RAAD EN COLLEGE OVER VERTREK VAN BUIJS

Burgemeester kwam op het juiste moment

Het aanstaande vertrek van burgemeester Mark Buijs maakt heel wat los bij degenen die vaak met hem samenwerken. Brabants Centrum maakte een rondje langs de Boxtelse gemeenteraadsfracties en peilde hun reacties.

Anja v.d. Einden (PvdA-GroenLinks):

,,Mark Buijs is trots op Boxtel en vindt dat de Boxtelaren dat ook mogen zijn. Ik vind hem een voorbeeld van een moderne burgemeester. Hij joeg de ambtenaren en raadsleden de straat op. Weg uit de fractiekamertjes, naar buiten, want daar gebeurt het. De burgemeester beschikt over een tomeloze energie. Als tegen middernacht de ogen van de raadsleden bijna dichtvallen, is hij nog fit en scherp. Hij lijkt onvermoeibaar. Een man die gelooft in vooruitgang"

Katelijne van Thiel (Combinatie95):

,,Ik vind hem een aardig mens en had graag gezien dat hij hier langer was gebleven. Hij is sociaal sterk, een zichtbare burgemeester. Hij is niet bang, geeft handhaving en veiligheid de nodige aandacht. Voor Meewerkend Boxtel heeft hij veel betekend. Een burgemeester met daadkracht."

Dave van de Ven (SP):

,,Ik had gedacht en gehoopt dat hij nog wel een termijn aan zou blijven. Ook omdat we de herbenoemingscommissie al hadden opgestart. Hij heeft als burgemeester echt een cultuuromslag binnen de gemeente veroorzaakt: iedereen is veel opener geworden. Alles gaat gewoon door, dus we moeten snel op zoek naar iemand anders, het liefst iemand die ook die rol als kartrekker kan invullen."

Dymph van de Vries (VVD):

,,Ik vind het echt heel jammer, maar ik snap zijn beslissing wel. Hij staat nou in de kracht van zijn leven, dus dit is een goed moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik vind hem bovenal een heel fijn mens. Hij kan meeleven met mensen, en toch straight zijn werk doen. Het gaat moeilijk worden om hem te vervangen."

Marria van den Hoven (INbox):

,,Mark Buijs is een zeer benaderbare burgemeester. Voor de raadsleden, maar ook gewoon voor de mensen op straat. Ik vind het voor de gemeente spijtig dat hij vertrekt. Sneller dan ik had verwacht, ik had gedacht dat hij zijn termijn hier af zou maken. Als ik bedenk op welke gebieden hij zijn sporen heeft nagelaten, dan zeg ik veiligheid en asielzoekers. Komende maandag stond er een bijeenkomst gepland waarin de fractievoorzitters zouden overleggen over de herbenoeming van Buijs. Die bijeenkomst gaat niet door, maar er moet wel op korte termijn overleg volgen."

Jos Hegeman (D66):

,,Jammer dat de burgemeester weggaat. Hij is een ondernemende persoonlijkheid die vooruit wil. Gedreven en daadkrachtig. Hij wil Boxtel op de kaart zetten en verbinden met de regio. Meer een ondernemer dan een bestuurder. Verder is hij benaderbaar en toegankelijk."

Vera Brouns (CDA):

,,Ik vind de overstap van Buijs een verlies voor Boxtel. Hij kwam juist in zijn kracht. Ik had wel verwacht dat hij een keer een stap zou maken, maar niet dat hij dit zo vroeg zou doen. Onder andere op het gebied van veiligheid heeft hij veel betekend voor Boxtel. Hij heeft een aantal drugspanden gesloten. Dat deed hij goed. De keuze voor kleinschalige opvang en begeleiding van asielzoekers is ook mede aan hem te danken."

Mariƫlle van Alphen (Balans):

,,Ik denk in eerste instantie aan de nadere uitvoering en totstandkoming van MijnGemeenteDichtij. In die samenwerking met Sint-Michielsgestel pakte hij een grote rol op. Bij hem denk ik in ieder geval aan een aanjager en verbinder. Ook in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester denk ik dat Boxtel bij dat soort eigenschappen gebaat is."

Wethouder Peter van de Wiel:

,,Als ik kijk naar zijn inbreng, dan denk ik toch puur aan Meewerkend Boxtel: het is een totaal andere rol van de overheid. Er valt nog zeker aan te werken: niet alles kan en het hele proces is erg intensief en moeilijk. Maar van begin af aan waren we enthousiast. Zijn aanpak past bij een nieuwe tijd."

Wethouder Eric van de Broek:

,,Ontzettend jammer dat Mark ons op deze korte termijn verlaat. Hij is een daadkrachtige man die het vermogen heeft processen aan te jagen en mensen mee te krijgen. Denk maar aan meewerkend Boxtel en de organisatiewijzigingen in het gemeentelijk apparaat. Mark past als aanjager en verbinder perfect in het Boxtelse College van B en W. Daarnaast is het een sociale en prettige man bij wie je ook nog wel eens voor persoonlijk advies terechtkunt. Ook vanuit dat oogpunt zal ik hem erg gaan missen."

Wethouder Marusjka Lestrade:

,,Mark Buijs is een dynamische en energieke burgemeester. Boxtel had dat nodig, hij was de juiste mens op het juiste moment. Tekenend voor hem vind ik dat hij bij de verbouwing van het gemeentehuis flexplekken voor het bestuur regelde en zelf ook geen eigen kamer wilde. Het zit in hem dat hij steeds nieuwe uitdagingen zoekt, we hadden hem graag nog een jaartje willen houden, maar wisten dat hij niet heel lang zou blijven. Mark is heel waardevol geweest voor Boxtel op diverse fronten. Hij zette zich energiek in voor een veilig Boxtel. Daarnaast gewoon een heel aardige, zeer collegiale man."

Wethouder Herman van Wanrooij:

,,Hij is een inspirerende man die voor de troepen uit wil lopen. Toen de gemeente in 2013 op zoek was naar een burgemeester, was het duidelijk: 'we got him' dachten we. En ik denk dat de gemeenteraad in Oosterhout op dit moment ook zoiets heeft."

Wim Ketelaars (Boxtel Vooruit):

,,Boxtel Vooruit heeft bijzonder nauw samengewerkt met Mark Buijs in de promotie van 'Meewerkend Boxtel'. Ik heb hem leren kennen als een open, enthousiaste en ondernemende man. Mede dankzij zijn betrokkenheid hebben we als Boxtel Vooruit de spiegeltent neer kunnen zetten en is Boxtel En Route ontstaan. Vooral om te laten zien wat we in het dorp allemaal kunnen en dat we trots mogen zijn op Boxtel."


Grote stappen

COMMENTAAR HENK VAN DER ZEE

Het dorp verliest een gepassioneerde burgemeester. We zitten vrij dicht op de politiek en het gemeentehuis, dus we voelden al snel dat er iets speelde. Er hing de laatste weken een spanning in de lucht. Een vertrekkende Mark Buijs was een hoog scorend scenario op de redactie. Het is niet meer dan normaal dat een relatief jonge en ambitieuze bestuurder de overstap maakt naar een grotere gemeente. Zeker richting het einde van de normale bestuurstermijn.

Het zetten van stappen, en het liefst grote, is de afgelopen jaren het kenmerk van Buijs geworden. Zijn opvattingen over hoe een moderne gemeentelijke organisatie er voor de burger moet zijn, bracht hij vol passie op ieder podium waar hij kwam. Hij is de grondlegger van de slogan 'Meewerkend Boxtel', die zowel in de ambtelijke organisatie als in het dorp veel teweeg brengt.

De leus is succesvol bij de ondersteuning van de gemeente bij de vele evenementen en wijkactiviteiten. Daar zijn grote en goede stappen gezet, mede door de niet aflatende aandacht van de burgemeester. In zijn enthousiasme liep hij weleens ver voor de troepen uit, maar er moest beweging komen. Het 'meewerkend' werd echter te pas en te onpas gebruikt voor ingewikkelde infrastructurele projecten of woningbouwplannen. Eigenlijk ten onrechte, omdat het daar niet voor bedoeld was.

AANPAKKEN

Buijs is een burgemeester die gemakkelijk communiceert en voor iedereen goed benaderbaar is. Dat hij als zoon van een loonwerker al vroeg geleerd heeft aan te pakken, is goed te zien. In de vele artikelen in de krant waar hij een rol speelde bleek dat hij nooit te beroerd was om de handen uit de mouwen te steken. Bij het leiden van het politieke proces heeft hij dat gedaan door meer structuur aan te brengen in de vergaderingen en door hard op te treden als het nodig was.

GEMEENDE PASSIE

Dat was niet echt gemakkelijk doordat de laatste jaren het politieke speelveld verhard was. Iets doen aan de bedrijfscultuur is misschien een van de laatste grote stappen die hij gezet heeft. In de laatste raadsvergadering lijkt er een positieve kentering te zijn. Ook de veiligheid in het dorp heeft hij ver vooruit gebracht.

Boxtel heeft nog even een burgemeester die met gemeende passie voor het dorp ging. Op alle niveaus van de samenleving. Aan een burgemeester wordt vaak teveel macht toegekend. Het gaat om wat voor kracht hij heeft en dat heeft Buijs laten zien. Niet alles is hem gelukt, maar wel veel. Daar kan het dorp mee verder.