Afbeelding
Foto: Piet van Oers

GEMEENTERAAD BOXTEL ROEPT UNANIEM OP TOT SNELLE AANPAK

'Motie Oosterhof is symbolische actie'

HENK VAN WEERT

De gemeente Boxtel moet samen met de betrokken partijen zo snel mogelijk een haalbaar plan op tafel leggen voor het gedateerde winkelcentrum Oosterhof. Dat eiste de voltallige gemeenteraad van Boxtel op initiatief van PvdA/GroenLinks. Die diende daarvoor dinsdag een motie in tijdens het begrotingsdebat. Het is weliswaar niet meer dan een symbolische actie en een vorm van morele steun aan winkeliers en bezoekers, beseft raadslid Anja van den Einden. ,,Maar onderschat het effect daarvan niet als we ons er unaniem voor uitspreken." En dus schaarde de voltallige raad zich achter het voorstel.

Aanvankelijk riep Van den Einden op om renovatie van Oosterhof te bespoedigen. Maar dat ging de fractie van Balans niet ver genoeg. Die wenst dat het winkelcentrum ook mag uitbreiden. En dus werd het woord 'renovatie' in de motie vervangen door 'ontwikkeling'. Een aanpassing die voldoende bleek om unanieme steun te krijgen.

SLEPENDE ZAAK

PvdA/GroenLinks stelde dat vernieuwing van Oosterhof al jaren een slepende zaak is waarbij het geduld en het ondernemerschap van de winkeliers danig op de proef is gesteld. ,,De zorg om deze situatie wordt breed gedeeld in de raad", aldus Van den Einden. Vorige week gaf raadslid Jan de Koning van INbox in onder meer deze krant aan dat de situatie van Oosterhof een 'schande voor Boxtel' is. ,,Dit verwoordt perfect dat deze situatie onhoudbaar is en geen verder uitstel duldt", aldus Van den Einden.

RECHT UIT HET HART

Wethouder Eric van den Broek (economische zaken, SP) omschreef de Oosterhof-motie als een voorstel 'recht uit het hart' en meldde dat hij 's ochtends een overleg had bijgewoond van de vereniging van eigenaren (vve) van Oosterhof en projectontwikkelaar Hurks. ,,Achter de schermen is goed doorgewerkt en er zit veel schot in de planvorming. Momenteel wordt de visie financieel doorgelicht", aldus Van den Broek.

De gemeente Boxtel is in principe geen partij in de al lang gekoesterde wens voor herontwikkeling van Oosterhof maar moet wel instemmen met de vergunningaanvraag. Vorig jaar werd een plan nog afgewezen omdat het niet voldeed aan de eisen. Hoewel Balans deze week aangaf zich te willen blijven inzetten voor uitbreiding van het winkelcentrum, meldde woordvoerder Harry Kroot namens de vve in deze krant dat de renovatie van Oosterhof is gepland binnen de huidige contouren. Desondanks krijgen de winkeliers die er ruimten huren gelegenheid om hun gewenst uitbreiding te realiseren. Dat is mogelijk omdat supermarkt Aldi aangegeven heeft, weg te willen uit Oosterhof. Over hoe het staat met haar nieuwbouwplannen, kwam deze week geen duidelijkheid van Aldi.

FOTO BOVEN: Interieur van winkelcentrum Oosterhof in 1986, een jaar na de heropening. Eind augustus 1984 werd het winkelcentrum na brandstichting door vlammen verwoest. (Foto: Piet van Oers, november 1986).