Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'RUSTGEVEND IN EEN HECTISCHE WERELD'

Biljartvereniging 't Ivoor bruist van de ambitie

CARRY DIRKX

Biljartvereniging 't Ivoor in Boxtel loopt over van het nieuws. Zo zijn er plannen voor een nieuwe competitie, wordt er sinds kort biljartles aan kinderen gegeven én herbergt de club sinds dit seizoen een eredivisieteam. ,,Daarmee trekken we flink publiek naar Boxtel", zegt Wim Bekkers, voorzitter van de vereniging. Maar die eredivisie is lang niet het enige dat de vereniging uniek maakt.

Biljarten is een mooie sport en 't Ivoor een fijne vereniging om die sport bij te beoefenen. Dat wordt snel duidelijk in gesprek met Bekkers (70). ,,Het bijzondere van onze vereniging is dat elk lid op ieder moment van de dag terecht kan in het clubhuis", zegt hij. Alle 85 leden hebben namelijk een sleutel van het gebouw aan De Voetboog. ,,Als je een keer niet kunt slapen, zou je kunnen gaan biljarten", lacht Bekkers. Hij werd zelf zes jaar geleden lid, nadat hij stopte met werken. ,,Ik woon in Esch en daar biljartte ik al, maar er staat maar één tafel in het dorpshuis. Ik wilde graag beter worden en dan moet je veel oefenen. 't Ivoor heeft negen biljarts: twee grote, waar de eredivisie op gespeeld wordt en zeven gewone tafels."

EREDIVISIE

Sinds dit seizoen heeft de vereniging een eredivisieteam in huis, dat om de twee weken op zondag in Boxtel, speelt. ,,Daar komen toch gauw zo'n zestig tot zeventig bezoekers op af", zegt Bekkers. De acht leden van het eredivisieteam komen deels uit de streek, maar er spelen ook twee Spanjaarden in het team. ,,Die worden ingevlogen. Vliegen is tegenwoordig zo goedkoop. En voor hen maakt het bijna niet uit of ze naar Nederland komen, of ergens in Spanje moeten spelen." Geld is er amper mee gemoeid; het gaat allemaal om het plezier in het spelen. Het team


koos voor Boxtel als uitvalsbasis, mede door het mooie clubhuis. ,,En de leden van het eredivisieteam doen iets terug voor de vereniging: ze geven sinds kort les aan kinderen. Die vinden dat geweldig." Wat maakt biljarten aantrekkelijk voor de jeugd? Bekkers: ,,Het is een rustgevende sport en dat is ook voor hen fijn in deze hectische wereld." Kinderen die geïnteresseerd zijn in een gratis biljartcursus, kunnen zich melden.

RUST PAKKEN

Binnen 't Ivoor worden vier spelsoorten gespeeld: libre, driebanden groot en klein en bandstoten. Bekkers: ,,Het zijn de spelsoorten veel verenigingen spelen. Alleen voor bandstoten is in Boxtel nooit een competitie geweest. Die willen we gaan beginnen, op vrijdagavond. Iedereen kan zich daarvoor inschrijven." Zelf speelt Bekkers ook competitie, want het spelen in teamverband vindt hij een van de leuke dingen aan de sport.

Is biljarten moeilijk? ,,Alles is te leren", zegt Bekkers. ,,Oefenen is belangrijk. Door veel te spelen, zie je steeds gemakkelijker hoe de ballen liggen en wat je moet doen." En: rust pakken is essentieel, volgens de voorzitter. ,,De beste biljarters nemen de rust en leggen dan de bal zo neer, dat ze ook het volgende punt kunnen maken. 'Verzamelen', heet dat. Dat leer je door ervaring." De bal de juiste snelheid meegeven, dat is ook de kunst. ,,Precies zoveel snelheid dat de bal - BATS! - komt te liggen waar je wilt."

FOTO BOVEN: De trotse voorzitter Wim Bekkers van biljartvereniging 't Ivoor tussen de tafels. (Foto: Peter de Koning).

BBO-volley

Uitslagen dinsdag 30 oktober

EERSTE KLASSE
La Machine - Effe Tikke         3-0
Xieoe Meubel Idee - Discovloer/Fustje         3-0
2e Glas: DaNie - Jonkergouw fysio         0-3
VanderlandeNetnie 1 - Veldsink Advies         2-1

TWEEDE KLASSE
VOF cs - Hoppenbrouwers         0-3
Tojato Industries - Fassbender Auto's         2-1
Fireballs - Burned Volleybal         1-2
Unlimited - De Poldervogels         2-1

DERDE KLASSE
Zonder Naam - Arie's         0-3
Van Olphen Tuin - Van Oirschot         3-0
Brabant Sports - Erfgoed Brabant         0-3
Smit & Dorlas - Als voorheen 2a         3-0

VIERDE KLASSE
De Braken - Clic Visuals Reclame         1-2
DSV de Dommel - Bonyxblok         1-2
Magic X - Baldadig         1-2
Jan van Erp - VCH Schijndel         3-0

Programma dinsdag 6 november

EERSTE KLASSE
De Poldervogels - Xieoe Meubel Idee         19.30
La Machine - Jonkergouw fysio         20.30
Discovloer/Fustje - VanderlandeNetnie         21.30
2e Glas: DaNie - Unlimited         22.30

TWEEDE KLASSE
Van Olphen Tuin - Fassbender Auto's         19.30
Hoppenbrouwers Elektro - Oude Ballen         20.30
Fireballs - Burned Volleybal        21.30
Erfgoed Brabant - The Brain         22.30

DERDE KLASSE
Arie's - Van Oirschot RVS         19.30
VOF cs - Tojato Industries         20.30
Als voorheen 2a - Smit & Dorlas         21.30
VCH Schijndel - Brabant Sports         22.30

VIERDE KLASSE
Magic X - Zonder Naam         19.30
Bonyxblok - Le Temps Perdu         20.30
De Braken - DSV de Dommel         21.30
Jan van Erp - Baldadig         22.30