CDA EN BALANS KRIJGEN GEEN HELDERHEID

Afspraken Noble over GreenTech nog geheim

HENK VAN WEERT EN PÅL JANSEN

Twee weken geleden werd bekend dat Noble Environmental Technologies, een van oorsprong Amerikaanse multinational, , interesse heeft om zich te vestigen in het GreenTech Park op het Boxtelse bedrijventerrein Vorst B. Het CDA vroeg dinsdag tijdens het vragenhalfuurtje voorafgaand aan het begrotingsdebat van de gemeenteraad hoeveel het bedrijf voor de grond gaat betalen. Dat werd echter niet duidelijk.

Wethouder Marusjka Lestrade zei nog geen uitspraken te kunnen doen over details uit de samenwerkingsovereenkomst met Noble omdat een geheimhoudingsclausule is ondertekend: ,,Bovendien: we zijn nog niet zover dat al gehuurd of gekocht wordt." Binnenkort moet tijdens een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad meer duidelijk worden over ontwikkelingen rondom het biomassaplein en GreenTech Park, gaf ze aan. Aanvullend vroeg de fractie Balans of er in de overeenkomst met Noble wel afspraken zijn gemaakt over te benutten aantallen vierkante meters of de prijs daarvan. Maar Lestrade gaf geen krimp: ,,Pas na overleg met Noble ben ik bereid gegevens vertrouwelijk ter inzage te leggen."

Noble is een grote onderneming, die een duurzaam alternatief maakt voor materialen als multiplex en hardboard. Toch blijft op Vorst B ruimte voor kleine startende bedrijven, antwoordde Lestrade op een van de vragen die fractievoorzitter Vera Brouns namens het CDA stelde. ,,Naast Noble voeren we momenteel gesprekken met meer serieuze gegadigden, zoals de Universiteit Maastricht en de Rabobank.

Inmiddels is duidelijk dat het gemeentebestuur drie bezwaren heeft ontvangen tegen de vergunning die vorige week werd verleend. Dat meldt een woordvoerder na vragen van deze krant. Deze bezwaren moeten binnen drie maanden worden behandeld.

Ondertussen wordt het gebied gebruikt om gewassen te telen. In september maakte de CDA-fractie daarover al kritische opmerkingen richting het college van B en W. Kostbare industriegrond zou in de ogen van de christendemocraten beter benut moeten worden. B en W is het daar niet mee eens, want Vorst B heeft nu nog een agrarische bestemming.

De gewassen die geteeld zijn op Vorst B - vezelhennep, sorghum en mais - zijn inmiddels geoogst en er zijn al nieuwe gewassen ingezaaid, zo leert navraag bij de gemeente. Deze vezelhennep wordt door het Summa College in Eindhoven gebruikt: studenten van de opleiding Fashion gaan kijken hoe ze er kleding van kunnen maken. De mais wordt gebruikt als veevoer, maar de oogst sorghum (als alternatief veevoer) is mislukt door de droogte. Zodra Vorst B daadwerkelijk als bedrijventerrein ontwikkeld wordt, moet de gemeente elders een plek vinden voor de teelt van deze gewassen.