Afbeelding
Foto:

MARK BUIJS: EEN TERUGBLIK OP ZIJN BURGEMEESTERSCHAP

'We wilden iets losmaken in Boxtel'

PÅL JANSEN

Burgemeester Mark Buijs zal naar verwachting halverwege december aantreden als burgemeester van Oosterhout. ,,Een ontzettend mooie uitdaging en daar ligt ook een mooie toekomstvisie waar ik mee aan de gang kan. De plaats lijkt een beetje op Boxtel: een iets grotere kern, maar ook gelegen in een groene omgeving." Een terugblik op zijn periode...

27 september 2013. Boxtel Geeft vindt plaats en Mark Buijs is die dag net iets meer dan honderd dagen als burgemeester voor de gemeente aan de slag. Hij werd ingezet als vrijwilliger bij een woongroep van Cello aan de Molenstraat in Boxtel, waar hij Liempdenaar Jos Sanders, toentertijd medewerker Gemeentewerken, ondersteunde. Met 'werklust, spierkracht en doorzettingsvermogen', werd toen in deze krant genoteerd. 'Hij blijkt zelfs het edele keistampersvak al prima te beheersen', stond ook in het artikel.

Het bleek typerend voor de burgemeester die regelmatig voorop ging in 'de transitie': de omschakeling van een overheid die veel taken neerlegt bij haar inwoners en de burgers daarbij ondersteunt. ,,Hij is niet bang en durft zijn handen uit de mouwen te steken", zegt Anja van den Einden (PvdA-GroenLinks) desgevraagd. Wethouder Herman van Wanrooij: ,,Een inspirerende burgemeester die voor de troepen uit wil lopen."

Dat aanpakken gaat juist om de 'kleine dingetjes', misschien zelfs meer dan de grote projecten die in Boxtel gaande zijn, vertelt de burgemeester: ,,Transities op het gebied van zorg: dat wordt in de toekomst veel meer in de wijk gedaan. Er wordt zelfstandigheid gevraagd en mensen moeten het uiteindelijk zelf oppakken. Meewerken zit ook veel in de dagelijkse dingetjes, zoals de taken van mantelzorgers."

SAMENWERKING

Daarvoor is samenwerking met de inwoners nodig. Maar Buijs vond en vindt ook de samenwerking binnen het gemeentehuis belangrijk. Dat werd op zijn initiatief 'ontschot'; het college van B en W en ambtenaren zitten inmiddels al jaren bij elkaar en door elkaar heen. ,,Als hier bestuurders van andere colleges over de vloer komen, verbaast het hen dat wij een burgemeester hebben die geen eigen kamer heeft. Hij heeft alleen een iPad en een telefoon", aldus wethouder Van Wanrooij.

De samenwerking met de raad ziet de burgervader ook graag. Tijdens zijn eerste honderd dagen was de discussie omtrent schaliegas in volle gang. Buijs: ,,De raad vormde toen al één blok op een moment dat het er echt om ging voor Boxtel. Dat was voor mij prettig binnenkomen." Ook de periode dat het aantal vluchtelingen in Nederland zijn hoogtepunt naderde, bleek hij op steun van de raad te kunnen rekenen. Buijs: ,,Bijzonder was dat we het over de opvang van vluchtelingen in Boxtel snel eens waren over hoe we het gingen doen: we hebben er geen gezeur over gehad. Dat kwam ook door een mandaat voor mij van Anja van den Einden."

VEILIGHEID

Buijs is ook regelmatig in de bres gesprongen als het gaat om veiligheid. Onverbiddelijk gooide hij in juli de horeca een uur eerder dicht na een vechtpartij tijdens een stapavond op de Markt. Ook moesten er mobiele camera's komen. Hij riep actief in de media, ook in deze krant, om het voorbeeld te volgen van twee Boxtelaren die zich meldden bij de politie na flink te zijn toegetakeld een aantal jaren geleden. Tevens waren de misdaadcijfers al jarenlang hoog in Boxtel, maar daalden deze aanzienlijk onder zijn burgemeesterschap. Buijs: ,,We hebben natuurlijk meer bestuurlijke instrumenten tot onze beschikking gekregen." Zoals de Wet Damocles die burgemeesters de mogelijkheid geeft drugspanden te sluiten. ,,Maar het komt ook doordat mensen veiligheid zelf durven aanpakken: dat moeten we ook samen met inwoners doen."

MEEWERKEND

Dat 'samen met burgers' kan wellicht beschouwd worden als Buijs' meest spraakmakende invloed. ,,Als ik kijk naar zijn inbreng, dan denk ik toch puur aan Meewerkend Boxtel: het is een totaal andere rol van de overheid", aldus wethouder Peter van de Wiel.

Het initiatief werd in het begin toegejuicht, maar met name de laatste maanden worden er veel kritische kanttekeningen geplaatst: de indruk bestaat dat er minder met inbreng van bewoners wordt gedaan dan zij op voorhand verwachtten. De erkenning is er, van college tot raadsleden, dat er stappen te maken zijn. ,,Niet alles gaat stijlloos", erkent Buijs. ,,En we leren iedere keer weer bij." Dat het nu vaak gebruik wordt om de gemeente een spiegel voor te houden, ziet Buijs ook als onderdeel van het proces. ,,Meewerkend Boxtel is óók een prachtige term om te gebruiken als het niet zo lekker loopt. En daar is 'ie ook voor: zodat we datgene wat niet lekker loopt met elkaar kunnen verbeteren."

Dat inwoners zowel ondernemender als mondiger zijn geworden, is wel gebleken de laatste jaren. Van burgergroepen als Rolstoelvriendelijk Liempde die zeven kilometer aan wegdek toegankelijk wil maken, tot aan Parkeervergunningen Boxtel Centrum Nee! die via de publieke opinie druk uitoefende op het bestuur om geen vergunningen voor het centrum in te voeren. Dat mensen actiever met hun omgeving aan de slag zijn gegaan, is aan de orde van de dag. Buijs: ,,Toen wij hier aan begonnen, ging het er ons om iets los te krijgen bij de inwoners." Hoe je het ook wendt of keert: die missie is geslaagd.

FOTO BOVEN GROOT: Een portret van Mark Buijs na zijn eerste honderd dagen terwijl hij uitkijkt over de Markt, waarvan de herinrichting inmiddels in volle gang is. (Foto: Peter de Koning).

FOTO BOVEN KLEIN: Tijdens Boxtel Geeft op 27 september 2013 stak burgemeester Mark Buijs zijn handen uit de mouwen: hij hielp gemeentewerker Jos Sanders om kasseien uit de grond te trekken bij een woongroep van Cello aan de Molenstraat. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO ONDER: Buijs kondigde in juni 2015 Meewerkend Boxtel aan in deze krant, de leus waaraan hij onlosmakelijk is verbonden. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding