Afbeelding
Foto: Lars van den Akker

VAN DIEFSTALPOGING BLIJKT GEEN SPRAKE MELDT PRORAIL

Gestage ontmanteling van Duits Lijntje

PÅL JANSEN

De voorbije maanden is spoorwegbeheerder ProRail druk bezig geweest met het ontmantelen van het Duits Lijntje, en dat laat zijn sporen na. Zo blijkt ook uit doorgeslepen rails onder het viaduct van de rijksweg A2. Daarnaast zijn op veel plekken al de relaiskasten, Andreaskruizen en andere spullen weggehaald.

De plannen die voor het Duits Lijntje in de maak zijn, nopen ProRail om alle spullen langs de oude spoorbaan op te ruimen. De gemeente Boxtel gaat een deel van het tracé gebruiken om de Keulsebaan te kunnen verbreden. De gemeente Meierijstad heeft een deel van de oude goederenspoorlijn gekocht om diverse landschappen aan elkaar te koppelen en te bekijken of er tussen Veghel en Uden een snelfietsroute kan komen.

SOCIALE MEDIA

Op sociale media en ook bij ProRail zelf ontstonden er vragen over de rails die met een slijptol of snijbrander doorgesneden lijken. Dat gaf passanten het idee dat voorbereidingen werden getroffen voor diefstal. Maar uiteindelijk bleek het te gaan om werknemers van de incidentenbestrijding, die momenteel bezig zijn alle spullen langs het spoor te verwijderen. ,,Tegelijkertijd hebben ze dus ook wat materiaal uitgetest. Ik zeg: toys voor boys", grinnikt een woordvoerder van ProRail.

FOTO BOVEN: Een doorgeslepen rail van het Duits Lijntje onder het gelijknamige A2-viaduct in Boxtel heeft niets van doen met een poging tot diefstal. (Foto: Lars van den Akker).


AUTOVAKKEN RECHTERSTRAAT VERDWIJNEN

Parkeerhaven wordt een laad- en losstrook

HENK VAN WEERT

In de Rechterstraat bouwen stratenmakers deze week de parkeerhaven ter hoogte van modezaak DrieTrend om tot een laad- en losstrook voor vrachtwagens. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de herinrichting van de Markt.

Een eindje verderop in de straat, tegenover Blokker, verdwijnen de parkeervakken eveneens. Daar worden opstelplaatsen voor fietsen aangelegd; de beugels daarvoor staan al klaar om geplaatst te worden. De autovakken waren deze week al niet te gebruiken.

FOTO LINKS: In de Rechterstraat zijn trottoirbanden verplaatst. De parkeerhaven bij modezaak DrieTrend wordt een laad- en losstrook voor vrachtauto's. (Foto: Henk van Weert).


'Accommodaties voor binnensport veiligstellen'

HENK VAN WEERT

Sportwethouder Herman van Wanrooij pleitte ervoor om het niet te doen. Maar toch heeft de Boxtelse gemeenteraad vorige week in het begrotingsdebat unaniem een motie vastgesteld om voldoende binnensportaccommodaties voor de toekomst veilig te stellen.

Al jaren is het een stokpaardje van coalitiepartij Combinatie95. De inmiddels vertrokken fractievoorzitter Peter Manniën hamerde er tijdens eerdere begrotingsdebatten steevast op om goede afspraken te maken over sportcomplex De Braken. Dat is vijf jaar geleden verkocht aan een particuliere ondernemer die er volgens het contract tot en met 2023 lokale sporters moet herbergen. Maar wat gebeurt er als daarna De Braken wegvalt? Oppositiepartij Balans pikte het onderwerp op en diende een motie in om actief in gesprek te gaan met eigenaar Gerard Smit van het sportcomplex.

SIGNAAL AFGEVEN

Volgens wethouder Van Wanrooij was de motie overbodig omdat al gesprekken gaande zijn met De Braken. Mede vanwege mogelijke toekomstige woningbouw in het gebied. Toch schaarde de voltallige gemeenteraad zich erachter. ,,Al was het alleen maar om een signaal af te geven dat de binnensport ons ter harte gaat", verwoordde raadslid Joep Schalkx van Combinatie95 zijn steunbetuiging.

Afbeelding