Het Collectief, dat aan de herontwikkeling van De Kleine Aarde werkt, heeft nog altijd geen huur betaald aan de eigenaar van het terrein: de gemeente Boxtel. Maar ja, die stuurde ook nog geen factuur... (Foto: Peter de Koning).
Het Collectief, dat aan de herontwikkeling van De Kleine Aarde werkt, heeft nog altijd geen huur betaald aan de eigenaar van het terrein: de gemeente Boxtel. Maar ja, die stuurde ook nog geen factuur... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BURGEMEESTER GAAT IN GESPREK MET 'HET COLLECTIEF'

Gemeenteraad toont boosheid over 'achterstallige' huur De Kleine Aarde

HENK VAN WEERT

Tijdens het begrotingsdebat in de Boxtelse gemeenteraad bracht oppositiepartij Balans dinsdagavond een motie in stemming om te proberen achterstallige huurpenningen in te vorderen bij Het Collectief. Dit samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties huurt De Kleine Aarde aan het Klaverblad sinds twee jaar van de gemeente, maar er is nog niets betaald. Dat blijkt uit de zogeheten tweede bestuursrapportage, zeg maar een financiële tussenstand van zaken. De motie van Balans sneuvelde, maar burgemeester Mark Buijs gaat wel in gesprek met Het Collectief.

In een toelichting daags na het begrotingsdebat zegt wethouder Herman van Wanrooij (financiën, INbox) dat er niet zoveel aan de hand is. ,,In 2017 werd Het Collectief nog een samenwerkingsverband van acht afzonderlijke partijen. Om die nu allemaal apart een rekening voor de huur te sturen, vonden we niet nodig. Pas in 2018 werd het een stichting. Maar daarmee zijn nog niet alle afspraken definitief gemaakt." En daarom is de gemeente nog niet overgegaan tot het versturen van de nota voor de huur. Van Wanrooij benadrukt dat hij zich er geen zorgen over maakt of de huur wel netjes wordt betaald. ,,Het zijn betrouwbare partijen die in Het Collectief samenwerken." Het Collectief werkt aan een nieuwe ontwikkeling van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde en wordt gevormd door aannemingsbedrijf Heijmans, Maris Projects, onderwijsinstellingen Helicon, SintLucas, Summa College, waterschap De Dommel en woonstichting Sint-Joseph.

ÉÉN LIJN TREKKEN

In de bestuursrapportage is te lezen dat de gemeente dit jaar 62.000 euro aan huuropbrengsten van De Kleine Aarde derft. Voor de fractie Balans, die zich nooit een voorstander van de plannen van Het Collectief toonde, was het aanleiding om op te roepen de tot en met 2018 verschuldigde huuropbrengst te innen bij Het Collectief. Om zo één lijn te trekken met andere gemeentelijke debiteuren. ,,Waarom moeten burgers wel meteen betalen en deze vermogende partijen niet?", wilde raadslid Wim van der Zanden weten. Ook zijn collega Jan de Koning van coalitie-


partij INbox was kritisch over dit onderwerp. Dat de gederfde huurinkomsten opnieuw worden gecompenseerd vanuit het Legaat van Cooth, bedoeld voor onderwijsdoeleinden, noemde De Koning 'onderhand onaanvaardbaar'. ,,Het zijn blijkbaar allemaal ondernemers die op een toplocatie willen zitten, maar daar niet voor willen betalen..."

FACTUUR

Gelet op de reactie die de wethouder gisteren gaf, moet echter niet met een beschuldigende vinger naar de huurders van De Kleine Aarde worden gewezen. Er is simpelweg geen factuur verstuurd door de gemeente. Dus een hand in eigen boezem steken zou beter zijn. Maar daarvan was in het begrotingsdebat geen sprake.

Tijdens het begrotingsdebat gaf wethouder Van Wanrooij aan dat hij de motie te ver vond gaan en raadde deze af. ,,Maar dat betekent geenszins dat we klakkeloos accepteren dat er niet wordt betaald. We zijn nog niet zover dat we over invordering van achterstallige huur of het sturen van een deurwaarder praten." Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) wilde - net als Balans - weten waarom deze debiteur niet net als andere wordt behandeld. Maar volgens de wethouder worden óók gesprekken gevoerd met anderen die een betalingsachterstand hebben.

GEEN MEERDERHEID

Uiteindelijk kreeg indiener Balans alleen steun van het CDA en de VVD voor haar motie, waardoor deze geen meerderheid behaalde. Burgemeester Mark Buijs bevestigde echter dat hij in gesprek gaat met Het Collectief en dat hij daar de ontevredenheid die in de gemeenteraad merkbaar


was, goed duidelijk zal maken. Van de overige zeventien ingediende moties, waarvan elf ingediend door de oppositie, werd er één teruggetrokken en twee andere werden ook afgeserveerd. Met bijna alle overige voorstellen stemde de gemeenteraad unaniem in. En dat mag ook als een teken gezien worden dat de onderlinge verstandhouding tussen de fracties zijn verbeterd.

FOTO BOVEN: Het Collectief, dat aan de herontwikkeling van De Kleine Aarde werkt, heeft nog altijd geen huur betaald aan de eigenaar van het terrein: de gemeente Boxtel. Tot ontevredenheid van diverse gemeenteraadsfracties. (Foto: Peter de Koning).


Raadsdebat Boxtel kenmerkt zich door betere sfeer

In een ontspannen sfeer heeft de gemeenteraad van Boxtel dinsdagavond de begroting voor 2019 vastgesteld. Waar de verhoudingen tussen oppositie en coalitie in het verleden - en zeker tijdens de verkiezingscampagne aan het begin van dit jaar - nogal eens op scherp stonden, verliepen de algemene beschouwingen opvallend vriendelijk. Desondanks stemde bijna de voltallige oppositie tegen de begroting.

De campagne in aanloop naar de verkiezingen in maart verliep ongemeen fel. En de tegenstellingen verscherpten nadat Balans als grootste partij uit de strijd kwam, maar het de partij niet lukte een nieuw college te vormen. Daardoor bleef de vorige coalitie aan de macht. Het kwam de sfeer in politiek Boxtel niet ten goede. Voor de zomer klonk een oproep om de plaatselijke bestuurscultuur te verbeteren. Daarvoor werden ook (interne) sessies gehouden en die lijken - afgaande op het begrotingsdebat - vruchten af te werpen. Fractievoorzitter Dave van de Ven van coalitiepartij SP complimenteerde alle fracties (óók die van de oppositie) voor hun positieve insteek bij het indienen van moties om wensen gehonoreerd te krijgen: ,,Een goede zaak", concludeerde hij. Zijn collega Katelijne van Thiel (Combinatie95) viel hem daarin bij, net als raadslid Wim van der Zanden (Balans).

ZES UUR

Vlak voor middernacht werd de begroting na een bijna zes uur durende vergadering goedgekeurd door een meerderheid van de fracties. De coalitiepartijen Combinatie95, D66, SP en INbox stemden ermee in, net als de eenmansfractie van PvdA/GroenLinks.

Het Collectief, dat aan de herontwikkeling van De Kleine Aarde werkt, heeft nog altijd geen huur betaald aan de eigenaar van het terrein: de gemeente Boxtel. Tot ontevredenheid van diverse gemeenteraadsfracties. (Foto: Peter de Koning).