Bewoner Jos van Eijndhoven vond het 'hilarisch': een tijdelijk dertig kilometerbord waar je al maximaal dertig mag rijden.
Bewoner Jos van Eijndhoven vond het 'hilarisch': een tijdelijk dertig kilometerbord waar je al maximaal dertig mag rijden. Foto:

WEL ROLSTOELTOEGANKELIJK MAAR NIET PER SE VEILIGER

'Niemand rijdt dertig kilometer in Liempde'

Vanwege wegwerkzaamheden in Liempde staat er op de kruising tussen de Roderweg en de Barrierweg een dertig kilometerbord. Dat lijkt niet zo bijzonder, zou het niet dat de maximumsnelheid in het dorp al dertig kilometer is. Bewoner Jos van Eijndhoven vindt dat er in Liempde veel te hard gereden wordt en vindt het bord dan ook ironisch. "Twee stoplichten achter elkaar schiet ook niet op."

JULES HAMELEERS

De straten van Liempde zijn vernieuwd en toegankelijk gemaakt voor rolstoelen. Maar volgens Van Eijndhoven is wat goed is voor het één, niet perse goed voor het ander. ,,Die verbouwingen zijn natuurlijk allemaal super mooi, maar die keuze heeft bijwerkingen."

En de gevolgen van die keuze zijn goed te merken in het dorp, volgens hem. De verkeersdrempels zijn verdwenen, de wegen werden smaller, de drempels bij de parkeerhavens werden verwijderd: allemaal goed vol rolstoelgebruikers. Maar het leidt er volgens de Liempdse bakker wel toe dat mensen veel te hard rijden. ,,We zijn boos. Ik vind het gewoon gevaarlijk. Kinderen die op de fiets naar school gaan komen in het gedrang."

,,Hoe kunnen we de mensen benaderen die er over gaan?", vraagt Van Eijndhoven zich af. Er wordt al een bord geplaatst dat de bestuurder zijn snelheid laat zien en de bewoners krijgen dertig kilometerstickers op hun kliko's. Maar Van Eijndhoven wil dat er structureel iets veranderd. ,,Wij houden vol."