns!' is niet te doen. Medespelers zitten al volop te steunen en te kreunen, de sfeer zit er al helemaal in. Ook ik pak een papier en de moed zakt me in de schoenen. Edelherten? Achterkanten van auto's? Een platenhoes uit 1989? Are you kidding me? Daar zit ik dan met al mijn Boxtelse kennis.

PUNNIKEN

Ondertussen rennen twee teamgenoten door het centrum op zoek naar eendjes, maken twee anderen zich klaar voor een cabaretshow van Andries Tunru in Podium Boxtel en zitten twee dames genoeglijk te punniken (iedereen onder de 20: ,,Wat is dát?"). Terwijl ik druk bezig ben met bedenken welke Bekende Boxtelaren (BB'ers) zich tijdens Bazaar Boxtel hebben laten vereeuwigen in een levend schilderij - nare vraag trouwens - gaat er achter mij een luid gelach en gegil op. Ik draai me om en zie een van de mannelijke leden van ons team. Met een pruik op en in een zwarte jurk. Hij mag als dragqueen naar Denziz voor een opdracht van The Brain met Kiske de Leest en Marc de Laat. Terwijl hij daar zit, krijgen we licht gefrustreerde appjes van hem: 'Een pubquiz. Moet je net mij hebben'.

Het is inmiddels al kwart voor negen, nog maar twee uur te gaan. Ik zoek een rustig plekje op om een vraag te beantwoorden over de muziek van de Efteling en verpest daarmee een andere opdracht. Vijf minuten later begint het carillon van de Sint-Petrusbasiliek te spelen en aan de quizdeelnemers de taak om te noteren welke liedjes er klinken. Doordat ondertussen de Efteling-deuntjes uit mijn telefoon tetteren, is daar niks van te horen. Sorry jongens.

BLOEDFANATIEK

Weer binnen buigen we ons over een kruiswoordpuzzel en tussendoor moet er een filmpje worden opgenomen van teamgenoten die de Swish Swish Dance laten zien. Na twintig seconden staan de dancemoves erop. Maar we moeten nog een keer. Goed lezen leert dat àlle ploeggenoten in beeld moeten zijn evenals de naam van het team. Gelukkig hebben we een fles Jack Honey meegenomen waarmee iemand slingert door het beeld loopt.

Rond kwart over tien blijkt dat we nooit genoeg tijd meer hebben om al ons kladwerk in het net over te schrijven. Besloten wordt de kruiswoordpuzzel dan maar te laten zitten. Stiekem baal ik, want we hadden deze bijna compleet. Ondertussen is iedereen bloedfanatiek geworden. Zelfs degenen die mij aan het begin van de avond toefluisterden: ,,Ah joh, het is maar een spelletje", zijn 360 graden gedraaid. Er wordt gevloekt, op laptops geslagen en volop gebeld met hulplijnen.

Klokslag vijf voor elf leveren we onze kwistas weer in. Wat een geweldige avond. Maar, organisatie: de vragen over oude namen van huizen in de Clarissenstraat, daar liggen deelnemers dus nog nachten van wakker...

* * *

De uitslag van de Bokselse Kwis wordt vrijdagavond 30 november bekendgemaakt in activiteitenboerderij 't Dommeltje.

FOTO LINKSBOVEN: Het team Jack Honey van buurtvereniging De Weverkes had café Dok12 aan de Markt als hoofdkwartier in gericht voor de Bokselse Kwis.

FOTO RECHTSBOVEN: Alle 79 teams moesten een 'dragqueen' afvaardigen. Die speelden in partycentrum Denziz een pubquiz. (Foto's: Albert Stolwijk).


BUURTVERENIGING KLEIN HOEKJE/NIEUWE WIJK BRENGT 800 MENSEN OP DE BEEN • UITSLAG OPNIEUW GECORRIGEERD

'Alleen kun je Durpskwis Liemt niet winnen, dat doe je samen'

LINDA VAN DE WIEL

Heren in smokings met bijpassende hoge hoed, dames in galakleding en een door blauwe zwaailampen verlichte brandweerkazerne. Een nietsvermoedende voorbijganger zou afgelopen vrijdagavond de ogen hebben uitgekeken in Liempde. De 800 deelnemers van de vierde editie van 'Durpskwis Liemt' wisten echter wel beter. Bijzondere opdrachten horen bij de quiz die heel Liempde op de been brengt. Winnaar van de enerverende avond was, na een onfortuinlijke mistelling, team 'Quiz 't Wel'.

,,Van sommige dingen hoop je absoluut dat het geen traditie wordt…", kopte buurtvereniging en organisator Klein Hoekje/Nieuwe Wijk zaterdag rond het middaguur op Facebook. Wegens een slordigheid tijdens de puntentelling werd team De Oversteek onterecht als winnaar aangewezen. ,,We hebben De Oversteek geïnformeerd, zij zullen de beker retourneren. We zullen op korte termijn Quiz 't Wel uitnodigen om de beker alsnog feestelijk aan hen te overhandigen", was enkele uren na de prijsuitreiking op de Facebookpagina te lezen. Het was ook dit jaar een smetje op een verder vlekkeloos verlopen dorpsquiz.

APPELS EN EIEREN

De avond stond bol van moeilijke, bijzondere en hilarische opdrachten en vragen. Zo stonden Ella Spijkers en Ellen van de Ven met een meetlint bij het beeld 'Hanne mî de moor', dat naast het oude raadhuis staat. ,,We moeten een muts voor Hanne maken. En hij moet goed passen dus we meten het hoofd op", vertelde Spijkers gehaast. Het tweetal was niet het enige dat de afmetingen van Hanne's hoofd noteerde. Het was een komen en gaan bij het bekende standbeeld.

Even verderop, op de kiosk in het Concordiapark, waren afbeeldingen van appels en eieren te zien. ,,Vier eieren, twee appels, nog drie appels en een ei. En daar moeten we dan wat mee", klonk het. Intussen schreden prachtig uitgedoste dames en heren voorbij, met in de hand pen, papier, een bak popcorn én een ongeladen waterpistool. ,,We gaan richting brandweerkazerne, vandaar het waterpistool denk ik", riep een man in smoking met perfecte snit in het voorbijgaan.

MILITAIR REGIME

Terwijl van elk team een deelnemer in de kazerne een film bekeek waarover later vragen moesten worden beantwoord, heerste opperste concentratie bij team De Wielerclub. Het winnende team van vorig jaar beet zich volgens militair regime fanatiek vast in de vele vragen die onderverdeeld waren in negen categorieën. ,,We hebben sub-teams van drie personen. Elk team krijgt alle categorieën onder ogen", vertelde groepslid Irmin van de Wiel. ,,We hebben verschillende schema's hangen voor het overzicht." Zus Calle vulde aan: ,,We werken als echte eenheid. Alleen kun je ook niet winnen, dat doe je samen."

Team Kwis ut Beter had zich verschanst in Streekhuis Het Groene Woud, gevestigd in het oude raadhuis. De groep met 22 deelnemers werkte ook volgens een vooraf vastgestelde structuur en werd met straffe hand gecoördineerd door Monique Versleijen. ,,We hebben popcorn nodig. Koop jij dat?", vroeg ze aan een fanatiek teamlid. ,,Doe ik", was het antwoord. ,,Ik koop gewoon alle popcorn die er is, kunnen andere teams niks meer krijgen. En ik ben mijn jas kwijt. Als iemand de zijne mist: ik heb hem aan…"

PRIJSUITREIKING

In een bomvol café 't Wapen van Liempde werd een halfuur na middernacht de uitslag bekend gemaakt. Het team van De Oversteek ontving de hoofdprijs, maar moest die enkele uren later weer inleveren. De juiste uitslag van de Durpskwis Liemt is te vinden op www.kleinhoekje.nl.

De top drie: 1. Quiz 't Wel, 2. De Oversteek, 3. Van alle markten thuis.

FOTO LINKSONDER: Het hoofd van Hanne mî de moor wordt opgemeten om een passende muts voor het bronzen beeld op het Raadhuisplein te maken.

FOTO RECHTSONDER: Hoogspanning bij team De Snevelneuzen dat zijn intrek had genomen in autobedrijf Van Berkel aan de Heidonk. (Foto's: Albert Stolwijk).

Alle 79 teams moesten een 'dragqueen' afvaardigen. Die speelden in partycentrum Denziz een pubquiz.
Het hoofd van Hanne mî de moor wordt opgemeten om een passende muts voor het bronzen beeld te maken.
Hoogspanning bij team De Snevelneuzen in autobedrijf Van Berkel aan de Heidonk.