Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'MOGELIJK EXTRA PARKEERPLAATSEN OP PLEK UITBOUW VILLA PHAF'

'Frans' pleintje plek voor eventuele uitbreiding gemeentehuis Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Mochten de welzijnsorganisaties op termijn van Sint-Ursula naar het gemeentehuis van Boxtel verhuizen, dan is nieuwbouw nodig om iedereen op te vangen. Het 'Frans' pleintje zou daarvoor het best in aanmerking komen. Dat staat in een aanbeveling die architectenbureau De Twee Snoeken uit 's-Hertogenbosch heeft opgesteld op verzoek van de gemeente.

Het idee voor uitbreiding van het gemeentehuis wordt genoemd in de tweede bestuursrapportage. Die was dinsdagavond onderdeel van het begrotingsdebat in de gemeenteraad.

Boxtel onderzoekt momenteel of het centrale zorg-, welzijns- en cultuurloket anders en beter kan worden ingericht. Mogelijk verhuist een deel van de dienstverlening uit het monumentale Sint-Ursula aan de Baroniestraat naar het gemeentehuis. Een ander deel kan dan naar gemeenschapshuizen in de wijken. Vanuit dat oogpunt heeft het college het Bossche architectenbureau, dat ook verantwoordelijk was voor de verbouwing in 2014, de opdracht gegeven om te onderzoeken wat er nodig is om de instanties in het gemeentehuis onder te brengen. Hoewel vrijwel de gehele tweede verdieping momenteel leeg staat, biedt dat niet voldoende ruimte. Uitbreiding is volgens de architecten van De Twee Snoeken dan ook nodig en het pleintje is daarvoor het meest geschikt.

Voor een mogelijk verbouwing van de nu ongebruikte tweede etage volgt op een later moment nog een kostenplaatje en ontwerpschets.

VILLA PHAF

De gemeente had eerder in gedachten om de medewerkers van ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij onder te brengen in de aanbouw van de naastgelegen Villa Phaf. Dat is volgens het architectenbureau met de nieuwbouw echter niet nodig. Het achterste gedeelte van de villa kan beter gesloopt worden. ,,Dit biedt kwalitatieve en financiële voordelen. Want alle beoogde diensten komen dan in één pand en het gemeentehuis krijgt aan de Dr. Van Helvoortstraat een betere uitstraling met een goed herkenbare entree voor de sociaal-maatschappelijke diensten", laat een woordvoerder van de gemeente Boxtel desgevraagd weten.

Daarnaast kost het opknappen en verbouwen van de aanbouw van de villa meer dan nieuwbouw op het Frans pleintje. De sloop biedt tevens betere mogelijkheden voor een herbestemming van de villa tot bijvoorbeeld seniorenappartementen. Hierover heeft het college overigens nog geen besluit genomen geeft de woordvoerder aan: ,,Er wordt momenteel gekeken naar wat een verbouwing tot kleine of grotere appartementen zou kosten en of dat exploitabel te maken valt."

De gemeente ziet bij de sloop van de aanbouw wel mogelijkheden voor een herinrichting van het vrijgekomen terrein. ,,Er kan bijvoorbeeld wat meer groen komen of een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. Tevens kan de onlangs aangelegde uitrit van het parkeerterrein gewoon blijven liggen. De nieuwbouw van het gemeentehuis komt vooral op het Frans pleintje", aldus de gemeentewoordvoerder.

CONTRACT

Of de betreffende organisaties überhaupt op korte of middellange termijn overgaan van Sint-Ursula naar het gemeentehuis, is nog maar de vraag. Het huurcontract met woonstichting Sint-Joseph loopt namelijk nog tot 2028. De gemeentewoordvoerder geeft aan dat er nog geen overeenkomst is bereikt, maar dat er constructief met elkaar gesproken wordt in de zoektocht naar een mogelijke oplossing.

FOTO BOVEN: De nieuwe uitrit van het parkeerterrein in de voormalige binnentuin kan blijven liggen als het gemeentehuis op het Frans Pleintje (rechts) een uitbreiding krijgt. De uitbouw van Villa Phaf (links) kan eventueel plaats maken voor groen of extra parkeerplaatsen. (Foto: Henk van Weert).


EXTRA KOSTEN DOOR ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN

Nieuw parkeerterrein valt duurder uit

RENS VAN DEN ELSEN

Het pas geopende parkeerterrein naast het gemeentehuis en de doorsteek naar de Markt kost de gemeenschap 95.000 euro meer dan begroot. Dat geeft het college van B en W aan in de tweede bestuursrapportage die vorige week openbaar werd.

Het herinrichten van het plein kostte de gemeente uiteindelijk 40.000 euro meer dan werkelijk begroot. Het extra geld was nodig voor het verplanten van bomen en groen, het realiseren van een poortconstructie en een nieuw afdak boven het gemeentewapen van Boxtel. Daarnaast liep het project vertraging op door problemen met het ombouwen van een elektriciteitshuisje.

COMPLICATIES

De doorsteek van het parkeerterrein naar de Markt was volgens de rapportage 55.000 euro duurder dan verwacht. Dat kwam onder meer doordat de aanbesteding 14.000 euro hoger uitviel. Daarnaast liep de verbouwing vertraging op door complicaties rond de sloop van de toiletten in de publiekshal van het gemeentehuis. Zo moesten er extra wanden en vloeren worden gesloopt, kon hierna pas kabelwerk worden uitgezocht en moest de beoogde staalconstructie van de passage worden aangepast.

Volgens het college heeft tevens de aantrekkende economie gezorgd voor een stijging van de bouw- en leveringskosten. Dat heeft ook bijgedragen aan de hogere eindprijs. Een woordvoerder van de gemeente Boxtel licht toe: ,,Het bouwteam heeft haar best gedaan om tegenvallers zo goed mogelijk te compenseren, maar dat is slechts ten dele gelukt."


'HIERMEE KUNNEN WE OVERGANG VOOR INWONERS GOED REGELEN'

Boxtel krijgt 1,3 miljoen voor toetreding Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel krijgt ruim 1,3 miljoen euro van het Rijk als gedeeltelijke tegemoetkoming in de kosten die gemaakt worden bij de toetreding van Esch. Dit geld wordt in de vorm van een tijdelijke uitkering verspreid over vijf jaar vanaf 2020 overgemaakt.

Het bedrag is afkomstig uit de zogenoemde arhi-uitkering (Wet algemene regels herindeling - red) en wordt gebruikt om gemeenten financieel tegemoet te komen bij een herindeling. De regeling gaat een jaar voor de officiële opsplitsing van de gemeente Haaren van start. In 2020 ontvangt Boxtel een bedrag van 333.000 euro. Het jaar daarop stijgt de uitkering naar 389.000 euro en in de daaropvolgende drie jaren komt daar nog eens steeds 195.000 euro bij.

VOORBEREIDING

,,Dit geld is echt bedoeld om de extra kosten op te vangen die we als gemeente maken en kan dus niet gebruikt worden voor andere doeleinden. De toevoeging van Esch bij Boxtel vergt namelijk ontzettend veel voorbereiding", licht een woordvoerder van de gemeente Boxtel toe. ,,Het is niet even simpel een streepje op de landkaart verzetten. Zo moeten we opnieuw kijken naar procedures, het extra personeel onderbrengen en op juridisch vlak alles goed uitzoeken. Maar er komen ook nieuwe verkiezingen in 2020. Met deze uitkering kunnen we de overgang voor de inwoners van Esch goed regelen."

Het college van B en W van Boxtel heeft voor de periode tot 2020 jaarlijks een bedrag van 50.000 euro opzij gelegd in het kader van de voorbereidingskosten die voor de gemeente zelf zijn.