Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERWARRING ALOM OVER NOMINATIE EDUCATIE-TRAJECT

Petrus-project op voor Knippenbergprijs

PƅL JANSEN

Het onderwijsproject 'Basiliek met een kleurrijk verleden' is genomineerd voor de zogeheten Willy Knippenbergprijs, een onderscheiding die tweejaarlijks wordt uitgereikt; dit keer in Oisterwijk. Het educatietraject voor groepachters en brugklassers, die Heemkunde Boxtel met stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) ontwikkelde, behoort tot de beste drie. Even was er verwarring over de nominaties: de Heilig Bloedstichting werd eerst genoemd als kanshebber. Uiteindelijk was het geen fnuikend misverstand...

De prijs wordt tweejaarlijks uitgekeerd aan organisaties, verenigingen en andere partijen die zich bezighouden met regionale geschiedbeoefening en is vernoemd naar een van de grondleggers daarvan in Noord-Brabant: priester, historicus en onderwijzer Willy Knippenberg (1910-2005).

De partijen die mee willen doen, melden zich daarvoor aan bij de organisatie. Dit jaar staat de onderscheiding in het teken van het thema volksdevotie. Vanuit Heemkunde Boxtel leek het schoolproject 'De Sint-Petrus in Boxtel: basiliek met een kleurrijk verleden' een geschikte kandidaat. Dit werd samen met de BSB ontwikkeld. Groepachters en brugklassers maakten een eigen film over de historie van de middeleeuwse basiliek, inclusief een heus green screen (zie foto). Zo wordt de Boxtelse cultuurgeschiedenis op aantrekkelijke wijze overgebracht op de jeugd.

LESPROGRAMMA

Naast de film zijn er allerlei leerstof, foto's en informatie voor de leerkracht ontwikkeld: een compleet lesprogramma over historie dus, met als vertrekpunt de Sint-Petrusbasiliek. ,,Scholen kunnen er nu zelf mee aan de slag gaan. Dat heeft even een aanlooptijd nodig voordat zoiets in de lesprogramma's kan worden opgenomen. Er zijn een aantal voortrekkers in het Boxtelse basisonderwijs die er mee bezig zijn", aldus Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel, een van de kartrekkers. Ook Hans van Liempt is een van de grondleggers: ,,Op de Prinses Amaliaschool hebben we binnenkort de afspraak met de interne cultuurcoƶrdinator om het dit jaar op te pakken. Twee andere scholen willen het voor volgend schooljaar in hun programma meenemen", aldus Van Liempt.

BEETJE VREEMD

Het Petrus-initiatief bleek dus een mooi erfgoedproject om mee te dingen naar de Knippenbergprijs. ,,Maar als je mee wilt doen, moet je jezelf aanmelden. We vonden het een beetje vreemd om dat zelf te doen", vertelt Van Eekelen. Naast dat hij secretaris is bij de heemkunde, zit hij namelijk ook in het stichtingsbestuur, die jaarlijks de Heilig Bloedprocessie organiseert. Die bleek het onderwijsinitiatief van de heemkunde wel voor te willen dragen aan de organisatie, die bestaat uit stichting Brabants Heem, Universiteit van Tilburg, de Historische Vereniging Brabant, het Noordbrabants Museum en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Per abuis echter werd de processie aangemeld voor de prijs. Inmiddels is de vergissing rechtgezet en zal 'De Sint-Petrus in Boxtel: basiliek met een kleurrijk verleden' zaterdag 17 november een van de kanshebbers zijn. Van Eekelen: ,,In totaal deden er negentien partijen mee, inmiddels zitten we al bij de beste drie en dat vinden we al heel knap." Een glunderende Van Liempt: ,,Het was verbazingwekkend. Eerder meldden we ons al aan voor de Brabantse Erfgoedprijs, daar vielen we helaas af. Maar dit geeft de burger moed."

FOTO BOVEN: De productie van de Petrusfilm was vorig jaar in april en vond plaats in de gymzaal van het Jacob-Roelandslyceum. Met de presentatie van de film een half jaar later werd ook het complete lesprogramma gepresenteerd. (Foto: Peter de Koning).

Liempde

Rolstoelvriendelijk

Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde houdt vandaag, donderdag 1 november in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd vanaf 19.00 uur een informatieavond. Dan wordt meer verteld over de plannen en werkzaamheden in de straten Vlasspreistraat, Keefheuvel, Smidsepad, Kapelstraat en Vendelstraat (tot aan de Smaldersestraat). Aanmelden is niet nodig.