Afbeelding
Foto:

WERKGROEP VAN START IN BOXTEL

Ware Winst Brabant maakt nieuwe economie concreet

De werkgroep Ware Winst Brabant hield vorige week een startbijeenkomst in de raadzaal van het Boxtelse gemeenschapshuis. Die streeft een nieuwe economie na waarbij bedrijven en instellingen bewust meer waarden creëren dan geld, met name op ecologisch en sociaal gebied.

De boekhoudkundige balans geldt als hulpmiddel voor bedrijven in de nieuwe economie om aan te geven hoe zij omgaan met de aspecten menselijke waardigheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid en ecologie. Maar ook met zaken als transparantie in relatie met hun leveranciers, financiers, werknemers, klanten en ook hun maatschappelijke omgeving. Daarbij zijn bijvoorbeeld punten te verdienen bij vergaande samenwerkingen met klanten en leveranciers, maar natuurlijk ook voor het beperken van vervuilende uitstoot en afval, aldus Inge Kouw uit Eindhoven, lid van van de werkgroep Ware Winst Brabant.

SCORE

Uiteindelijk leidt de nieuwe balans tot een score die aangeeft hoe goed een bedrijf ook maatschappelijk verantwoord bezig is. Voor het bedrijf is het een manier om te kijken op welke aspecten zij zich vervolgens verder willen ontwikkelen en voor stakeholders een leidraad bij een leveranciers-selectie.

,,Gemeenten zouden bijvoorbeeld op basis van dit systeem bedrijven met een bepaalde score op de Common Good Balance extra punten of zelfs voorrang kunnen geven in een aanbestedingsprocedure. Omdat deze bedrijven positief bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn zij pareltjes van bedrijvigheid in de gemeente waar zij zitten", aldus Kouw.

MAN VAN DE MAAN

De bijeenkomst startte woensdag met de Boxtelse cartoonist Maarten Melis, die een brief voorlas van 'de man van de maan'. Daarin stond het advies om met meer afstand naar onze huidige leefstijl te kijken. Aansluitend introduceerde gemeenteraadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) de elf werkgroepleden en verzorgde Eric Leltz, vicevoorzitter van de Economy for the Common Good (ECG) in Nederland, een inleiding over de oude economie, de transitie-noodzaak en hoe de Common Good Balance daarbij kan helpen.

Na de pauze werd er verder gesproken met de vier Brabantse pionierbedrijven die met de werkgroep aan de slag gaan: Baril Coatings (met vestigingen in 's-Hertogenbosch en Etten-Leur), administratiekantoor Buro Bilan (Tilburg), de kringloopwinkels van Het Goed in Boxtel, Best en Schijndel en het circulaire elektronicabedrijf SNEW in Boxtel. Zowel vanuit de gemeente Boxtel, bij monde van wethouder Eric van den Broek, als vanuit de provincie Noord-Brabant werd de ontwikkeling van Ware Winst Brabant als 'zeer wenselijk' bestempeld.

De werkgroep baseert zich op het boek Ware Winst van Christian Felber, uitgegeven door Uitgeverij Jan van Arkel. Meer informatie is verkrijgbaar bij Boxtelaar Frans Maas, secretaris van Ware Winst Brabant, via e-mail: info@warewinstbrabant.nl.


'PROEF MET HEET WATER NOG EVALUEREN'

CDA en D66 vragen wederom aandacht voor woekerplant

RENS VAN DEN ELSEN

Of de proef om met kokend water de groei van de Japanse duizendknoop tegen te gaan goed werkt, is nog niet duidelijk. In het voorjaar startte het Boxtelse hoveniersbedrijf Oxalis op verzoek van de gemeente met de heetwatertest. Wethouder Herman van Wanrooij geeft aan dat er nog geen evaluatie is geweest, maar hij verwacht niet dat deze methode de plant uit kan roeien. ,,Het heeft eerder een remmende factor, hopelijk hebben we de duizenknoop hiermee al flink afgemat", geeft hij desgevraagd aan.

De gemeenteraadsfracties van CDA en D66 hebben in een brief aan het college van B en W vragen gesteld over wat Boxtel nog meer doet tegen de woekerende exoot. Ze willen weten of er ook op landelijk niveau samenwerkingen mogelijk zijn en of de gemeente bereid is mee te denken.

Op dit moment werkt stichting Probos met diverse partijen, waaronder de provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch en Uden aan een landelijk protocol om het uitdijende gebied van de plant een halt toe te roepen. Het CDA en D66 willen weten in hoeverre de gemeente hiervan op de hoogte is. De fracties zijn verder nieuwsgierig of het college in de zoektocht naar de beste bestrijdingsmethode ook praat met de provincie en waterschap De Dommel. De wethouder deelt hij de zorgen over de plant. Van Wanrooij: ,,We houden de ontwikkelingen in de gaten en doen wat we kunnen. Voor mij is het nu belangrijk dat we eerst grip krijgen op de situatie. Daarna kunnen we kijken hoe en óf we de exoot vanaf de wortel aan kunnen pakken."

UTOPIE

Al enkele jaren is Boxtel in een moeizame strijd verwikkeld met de Japanse duizendknoop. De woekerplant is lastig te bestrijden en groeit inmiddels al op veel plekken. Buiten de test van Oxalis, heeft de gemeente ook haar maaibeleid aangepast in een poging de plant terug te dringen. Wethouder Van Wanrooij gaf eerder al aan dat hij hoopt dat er nog een afdoende 'paardenmiddel' tegen de plant wordt gevonden. Tot die tijd verwachte hij door middel maaien, drie à vier keer per jaar en op uitgekiende momenten, de woekeraar in toom te kunnen houden. ,,Maar helemaal uitroeien is, ben ik bang, een utopie", zegt de wethouder in een korte reactie op de vragen.

FOTO ONDER: De afgelopen maanden werd de Japanse duizendknoop met heet water bestreden. De uitslag van die proef is nog niet bekend. (Foto: Peter de Koning).