Afbeelding
Foto:

ASSORTIMENT VAN SUPERMARKT LIDL GROEIT HET MEEST EXPLOSIEF

Plus heeft weer meeste fairtrade-producten

Plus heeft van alle Boxtelse supermarkten ook in 2018 de meeste fairtrade-producten in zijn assortiment. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van de FairTrade-werkgroep Boxtel en Sint-Michielsgestel. Die merkte ook dat het aandeel fairtrade-producten in de sortering van Lidl het afgelopen jaar explosief is gestegen.

JAN HERMENS

In 2017 telde de werkgroep bij Plus 154 producten met het logo van Max Havelaar of FairTrade. Nu zijn dat er 168. Liet Lidl in 2017 slechts zeven FairTrade-artikelen noteren, dat zijn er in 2018 maar liefst 62. Een stijging van bijna 800 procent. Het beeld is enigszins geflatteerd, want 33 van de 62 soorten fairtrade-producten in de schappen van Lidl zijn chocoladerepen. Desalniettemin toont Lidl aan meer aan duurzaamheid te doen dan voorheen. Winnaar Plus is al sinds 2011 voorloper op het gebied van fairtrade-artikelen en zet die lijn door. Voldoende reden voor David Andreae en Arjen Witteveen van de lokale FairTrade-werkgroep om Plus en Lidl een fraai boeket bloemen te overhandigen.

POSITIEF BEELD

Het algehele beeld van de telling is positief. ,,In totaal troffen we 25 procent meer fairtrade-producten aan dan vorig jaar. Daar zijn we erg blij mee. Een ontwikkeling die ons eveneens verheugt, is de wereldwijde toename van 8 procent", aldus Andreae en Witteveen. ,,Alle Boxtelse supermarkten hebben meer producten met het logo van Max Havelaar of FairTrade in hun stellingen. Er zijn wel duidelijke onderlinge verschillen. Aldi blijft wat achter. Albert Heijn is net als in 2017 de nummer twee, met 123 producten. Een stijging van 16 procent, mede dankzij de uitbreiding van de winkel. De Coop in Liempde bezet plaats drie met 99 producten nu tegen 78 in 2017. Jumbo is nummer vier met 82 soorten fairtrade-artikelen."

BELANG

Over het belang van fairtrade-producten zijn de twee mannen duidelijk: ,,Door deze artikelen te kopen, helpt de consument boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om zich een betere plek te verwerven in de handelsketen. Zo kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. Het gaat om eerlijke prijzen, om een betrouwbaar inkomen voor kleine boeren in Aziƫ, Afrika en Zuid-Amerika. Een leefbaar loon betekent minder armoede. Minder armoede betekent een betere toekomst voor hun kinderen."

Het aantal huishoudens dat de duurzame producten koopt, groeit. Meer vraag betekent doorgaans dat supermarkten eerder geneigd zijn de gewenste artikelen te gaan aanbieden.

Roel Timmermans, bedrijfsleider van Plus in Boxtel, is blij met het weelderige boeket bloemen en trots op de eerste plaats in de telling. Opvallend in het fairtrade-assortiment van Plus: de wijn. De klant vindt in deze supermarkt zeven soorten wijn waarvoor de producenten in armere landen een eerlijke prijs krijgen. De eerste plaats is wellicht een goede reden voor het team van Plus om het glas te heffen. Natuurlijk wel een duurzaam wijntje voor een betere wereld.

FOTO BOVEN: Arjen Witteveen en David Andreae feliciteren bedrijfsleider Roel Timmermans met het uitstekende resultaat van Plus in de fairtrade-telling. (Foto: Jan Hermens).