Afbeelding
Foto: Fietsersbond Boxtel

FIETSERSBOND RAKELT HARDE KNIP OP

'Fietsers niet passeren op Baanderheerenweg!'

Fietsersbond Boxtel adviseert het college van B en W om een attentiemonitor te laten plaatsen naast de Baanderheerenweg. Daarop moet de tekst verschijnen: 'Hier passeren? Nee dus'. De belangengroep voor tweewielers is geen fan van het smalle wegdek en de rode markering. Ook wordt verwezen naar de harde knip tussen de Baandervrouwenlaan en Baanderheerenweg waar de Fietsersbond voor pleitte in 2013.

De conclusie volgt uit een onderzoek dat de vereniging deed naar een fietsstraat tussen de Tijvert en de Sint-Severusstraat. 'Door de bank genomen' zal zoiets pas goed functioneren als het dagelijks aantal fietsers twee keer ze groot is als het aantal motorvoertuigen.

Echter, die situatie is nu meer dan omgekeerd: er komen 2.500 motorvoertuigen langs en plusminus 600 fietsers aan weerszijden, aldus de Fietsersbond. Maar ook de breedte van de fietsstraat speelt daarbij een rol. ,,Die moet zo goed mogelijk worden afgestemd op de aantallen auto's en fietsers en de hoeveelheid inhaalbewegingen dat daaruit voorkomt", zo schrijft de club. ,,Bij de aanleg van de eerste fietsstraten werd ervan uitgegaan dat auto's achter de fietsers blijven rijden maar dat pakt anders uit. Er wordt ingehaald, en als dat gebeurt met hoge snelheid en te weinig afstand tussen auto
en fiets, dan zorgt dat voor irritatie en een onveilig gevoel." Fietsers zouden één á twee keer gepasseerd worden op het smalle wegdeel over een afstand van circa vijfhonderd meter.

SHARED SPACE

In 2013 vond de Fietsersbond dat het besluit om een harde knip tussen waar de Baandervrouwenlaan overloopt in de Baanderherenweg niet door te laten gaan, niet strookte met het 'shared space'-idee. Het herinrichtingsplan van het zogenoemde Maria Reginaplein was gebaseerd op het idee om doorgaand gemotoriseerd verkeer op dag weggedeelte een halt toe te roepen: ,,Die knip ging niet door en nu zitten we met een situatie waar de fietser niet vrolijk van wordt", aldus Pierre van den Oord van de Fietsersbond.

HACHELIJK

De 'hachelijke onderneming' voor automobilisten om fietsers in te halen op het smalle wegdeel, kan volgens de Fietsersbond verbeteren als er een monitor geplaatst wordt waarmee bestuurders geattendeerd worden hun trappende medeweggebruikers niet in te halen. ,,Het rakelings passeren is eigenlijk op elke gemengd verkeersweg een probleem. Vooral de fietssuggestiestroken van minder dan anderhalve meter breedbreed (in Boxtel vaak te zien) geven de automobilist de suggestie dat de fietser tot de stiplijn gepasseerd mag worden", aldus Van den Oord.

FOTO ONDER: De Fietsersbond denkt dat weggebruikers erbij gebaat zijn als ze erop geattendeerd worden de fietsers niet in te halen. (Foto: Fietsersbond Boxtel).